Musorujsag
Élő Eredmények
×

Lévai Tamás és Szabó László is ötödik lett a birkózó-vb-n

MTI
A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lévai Tamás és a 82 kilogrammos Szabó László is alulmaradt a bronzmeccsen, így ötödikként végzett az Oslóban zajló birkózó-világbajnokságon.

Lévai első felnőtt vb-jén a csütörtöki előcsatározások során nagyszerű győzelmekkel menetelt a négy közé, ahol nem bírt a kétszeres olimpiai bajnok orosz Roman Vlaszovval.

A pénteki helyosztón az iráni Mohammadali Abdolhamid Geraej volt az ellenfele, akit Lőrincz Tamás a tokiói diadalmenete során az elődöntőben óriási nehézségek árán, 7-6-ra győzött le. Az oslói bronzmeccsen az iráni bizonyította, hogy kiemelkedő tudású birkózó, 80 másodperc meddő állóharc után ugyanis a magyar intését (0-1) követően parterhelyzetből gyönyörűen emelt és nagy ívű dobást mutatott be (0-5), majd megismételte ugyanazt az akciót (0-9), így gyorsan lezárta a találkozót: 9-0-s technikai tussal győzött.

A BHSE 22 éves tehetsége első felnőtt világversenyén zárt az előkelő ötödik helyen úgy, hogy többek között a 2017-es vb-győztes szerbiai magyar Nemes Viktort is legyőzte.

A vb- és Eb-harmadik Szabó László csütörtökön selejtezős sikere után a nyolcaddöntőben veszített, pénteken viszont a vigaszágon javíthatott és két szép sikerrel vívta ki a bronzmérkőzés lehetőségét.

A helyosztón az iráni Pejman Szoltanmorad Postammal találkozott az UTE 30 éves birkózója, akit a meccs elején alaposan meglepett riválisa. Az ázsiai kötöttfogású a kezdés után nagyon agresszívan birkózott és egy karberántás után a magyar mögé került (0-2). A gyors akciót Postam lentről nem tudta tovább vinni, de a folytatásban is ő irányított, így közel két perc után Szabó Lászlót intették (0-3). Az újpesti sportolónak így le kellett hasalnia a szőnyegre, de riválisa nem tudta növelni a különbséget, ami így is jelentősnek tűnt.

A második menetben Szabónak kellett mennie előre, mindent meg is tett a szépítésért, de nem járt sikerrel. Amikor már úgy tűnt, az iráni kissé fárad, és közel az intése, ismét villanni tudott. A nagy energiákat mozgósító Szabó ugyanis a menet közepén egy pillanatra nem figyelt, és a szőnyeg széléről villámgyors mozdulattal kitolta őt riválisa, majd 4-0-s előnyét biztosan őrizte a végéig.

Szabó Lászlónak így 2016 után nem sikerült ismét világbajnoki dobogóra állnia, ami azt is jelenti, hogy a magyar csapatnak szombatig várnia kell az első oslói érmére. A hétvége első napján viszont biztosan lesz magyar dobogós, mivel Szőke Alex pénteken késő délután bejutott a 97 kilós kategória fináléjába.

Szombaton Torba Erik (63 kg), Váncza István (67 kg) és Takács István (87 kg) mutatkozik be a világbajnokságon.

Eredmények (a nemzetközi szövetség honlapja szerint):
kötöttfogás 55 kg, világbajnok:
Macui Ken (Japán)
2. Jemin Narimanovics Szefersajev (Orosz Birkózó Szövetség)
3. Eldaniz Azizli (Azerbajdzsán) és
Nugzari Tsurtsumia (Georgia)

a döntőben:
Macui-Szefersajev 7-1

kötöttfogás 72 kg, világbajnok:
Malhasz Amojan (Örményország)
2. Szergej Kutuzov (Orosz Birkózó Szövetség)
3. Kristupas Sleiva (Litvánia) és
Gevorg Sahakyan (Lengyelország)

a döntőben:
Amojan-Kutuzov 3-1

kötttfogás 77 kg, világbajnok:
Roman Vlaszov (Orosz Birkózó Szövetség)
2. Sanan Suleymanov (Azerbajdzsán)
3. Mohammadali Abdolhamid Geraj (Irán) és
Roland Schwarz (Németország)
5. Lévai Tamás

a döntőben:
Vlaszov-Suleymanov 2-1

kötöttfogás 82 kg, világbajnok:
Rafig Huseynov (Azerbajdzsán)
2. Burhan Akbudak (Törökország)
3. Pejman Szoltanmorad Postam (Irán) és
Adlan Ajev (Orosz Birkózó Szövetség)
5. Szabó László

a döntőben:
Huseynov-Akbudak 2-1

További tartalmak