Musorujsag
Élő Eredmények

Három győzelem, de két búcsúzó a budapesti birkózó Eb-n

Három győzelem, de két búcsúzó a budapesti birkózó Eb-n

MTI | Szerző: Kun Dániel
A négyből három magyar megnyerte első mérkőzését a budapesti birkózó Európa-bajnokság keddi versenynapján, ám a háromból csak kettő lép majd szőnyegre a negyeddöntőben, mivel Halidov Gamzatgadzsi megsérült.

A nap nem indult jól hazai szempontból, ugyanis Püspöki Patrik (86 kg) simán kikapott az izraeli Uri Kalasnyikovtól. A találkozón a 25 éves magyar elsősorban a védekezéssel volt elfoglalva, nem tudta megmozgatni riválisát, aki uralta a meccset, és 5-0-ra győzött.

Püspöki után az orosz származású Halidov (61 kg) érkezett a szőnyegre a tavalyi U23-as Eb-győztes georgiai Teimuraz Vanishvili ellen, akivel óriási csatát vívott. A nyitány a magyar szabadfogásúnak sikerült jobban, egy szép levitellel (2-0) az első percben előnybe került, ám gyorsan kiderült, hogy nem lesz egyoldalú a küzdelem. Vanishvili ugyanis nagyon aktívan, akcióra törően birkózott, s még a szünet előtt egy összeakaszkodásból billentett és egyenlített, igaz, Halidov vissza tudta billenteni, így 4-2-es magyar előnynél álltak fel. A szünet után nem sokkal a georgiai igyekezett kivenni riválisa lábát, ám Halidov is ráfogott riválisára, a lenti szituációból ismét mindkét fél billentett (6-4). Halidov az előnyét így megtartotta, de ápolni kellett, mivel lábát teljesen visszafeszítette riválisa, és a combhajlító izma meghúzódott.

A sérült magyar a folytatásban nem tudta megőrizni előnyét, alig tíz másodperccel a vége előtt levitte őt (6-6) Vanishvili, viszont Halidov nem adta fel, az utolsó másodpercekben támadni próbált, de nem volt esélye akcióra. Az idő lejárt, azonban a magyar sarok videózást kért, s a felvételeken látható volt, ahogy a georgiai letépte a mezét Halidovnak, ami szabálytalan védekezés, és egypontos intést vont maga után (7-6), ezzel pedig hazai siker született.

A győzelemnek láthatóan nagyon örült Halidov, viszont fájdalmai miatt csak Gulevszkij Konsztantin edzőre támaszkodva tudott a melegítőterembe bicegni, majd nem sokkal később visszalépett a folytatástól.

A folytatásban a többszörös Eb-érmes Ligeti Dániel következett, aki a szlovák Gabriel Tysz ellen lépett szőnyegre, és nagyon meggyőző teljesítményt nyújtott. A szombathelyi nehézsúlyú (125 kg) az első percben még nem mutatott sokat, a másodikban viszont gyönyörű akciókat mutatott be, kivitte (1-0), majd négy pontért megdobta ellenfelét, akit a dobásból azonnal be is tusolt.

Utolsóként Kuramagomedov (74 kg) mutatkozott be a hazai közönségnek és ahogy az előzetesen várható volt, könnyedén jutott a nyolc közé. A tatabányaiak sportolója a brit Charlie James Bowling ellen változatos akciók sorát mutatta be, s a félidőben már 5-0-ra vezetett, a második szakaszban pedig levitelekkel és pörgetésekkel (11-0) alig két perc alatt elérte a technikai tushoz szükséges pontmennyiséget.

Borítókép: A nehézsúlyú (125 kg) Ligeti Dániel meggyőző teljesítménnyel jutott tovább a negyeddöntőbe. (Fotó: birkozoszov.hu)

További tartalmak