Három magyar birkózik este olimpiai kvótáért

Torba Erik, Korpási Bálint és Varga Ádám is az olimpiai részvételért lép szőnyegre az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén, melynek szombati napján a kötöttfogásúak küzdenek a kvótákért.

Birkózó Eb Róma, 2020. február 11. Torba Erik (kék) és az azeri Taleh Mammadov a férfi kötöttfogású birkózók 63 kilogrammos súlycsoportjának vigaszágán a római birkózó Európa-bajnokságon 2020. február 11-én. A magyar versenyző győzött, így bronzéremért mérkőzhet. MTI/Koszticsák Szilárd
Torba Erik 60 kilogrammban, Korpási Bálint a 67 kilósok, Varga Ádám pedig a 130 kilogrammosok között megnyerte negyeddöntőjét, így szombat este mindhárman az olimpiai kvótát jelentő fináléba kerülésért küzdhetnek az európai birkózók BOK Csarnokban zajló olimpiai kvalifikációs versenyén, melyen Szőke Alex kikapott a nyolc között.

A harmadik versenynapon közel három órát kellett várni Torba és Varga bemutatkozására, majd egyszerre szólították őket a szőnyegre, előbbit a norvégok olimpiai és világbajnoki bronzérmese, Stig-Andre Berge, utóbbit pedig a cseh David Stepan ellen.

Kettejük közül egyértelműen Torbának volt nehezebb dolga, sikeréhez bravúrra volt szüksége. Az Európa Játékok-második magyar az első menetben egy intéssel előnybe került, de lentről nem volt esélye akciót csinálni, így hiába vezetett a szünetben 1-0-ra, biztosra lehetett venni: nem kell sokat várni arra, hogy a norvég kerüljön jobb helyzetbe.

A második menetben alig egy perc telt el, amikor visszaintették a BHSE birkózóját, aki parterben remekül védekezett, így csak később szerzett ponttal volt előnyben Berge. Torbának másfél perce volt, hogy fordítson, ő pedig ennek tudatában nagyobb sebességre kapcsolt, és sikerült elérnie, hogy újra leküldjék a norvégot. Az intés - az új szabályoknak megfelelően - ekkor már nem ért pontot, de az esélyt megkapta a magyar, hogy akciót csináljon, s ő élni is tudott vele, miután egy sikertelen emelést követen, a szőnyegre visszazuhanva azonnal pörgetést indított, és átforgatta riválisát (3-1). Az utolsó 15 másodpercben Berge már nem tudott mit kezdeni Torbával, aki a negyeddöntőben a bolgárok veterán klasszisával, a 36 éves világ- és Európa-bajnok Ivo Serafimov Angelovval találkozik.

Az öt éve még 97 kilóban olimpiai kvótát szerzett Varga Ádám ezúttal már a 130 kilósok között szerepel és a bemutatkozó mérkőzésén magabiztosan birkózott.

Az UTE nehézsúlyúja Stepannál az első menetben egyértelműen kezdeményezőbb volt, aminek a szakasz közepén egy cseh intés lett az eredménye, a parterhelyzetből pedig Varga egy szép pörgetéssel 3-0-ra növelte előnyét.

A folytatásban a magyar sportoló az eredmény tartására figyelt, a második menetben kapott intése (3-1) után jól védekezett, állásból pedig végig stabil volt, így összességében magabiztos győzelmet aratott. A nyolc között Varga Ádám az örmény David Ovaszapjannal csap majd össze.

A budapesti viadalon minden kategóriában az első két helyezett jut kvótához a tokiói játékokra, azaz a fináléba kell jutni a kvalifikációhoz. Erre még mind a négy magyar kötöttfogásúnak megvan az esélye.

FRISS: Korpási kiharcolta a kvótát, Torba és Varga alulmaradt.