Korpási és Szőke is negyeddöntős a budapesti olimpiai kvalifikációs tornán

Remekül kezdtek a magyar kötöttfogásúak az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén, Korpási Bálint és Szőke Alex is magabiztos teljesítménnyel nyerte meg nyolcaddöntőjét.

Korpási Bálint Korpási Bálint
Az első két nap sikertelensége után a válogatottnál abban reménykednek, hogy a kötöttfogásúak megmentik a magyarok becsületét, s az első két meccs alapján erre meg is van az esély.

Elsőként az ESMTK világkupa-ezüstérmese, a 97 kilogrammban szereplő Szőke lépett szőnyegre, aki nyitányként kellemesnek tűnő ellenfelet kapott a litván Vilius Laurinaitis személyében. A 21 éves magyarnak nem is okozott gondot a meccs, bár a teljesítménye nem volt látványos. Lentről nem tudott akciót csinálni, pedig kétszer is volt rá lehetősége, mivel a passzív litvánt kétszer is intették (2-0) és parterbe küldték. Szőke végül a hajrában még egy szép visszafogással újabb pontot szerzett és 3-0-ra győzött. A nyolc között a 2018-ban világbajnoki ezüstérmes bolgár Kiril Milov vár rá.

Szőke után nem sokkal a világ- és Európa-bajnok Korpási Bálintot szólították, aki az olimpiai kvóta reményében vállalta, hogy eredeti súlycsoportjából, a 72 kilóból lefogyaszt az ötkarikás 67 kilogrammos kategóriába. A BVSC sportolója elsőre rögtön a mezőny egyik legjobbját, az Eb-címvédő norvég Morten Thoresent kapta ellenfélül, aki ellen előzetesen nagyon nehéz találkozóra lehetett számítani, Korpási azonban klasszis teljesítményt nyújtva magabiztos sikert aratott.

A találkozót tulajdonképpen már az első menetben eldöntötte a magyar, aki állásban kiválóan tartotta Thoresent, uralta a szőnyeget, így riválisát intették (1-0), lentről pedig pörgetett, majd emelt, amivel 4-0-s előnyhöz jutott. A második menetben egy perc után a várakozásoknak megfelelően visszaintették (4-1) Korpásit, Thoresen azonban nem tudott élni előnyével, a magyar ugyanis parterben is nagyon stabilan védekezett. Az utolsó másfél percben Korpási Bálint imponáló magabiztossággal állt ellen az energikus norvégnak, aki szinte meg se tudta őt mozdítani a szőnyeg közepén. Az elődöntőért neki is bolgár riválissal, Dejvid Dimitrovval kell megküzdenie.
A szombati programban a kötöttfogásúak közül még Torba Erik (60 kg) és Varga Ádám (130 kg) lesz érdekelt, míg Barka Emese a női 57 kilogramm bronzmérkőzésén szerepel.

A budapesti viadalon minden kategóriában az első két helyezett jut kvótához a tokiói játékokra, azaz a fináléba kell jutni a kvalifikációhóz.