Musorujsag
Élő Eredmények
×

Szőke Alex elődöntős a birkózó-vb-n

Szőke Alex elődöntős a birkózó-vb-n

MTI
A tokiói olimpián ötödik Szőke Alex második mérkőzését is magabiztosan megnyerte, ezzel bejutott a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájának elődöntőjébe az oslói birkózó-világbajnokság pénteki versenynapján. Az ESMTK 21 éves versenyzőjére az ukrán Jevhenyi Szaveta elleni 6-1-es sikert követően a német Peter Öhler várt a legjobb nyolc között, akit az első meccséhez hasonló magabiztossággal vert.

A találkozó elején a német nekiugrott a magyar tehetségnek, ám nem tudta meglepni Szőkét, aki átvette az irányítást. A bírók másfél perc után látták elérkezettnek az időt a meddő állóbirkózás megtörésére és a meccs képének megfelelően Öhlert intették meg (1-0). Szőke leküldette riválisát és gyorsan összefogta, majd emelésből szép dobást mutatott be két pontért (3-0) másfél perc után. Az akció után videózás következett, mivel a németek visszanézették az akciót, ám a bírák nem találtak benne hibát, így maradt a két pont, amire a rossz challenge miatt egy újabbat is hozzáírtak (4-0).

Innentől Szőke Alex nagyon okosan birkózott, egészen a meccs végéig nem csupán kiválóan védekezett, hanem aktívabbnak is mutatta magát, s ugyan egy szőnyeg széli akciójából ő terelte először a zónán túlra (4-1), Öhler ezen a ponton kívül mást nem tudott elérni, így a magyar kötöttfogású készülhet az elődöntőre, melyben az amerikai Tracy Gangelo Hancock lesz az ellenfele.

Második vigaszági mérkőzését is megnyerte, így a 18 órakor kezdődő programban a bronzéremért léphet szőnyegre a kötöttfogásúak 82 kilogrammos kategóriájában szereplő Szabó László az oslói birkózó-világbajnokságon. Az UTE világ- és Európa-bajnoki bronzérmese a pénteki nyitányon magabiztos győzelmet aratott az örmény Gegam Torgomjan felett, a helyosztóért pedig az amerikai Benjamin Errol Provisort verte küzdelmes mérkőzésen.

Az összecsapást mindkét fél aktívan kezdte, keményen egymásnak feszültek a felek. A küzdelemben Szabó tűnt meggyőzőnek, csaknem egy perc után mégis az amerikai kísérelt meg egy kiléptetést, ám a magyar sportoló a zónában gyönyörűen lépett el előle, és kirántotta a szőnyegről (1-0). A folytatásban is Szabó irányított, Provisort pedig a második perc végén megintették (2-0), de a lenti helyzetet ki tudta védekezni, a szünetre így maradt a kétpontos különbség.

A második szakaszban Szabó László már csak a biztos védekezéssel volt elfoglalva, s ezt kiválóan csinálta, ellenfele állásból és – intése után (1-2) – lentről sem tudott akciót végrehajtani rajta, ami a győzelmet jelentette a magyar számára. Az elődöntős program 16.45-kor kezdődik Oslóban, majd 18.00-tól a döntős program, melyben a kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában Lévai Tamás, a 82 kilósok között pedig Szabó László lép majd szőnyegre a bronzéremért. Szabó az iráni Pejman Szoltanmorad Postammal, míg Lévai Tamás a szintén iráni Mohammadali Abdolhamid Gerajjal mérkőzik meg.

Borítókép: Szőke Alex (MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor)

További tartalmak