Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szőke Alex világbajnoki döntőbe jutott Oslóban – videó

Szőke Alex világbajnoki döntőbe jutott Oslóban – videó

m4sport.hu/MTI
A kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában szereplő Szőke Alex megnyerte elődöntőjét az olsói birkózó-világbajnokságon, így szombaton az aranyéremért léphet szőnyegre.

Az ESMTK 21 éves vb-újonca délelőtt nagyszerű teljesítménnyel menetelt a legjobb négyig: előbb az ukrán Jevhenyi Szavetát 6-1-re, majd a német Peter Öhlert 4-1-re verte. Az elődöntőben az amerikai Tracy Gangelo Hancock várt rá, aki ellen óriási akaraterőre és kiváló állóképességre is szüksége volt a sikerhez.

A mérkőzés eleje hozta a szokásos kötöttfogású forgatókönyvet, a felek másfél percig állásból eredménytelenül küzdöttek, majd jött az intés, mellyel ezúttal a magyar birkózót sújtották (0-1). A 24 éves rivális leküldette Szőkét, aki egy ideig jól védekezett, de aztán az amerikai jól összefogta és nagy lendülettel meg tudta őt pörgetni (0-3).

A hárompontos hátrány nem tűnt behozhatatlannak, de egyértelmű volt, hogy a magyar kötöttfogásúnak nagy iramot kell mennie, hogy visszaintsék riválisát. Ez a második szakasz első percének végén meg is történt (1-3), a parterhelyzetben azonban elmaradt az Oslóban már megszokott Szőke-féle emelés, Hancock ugyanis fel tudott állni. Hiába rántotta vissza őt a szőnyegre a magyar, pont nem járt érte, sőt, Módos Péter szövetségi kapitány challenge-ét is elutasították, így 4-1-re nőtt a különbség.

Ekkor még másfél perc volt hátra, Szőke Alex pedig óriási erővel ment előre. Hancock láthatóan fáradt, riválisa ezt egy energikus kivitellel büntette (2-4), majd a látványosan passzív amerikait újra megintették, amiért pont már nem járt – a szabályok szerint csak az első két intés ér egy-egy pontot -, de Hancocknak le kellett mennie, Szőke Alex pedig meg tudta őt pörgetni (4-4). A döntetlen a később szerzett pontok miatt már az ESMTK versenyzőjének kedvezett, aki az utolsó közel egy percben ellenfele minden kísérletét hárította, majd boldogan rogyott a földre diadalának tudatában.

Szőke Alex élete első felnőtt vb-jén a tokiói olimpián bronzérmes iráni Mohammadhadi Abdollah Saravival csap majd össze szombaton este az aranyéremért.

A 18 órakor kezdődő pénteki döntős programban a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában Lévai Tamás, a 82 kilósok között pedig Szabó László lép majd szőnyegre a bronzéremért.

Borítókép: Szőke Alex (MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor)

További tartalmak