Musorujsag
Élő Eredmények

Nincs újabb olimpiai kvóta a női birkózóknál

mti
Barka Emese és Németh Zsanett is elveszítette negyeddöntős mérkőzését pénteken a birkózók utolsó, szófiai olimpiai kvalifikációs versenyén, így eldőlt, hogy a fogásnemet egyedül Sastin Marianna képviseli majd a tokiói játékokon.

A két negyeddöntős közül előbb a riói olimpikon Németh lépett szőnyegre. Az UTE sportolója a 16 között szép győzelmet aratott Európa-bajnoki bronzérmes norvég riválisával szemben, s nem volt messze a sikertől az Eb-második és világbajnoki harmadik Martina Kuenzcel szemben sem.

A mérkőzést az osztrák kezdte valamivel aktívabban, s egy derékra támadás utáni kitolással előnybe is került. Az akció ugyanakkor nem volt teljesen egyértelmű, mert Németh a szőnyeg szélénél ellépett oldalra, belerántott az osztrák fogásába és megdobta riválisát, ám az akciót egy fél lábfejjel a szőnyegen túlról indította el. Ritter Árpád szövetségi kapitány versenyzőjével egyetértésben videózást kért, mely során egyértelművé vált, hogy a magyar sportoló már kint volt az indításánál, így Kuenz egy újabb ponttal gazdagodott és 2-0-ra vezetett.

Az Eb ezüst- és bronzérmes újpesti birkózó hátránya nem volt nagy, s ő még az első szakaszban faragni tudott belőle egy lendületes kiléptetéssel (1-2), így minimális hátrányban ment a pihenőre. A második szakaszban elkeseredett küzdelem folyt a szőnyegen, az indítások azonban egyik oldalon sem jártak sikerrel, egészen a hajráig, amikor egy összekapaszkodást követően a birkózók közel kerültek a szőnyeg széléhez. A helyzet teljesen kétesélyesnek tűnt, előbb Németh Zsanett próbálta megdobni ellenfelét, ám Kuenz jól állt a lábán és beleindított az akcióba, neki pedig sikerült kirántania a magyart a zónából (1-4), ez pedig a győzelmét jelentette.

A 76 kilós negyeddöntő után nem sokkal következtek az 57 kilósok negyeddöntői, ott pedig az Európa-bajnok és Európa Játékok-győztes Barka meccse az orosz Veronika Csumikovával.

A Csepel kiválósága, aki korábban egy sima és egy nehezen kivívott sikerrel jutott nyolc közé, ezúttal nem tudta irányítani a küzdelmet, miután szinte a kezdés után azonnal ellenfele meglepte őt és levitte a szőnyegre (0-2). A hátrány után Barka igyekezett aktívan birkózni, de nem találta a megfelelő fogást, ráadásul a menet utolsó percében az orosz megdobta őt, s már 4-0-ás előnyben volt.

A második menet nagy iramú volt, viszont sikeres akció sokáig nem született, közben pedig mindkét fél többször is szabálytalankodott, s előbb Barkát intették hajtépésért (0-5), majd fél perccel a vége előtt Csumikovát arcra ütésért (1-5). A háromszoros vb-harmadik Barka ideje egyre fogyott, néhány másodperccel a végét megelőzően indítani próbált, ám az orosz versenyző meg tudta kontrázni akcióját egy szép áthúzással (1-7), mely után hiába ment mögé a magyar (2-7), a győzelmét már nem fenyegette.

A verseny ezzel véget ért a magyar női versenyzők számára, az olimpián pedig csak Sastin Marianna (62 kg) lehet majd ott.
Szombaton a kötöttfogásúak következnek, a mezőnyben három magyarral, Kecskeméti Krisztiánnal (60 kg), Szőke Alexszel (97 kg) és Varga Ádámmal (130 kg).

Csütörtökön a szabadfogásúak között sem sikerült magyar sportolónak kvótát szereznie.

További tartalmak