Musorujsag
Élő Eredmények

Az Európa-bajnoki bronzérmes Ligeti Dániel magabiztos győzelemmel kezdte a birkózó-vb-t

Az Európa-bajnoki bronzérmes Ligeti Dániel magabiztos győzelemmel kezdte a birkózó-vb-t

MTI
A tavasszal Európa-bajnoki bronzérmes Ligeti Dániel könnyed sikert aratott első mérkőzésén a belgrádi birkózó-világbajnokság csütörtöki versenynapján, melyen Vida Csaba nyerhető meccsen, bosszantó vereséget szenvedett.

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti a budapesti Eb után combsérülés miatt két hónapot kihagyott, a vb előtt pedig Bánkúti Zsolt szövetségi kapitány elmondta, a szombathelyi klasszis nincs csúcsformában, ennek ellenére képes lehet a jó teljesítményre. A 33 éves, többszörös Eb-dobogós magyar nehézsúlyú a japán Jamamoto Taiki ellen lépett szőnyegre a nyolcaddöntőbe jutásért és már a meccs elején „jelezte”, hogy jobb birkózó távolkeleti riválisánál, akit fél perc után szépen léptetett ki a szőnyegről (1-0). A folytatásban meddő állóharcot láthatott a publikum, a harmadik percben aztán Ligeti gyönyörű levitelt mutatott be és szépen megpörgette ellenfelét, így a szünetre fölényes, 5-0-s előnnyel mehetett pihenni.

A második három percben a japán igyekezett faragni hátrányán, többször is indított, de a magyar jó érzékkel védte támadásait, az utolsó percben pedig egy gyönyörű lábkivétellel mögé került (7-0) és végül könnyedén nyert. A folytatásban a súlycsoport egyik sztárja, a Rióban olimpiai bajnok, Tokióban bronzérmes, kétszeres világ- és nyolcszoros Európa-bajnok török Taha Akgül lesz Ligeti ellenfele.

Ligeti Dániel (kékben) és a fehérorosz Dzianis Khramiankou a birkózók európai olimpiai kvalifikációs versenyének selejtezőjében, a 125 kilogrammos súlycsoportban, a szabadfogású küzdelemben a BOK Sportcsarnokban Budapesten 2021. március 18-án. (Fotó: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Szigetváry Zsolt)

A magyar nehézsúlyú birkózóval egy időben a D szőnyegen Vida Csaba küzdött meg az észak-macedón Dejan Mitrovval, akinek semmilyen jelentősebb eredménye nem volt eddig. A találkozó esélyese a kecskeméti versenyző volt, aki nem villogott, de a meccs nagy részében uralta a küzdelmet. Az első menetben Vida riválisa passzivitása után kapott egy pontot, majd egy kivitellel 2-0-s előnybe került. A különbség nem volt nagy, de Mitrov gyakorlatilag veszélytelenül küzdött a szőnyegen, így mégis megnyugtatónak tűnt az állás.

A második szakaszban Vida Csaba elsősorban arra ügyelt, hogy őrizze előnyét, a támadást nem erőltette, ami megbosszulta magát, mert fél perccel a vége előtt Mitrov váratlanul mögé tudott került (2-2), ezzel fordított. A feleket húsz másodperccel a vége előtt állították fel a szőnyegről, Vida kivárt, majd hét másodperc volt hátra, amikor indított, de hiába ingatta meg riválisát, mire teljes értékűen mögé került volna, az idő lejárt. A magyar sarok még kért egy videózást, ami megerősítette, hogy Vida mögékerülése nem sikerült időben, így Mitrov 3-2-re győzött és készülhet az olimpiai és ötszörös világbajnok, címvédő Jordan Burroughs elleni nyolcaddöntőre.

A versenynap korábbi szakaszában Püspöki Patrik (86 kg) és Antal Dániel (70 kg) is elveszítette elsőkörös mérkőzését.

Borítókép: Budapest, 2022. március 29. Ligeti Dániel, miután győzőtt a német Gennadij Cudinovic ellen a férfi szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a budapesti birkózó Európa-bajnokságon a BOK Csarnokban 2022. március 29-én. A magyar versenyző 7-0-ra nyert. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak