Musorujsag
Élő Eredmények

Magát is meglepte vk-győzelmével Korpási Bálint

Magát is meglepte vk-győzelmével Korpási Bálint

MTI
Korpási Bálint saját magát is meglepte azzal, hogy a kötöttfogásúak 72 kilogrammos súlycsoportjában aranyérmes lett a birkózók belgrádi világkupaversenyén.

„Hosszú év volt már csak azért is, mert ezt megelőzően februárban volt a legutóbbi nemzetközi versenyem. Pályafutásom során még soha nem kellett ennyi időt kihagynom, ráadásul én voltam a legidősebb a súlycsoportomban” – mondta kedden a nehézségekről a 33 éves sportoló az M4 Sport Sporthíradóban.

A BVSC világ- és Európa-bajnok birkózója szombaton kirgiz és ukrán versenyzőt vert, majd egy örmény származású, de bolgár színekben induló riválist felülmúlva jutott a vasárnapi döntőbe, ahol az örmény Malhasz Amojan ellen nyert.

„Nehéz verseny volt, mert a szovjet utódállamok képviselői mind kiváló ellenfelek. A legnehezebb meccsem a fináléban volt” – fogalmazott Korpási, aki az aranycsatában úgy győzött, hogy nem akadt sikeres akció, de mivel fiatal örmény vetélytársát intették meg később, így az utolsó szerzett pont miatt a magyar birkózónak kedvezett az 1-1-es végeredmény.

Mivel a 72 kilós kategória nem szerepel az olimpiai programban, ezért Korpási, aki 2016 óta minden világversenyről éremmel távozott, karácsony után elkezdi levinni a súlyát 67 kilogrammra, hogy márciusban a budapesti kvalifikációs versenyen megpróbálja megszerezni a kvótát a jövő nyári, tokiói játékokra.

„Embert próbáló feladat lesz, mert nagy súlytól kell megszabadulni” – mondta Korpási.

Jelenleg Magyarországnak négy kvótája van birkózásban a jövő évre halasztott nyári játékokra. A nőknél a 2013-ban vb-győztes Sastin Marianna (62 kg), a kötöttfogásúaknál a világbajnok Lőrincz Tamás (77) és öccse, a vb-második Lőrincz Viktor (87), a szabadfogásúaknál pedig Muszukajev Iszmail (65) harcolta ki az indulási jogot a tavaly szeptemberi vb-n. A többiek számára két lehetőség maradt a kvótaszerzésre. Ezek közül az első a budapesti kontinentális verseny, majd később következik a szófiai világkvalifikáció.

A nyolcfős magyar kötöttfogású válogatott egy arany- és három ezüstéremmel zárt Belgrádban: Korpási diadala mellett Lévai Zoltán (77 kg), Torba Erik (63) és Szőke Alex (97) lett második. A szerb fővárosban eredetileg világbajnokságot rendeztek volna, de mivel számos ország, többek között az Egyesült Államok és Japán is lemondta a szereplését, világkupává minősítették a versenyt.

További tartalmak