×

Egyértelmű doppingvétség volt mindkét honosított birkózóé

Egyértelmű doppingvétség volt mind a két ügy – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a két magyar színekben versenyző birkózó eltiltásáról dr. Tiszeker Ágnes a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője.

A WADA kódexe szerint egyforma súllyal esik latba Olejnik Pavlo és Asarin Roman tette. Ugyanúgy négyéves büntetést ér, hogy míg Olejnik mintájában egy anabolikus androgén szteroidot (methyldienolone-t) találtak, addig Asarin mintaadás nélkül hagyta faképnél az ellenőrt.

Olejnik Pavlo (fotó: MTI/Illyés Tibor)„Nehéz azt mondani, hogy nem szándékos. Sajnálom a fiatal sportolót, de mintaszolgáltatást megtagadni, az a legsúlyosabb vétségek közé tartozik” – mondta Tiszeker, aki valószínűsíti, hogy az első fokon kiszabott eltiltás nem kerül enyhítésre. Hozzátette, ugyan egyik versenyző sem fellebbezett, de csak a beadási határidő lejártával emelkedik jogerőssé a döntés.

Asarin Roman (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)Azaz szinte biztosan kijelenthető, a tokiói olimpián egyikük sem vehet részt.

 
A Kossuth Rádió interjúja dr. Tiszeker Ágnessel a lejátszóra kattintva hallgatható meg:A 31 éves Olejnik még ukrán színekben Európa-bajnokságot nyert 2013-ban, magyarként a legjobbja a 2018-as világbajnokságon elért ötödik helyezés volt. A 23 éves Asarin U23-as Eb-bronzot szerzett 2019-ben.