Musorujsag
Élő Eredmények

Korpási és Szőke is negyeddöntős a budapesti olimpiai kvalifikációs tornán

Korpási és Szőke is negyeddöntős a budapesti olimpiai kvalifikációs tornán

mti
Remekül kezdtek a magyar kötöttfogásúak az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén, Korpási Bálint és Szőke Alex is magabiztos teljesítménnyel nyerte meg nyolcaddöntőjét.

Az első két nap sikertelensége után a válogatottnál abban reménykednek, hogy a kötöttfogásúak megmentik a magyarok becsületét, s az első két meccs alapján erre meg is van az esély.

Elsőként az ESMTK világkupa-ezüstérmese, a 97 kilogrammban szereplő Szőke lépett szőnyegre, aki nyitányként kellemesnek tűnő ellenfelet kapott a litván Vilius Laurinaitis személyében. A 21 éves magyarnak nem is okozott gondot a meccs, bár a teljesítménye nem volt látványos. Lentről nem tudott akciót csinálni, pedig kétszer is volt rá lehetősége, mivel a passzív litvánt kétszer is intették (2-0) és parterbe küldték. Szőke végül a hajrában még egy szép visszafogással újabb pontot szerzett és 3-0-ra győzött. A nyolc között a 2018-ban világbajnoki ezüstérmes bolgár Kiril Milov vár rá.

Szőke után nem sokkal a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálintot szólították, aki az olimpiai kvóta reményében vállalta, hogy eredeti súlycsoportjából, a 72 kilóból lefogyaszt az ötkarikás 67 kilogrammos kategóriába. A BVSC sportolója elsőre rögtön a mezőny egyik legjobbját, az Eb-címvédő norvég Morten Thoresent kapta ellenfélül, aki ellen előzetesen nagyon nehéz találkozóra lehetett számítani, Korpási azonban klasszis teljesítményt nyújtva magabiztos sikert aratott.

A találkozót tulajdonképpen már az első menetben eldöntötte a magyar, aki állásban kiválóan tartotta Thoresent, uralta a szőnyeget, így riválisát intették (1-0), lentről pedig pörgetett, majd emelt, amivel 4-0-s előnyhöz jutott. A második menetben egy perc után a várakozásoknak megfelelően visszaintették (4-1) Korpásit, Thoresen azonban nem tudott élni előnyével, a magyar ugyanis parterben is nagyon stabilan védekezett. Az utolsó másfél percben Korpási Bálint imponáló magabiztossággal állt ellen az energikus norvégnak, aki szinte meg se tudta őt mozdítani a szőnyeg közepén. Az elődöntőért neki is bolgár riválissal, Dejvid Dimitrovval kell megküzdenie.
A szombati programban a kötöttfogásúak közül még Torba Erik (60 kg) és Varga Ádám (130 kg) lesz érdekelt, míg Barka Emese a női 57 kilogramm bronzmérkőzésén szerepel.

A budapesti viadalon minden kategóriában az első két helyezett jut kvótához a tokiói játékokra, azaz a fináléba kell jutni a kvalifikációhóz.

Borítókép: Korpási Bálint

További tartalmak