Musorujsag
Élő Eredmények

A válogatottnál felfüggesztett birkózó szerint életszerűtlen a vád

mti
Veréb István világbajnoki bronzérmes birkózó szerint a magyar szabadfogásban senkinek sem jó a jelenlegi helyzet, az, hogy őt és öt társát felfüggesztették a válogatottnál.
Veréb István birkózó (Fotó: MBSZ)

A 33 éves Veréb mellett Mester Milánt, Szurovszki Patrikot, Lukács Botondot, Juhász Balázst és Nagy Mihályt büntette ezzel szeptember elején a magyar szövetség súlyos fegyelmi vétségek miatt. Akkor Dvorák László szakvezető elmondta, hogy az érintettek hosszú ideje folyamatosan kritizálták a válogatott munkáját és „minősíthetetlen” volt a hozzáállásuk.

A kapitány azt is megjegyezte, hogy az egy évre szóló büntetés személyenként változhat, akinél lát pozitív változást, annak csökkenhet az eltiltása, de lehet majd olyan is, akinek ennél hosszabbra nyúlik.

Veréb István az M4 Sport szerdai Sporthíradójában elmondta, hogy az elmúlt két hónapban nem történt változás az ügyben, nem látogathatják a nemzeti csapat edzéseit. Tréningezni viszont tudnak, az ESMTK-nál edzenek és több konditerembe is eljárhatnak erősíteni.

„A legnagyobb probléma, hogy tele van ez a történet félreértésekkel, pletykákkal. Hiába mutattam meg az orvosi papírt, hiába tudott a két edző, a szövetségi kapitány és válogatott edző arról, hogy hol vagyok, sajnos a kapitány elhitte azt, hogy én rávettem a többieket, hogy ne menjenek edzőtáborba. Nem tudom, miért, de ez mindenkinek beakadt” – mondta a háromszoros Európa-bajnoki bronzérmes birkózó, aki életszerűtlennek nevezte a vádat.

A szombathelyi sportoló, aki a szeptemberi országos bajnokságon megnyerte a 92 kilósok viadalát, úgy érzi, hogy azoknak se jó ez a helyzet, akik a válogatottban vannak, és nekik sem.

„Az a nehézség, hogy így ők sem tudnak készülni a válogatottban, mert kevesen vannak, és mi sem tudunk igazán, mert mi is kevesen vagyunk. Pont senkinek sem jó ez a helyzet” – jegyezte meg Veréb, aki arról is beszélt, hogy ennek az állapotnak a jövő évi kvalifikációs versenyekre nézve van komoly hatása, mert jelen állás szerint ő akkor sem indulhatna el ezeken, ha a hazai válogatót megnyerné. – „Bízom benne, hogy valahogy közelednek majd az álláspontok. Nem gondolnám, hogy bárkinek is az lenne az érdeke, hogy ne legyen eredményes szabadfogású birkózás Magyarországon. Nekem sem az és szerintem a szövetségnek sem. Remélem, hogy közeledik majd az álláspontunk.”

A jövő évre halasztott tokiói olimpiára még két lehetőségük van a magyar versenyzőknek kijutni: márciusban a budapesti európai selejtezőn és április végén, május elején a szófiai világkvalifikációs tornán.

A magyar birkózók közül eddig négyen, Sastin Marianna, a kötöttfogású Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor, illetve a szabadfogású Muszukajev Iszmail jutott ki a játékokra.

További tartalmak