Musorujsag
Élő Eredmények
×

Lőrincz Tamás lett a legjobb 77 kilós kötöttfogású birkózó a nemzetközi szövetségnél

Lőrincz Tamás lett a legjobb 77 kilós kötöttfogású birkózó a nemzetközi szövetségnél

m4sport.hu, MTI
Az olimpiai bajnok Lőrincz Tamás lett 2021 legjobb 77 kilogrammos kötöttfogású birkózója a nemzetközi szövetségnél (UWW).

Az UWW szerdai hírlevele szerint a magyar sportoló azzal érdemelte ki a kategória első helyét, hogy idén megnyerte a varsói Európa-bajnokságot, majd Tokióban az olimpiát is. Előbbi sikeréért 22, utóbbiért 68 pontot kapott, így 90-nel végzett a rangsor élén. Mögötte 72 ponttal az oroszok kétszeres olimpiai bajnoka, Roman Vlaszov zárt másodikként, miután megnyerte az ötkarikás játékokat követően rendezett oslói vb-t, amelyen a visszavonuló Lőrincz már nem indult. Harmadik az 58 pontos azeri Szanan Szulejmanov lett, aki a vb-n ezüstöt, az Eb-n pedig bronzot szerzett.

A listán még egy magyar szerepel, méghozzá a 97 kilós Szőke Alex, aki súlycsoportjában 58 ponttal harmadik lett az év végi összesítésben azzal, hogy a világbajnokságon másodikként, az olimpián pedig ötödikként zárt. Ebben a súlycsoportban az olimpiai bajnok orosz Musza Evlojev bizonyult a legjobbnak 102 ponttal.

Viszont nem került a legjobb három közé a 87 kilós Lőrincz Viktor, aki 2019-ben volt világelső. Idén hiába lett ezüstérmes a tokiói olimpián, két ponttal lecsúszott a világranglista képzeletbeli dobogójáról. Első a világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai bronzérmes szerb Zurabi Datunashvili lett az ukránok olimpiai bajnoka, Zsan Belenyuk, illetve a vb- és Eb-ezüstérmes fehérorosz Kiril Maszkevics előtt.

A világranglista első három helyezettje komoly pénzjutalomban is részesül, ugyanis az elsők – köztük Lőrincz Tamás is – 10 ezer dollárral gazdagodnak, a másodikok 7, míg a harmadikok – köztük Szőke Alex – 3 ezer dollárt kapnak.

Az UWW tájékoztatása szerint ez egy különleges év volt, hogy olimpiát és vb-t is rendeztek, ezért előbbin húsz százalékkal több pontot lehetett szerezni.

Borítókép: Tokió, 2021. augusztus 2. A győztes Lőrincz Tamás, örül miután győzött az iráni Mohammedali Geraei ellen a férfi kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájának elődöntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 2-án. Lőrincz Tamás bejutott a döntőbe. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak