Musorujsag
Élő Eredmények
×

Losonczi Dávid: Mindent kizárok, csak a birkózással foglalkozom

Losonczi Dávid: Mindent kizárok, csak a birkózással foglalkozom

m4sport.hu
Gyorsaságával, robbanékonyságával és küzdeni akarásával meglepte a mezőnyt a belgrádi világbajnokságon, Losonczi Dávid bronzérmet nyert a kötöttfogásúak 87 kilogrammos versenyében.

Az ESMTK-KIMBA 22 éves sportolója nagyszerűen birkózott újoncként a világbajnokságon. Losonczi Dávid román, dél-koreai és kazah rivális legyőzésével jutott négy közé, ahol hatalmas csatában, a címvédő szerbiai Zurabi Datunashvilitől kapott ki.

Losonczi az egyik bronzéremért a svéd Alex Kessidist győzte le, aki a 2019-es vb-n a 77 kilósok között lett ezüstérmes és a fináléban Lőrincz Tamástól kapott ki.

„Az elődöntő után nagyon csalódott voltam, és noha immár pozitívan tekintek a harmadik helyre, akkor nem volt teljes az örömöm, hiszen a legfényesebb medálért utaztam Belgrádba. Azonban napról napra szebben gondolok az éremre, rengetegen gratuláltak, megdicsértek, és azt is említették, hogy motivációt jelentek a gyerekeknek. Mindez nagyon jólesik” – mondta a vb-bronzérmes Losonczi a birkózó szövetség honlapján.

Egy évvel ezelőtt aláírta volna a felnőtt világbajnokságon elért bronzérmet, de megjegyezte, azóta sok idő telt el: „idén már olyan jól ment a birkózás a felnőttek között is, hogy azt hittem, tényleg meglehet az arany”.

Szomorú volt, mert hajszálon múlt az elődöntő, Datunashvilitől 4:3-ra kapott ki, de legközelebb még elszántabban lép szőnyegre a világbajnokkal szemben.

„Aznap azt éreztem, hogy én vagyok a legjobb, emiatt volt bennem hiányérzet. Persze, tudom, most már nem szabad ezzel foglalkoznom, legközelebb legyőzöm!” – vélekedett.

Losonczi Dávid (kékben) és a szerb Zurabi Datunashvili a belgrádi birkózó-világbajnokság kötöttfogású mezőnye 87 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében 2022. szeptember 10-én. (MTI/AP/Darko Vojinovic)

Losonczi érettebben és dinamikusabban mozog, rengeteget fejlődött az elmúlt egy évben és még minidig U23-as korú versenyző, de a korosztályos vb-n Takács István szerepel majd.

„Összeszedettebbé váltam, mindent kizárok, csak a birkózással foglalkozom – fogalmazott fejlődésével kapcsolatban, majd kicsit részletezte programjait. – Nagyon sokat dolgozom, gyógytornászhoz, masszőrhöz, sportpszichológushoz járok, még hidegkamrában is edződöm. Azt hiszem, az állóképességemben rejlik a titkom, kevesen bírják az általam diktált tempót, ahogyan a dinamikus megindulásaimmal is nehéz mit kezdeni.”

Minden erejével a következő esztendőre koncentrál: „ha jövőre is ugyanilyen jól birkózom, akkor ismét enyém lehet a címeres mez. S ha így lesz, akkor az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon javítani szeretnék!”.

VILÁGBAJNOKSÁG, BELGRÁD
Losonczi Dávid mérkőzései

Selejtező: Losonczi Dávid–Nicu Ojog (román) 5–1

Nyolcaddöntő: Losonczi Dávid–Kim Dzsinjeok (dél-koreai) tus 10–0-nál

Negyeddöntő: Losonczi Dávid–Nurszultan Turszinov (kazah) 13–3

Elődöntő: Zurabi Datunasvili (szerb)–Losonczi Dávid 4–3

Bronzmérkőzés: Losonczi Dávid–Alex Kessidis (svéd) 6–2

A kötöttfogású 87 kilogramm végeredménye

  1. Zurabi Datunasvili (Szerbia)
  2. Turpan Ali Bisultanov (Dánia)
  3. LOSONCZI DÁVID (Magyarország) és Ali Cengiz (Törökország)
Borítókép: EPA/ANDREJ CUKIC

További tartalmak

Kapcsolódó hírek