Musorujsag
Élő Eredmények

Kecskeméti Krisztián bronzéremért birkózhat a vb-n

Kecskeméti Krisztián bronzéremért birkózhat a vb-n

mti
A kötöttfogásúak 60 kilogrammos kategóriájában szereplő Kecskeméti Krisztián bronzéremért léphet szőnyegre, miután kedden délelőtt imponáló teljesítménnyel megnyerte vigaszági mérkőzését a belgrádi birkózó-világbajnokságon, melyen ugyanez Szél Annának (62 kg) nem sikerült, így kiesett.

A Cegléd-KIMBA 23 éves sportolója hétfőn könnyed győzelemmel kezdett, a nyolcaddöntőben viszont simán kikapott az első kiemelt, kétszeres vb-ezüstérmes kirgiz Zsolaman Sarsenbekovtól, aki aztán a folytatásban is hasonlóan magabiztos volt, így vigaszágra segítette a magyar birkózót.

Mivel Sarsenbekov a 16 között kezdett, Kecskemétinek egy győzelemre volt szüksége a bronzmérkőzés kivívásához, ő pedig élt is a lehetőséggel. Ellenfele a 34 éves amerikai Ildar Hafizov volt, aki az első másfél percben keményen beleállt az állóbirkózásba, ám miután passzivitás miatt leküldték (1-0), nem tudott ellenállni Kecskemétinek. A magyar kötöttfogású szépen kiemelte és nagy ívben eldobta (5-0), majd kipörgette a szőnyegről (7-0), így a meccs már ekkor eldőlni látszott, s fél perccel később hivatalosan is lezárult, amikor Kecskeméti gyönyörűen kontrázta meg Hafizov indítását és levitte ellenfelét (9-0).

A fiatal magyar versenyző a bronzéremért a 2018-ban vb-harmadik, tavaly Ázsia-bajnokságot nyert kazah Aidosz Szultanaglival csap össze a 18 órakor kezdődő helyosztós programban.

Közvetlenül Kecskeméti után következett Szél Anna, aki hétfőn szintén győzött első meccsén, majd a nyolcaddöntőben tussal kikapott Ozaki Nonokától. A japán később a papírformának megfelelően fináléba jutott, ezzel pedig az Orosháza-KIMBA 21 éves versenyzője szintén egy győzelemre került a helyosztótól, ám erre esélye sem volt az ukrán Ilona Prokovenyuk ellen. Az idei budapesti Eb-n bronzérmes rivális ugyanis alig félperc után lábratámadással ledöntötte, majd megbillentette és tusolta Szélt, aki hosszú másodpercekig küzdött, hogy elkerülje a két vállat, ám végül nem járt sikerrel.

A negyedik versenynapon a nők 53 kilogrammos kategóriájában szereplő Dénes Mercédesz tussal győzött, így bejutott a nyolcaddöntőbe, az 50 kg-ban érdekelt Szekér Szimonetta ugyanakkor kikapott a legjobb a 32 között.

Dénes nyitómérkőzését az elefántcsontparti Nogona Bakayokóval vívta, aki a kezdés után nekiugrott riválisának, az Érdi Spartacus sportolója azonban néhány másodperc után átvette az irányítást. Dénes az összekapaszkodásoknál rendre előnyösebb pozíciót vett fel és onnan próbált lábra támadni. Erőfeszítéseit az első másfél percben nem koronázta siker, a második percben aztán – amikor már riválisát passzivitásért figyelmeztették és 30 másodperces akciókényszerbe került – Dénes jól indított, fejlefogás után lehúzta ellenfelét és a szőnyeg szélén megdobta (2-0).

Ezt követően az afrikai sportoló igyekezett ledolgozni hátrányát, ám a 28 éves magyar kontrollálta a meccset és még a szünet előtt ismét levitte (4-0) Bakayokót, majd billentés után (6-0) tusolta.

A B szőnyegen Dénest Szekér Szimonetta váltotta, aki végig kiélezett csatát vívott az indiai Neelam Neelammal. Az első menetben akciót nem láthatott a publikum, mindkét birkózó elsősorban arra koncentrált, hogy másik ne csináljon rajta pontot. A meddő küzdelemben a második perc végén Szekér kapott figyelmeztetést, ami után fél perce volt, hogy eredményesen támadjon, s mivel ez nem sikerült neki, a pihenőre az indiai mehetett 1-0-ás előnnyel.

A meccs képe alapján egyértelműnek tűnt, hogy ha semmi nem változik, akkor az indiai is Szekér sorsára jut a második három perc elején, s őt fogja fenyegetni a böntetőpont veszélye. A figyelmeztetés azonban elmaradt, miután a szakasz elején a magyar indított és két pontért dobott, amiből riválisa billentett és lentről egy pontért mögé ment (2-4). Az utolsó két percben Szekér mindent megtett, hogy ledolgozza kétpontos hátrányát, ám lábra támdásait jól védte le riválisa, aki végig stabilan védekezett, Szekérben pedig nem volt elég dinamika, hogy levigye ellenfelét, így kikapott és már csak a vigaszágra kerülésben bízhat.

Dénes a nyolcaddöntőben kikapott, így már csak a vigaszági folytatásban bízhat, Szekér viszont már abban sem.

Borítókép: Kecskeméti Krisztián (Fotó: MTI/Kovács Anikó)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szél és Kecskeméti vigaszágas, Vitek kiesett a birkózó-vb-n
A nők 62 kilogrammos kategóriájában szereplő Szél Anna és a kötöttfogásúak 60 kilós súlycsoportjában érdekelt Kecskeméti Krisztián kedden a vigaszágon folytathatja a szereplését, ugyanakkor a nehézsúlyú (130 kg) Vitek Dáriusz kiesett a belgrádi birkózó-világbajnokságon.
Birkózás