Musorujsag
Élő Eredmények
×

A nemzetközi szövetség történelmi edzőképzést tart a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián

A nemzetközi szövetség történelmi edzőképzést tart a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián

Magyar Birkózó Szövetség
Először rendez négyes szintű edzőképzést a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW), amely úgy döntött, hogy a legalkalmasabb helyszín az eseményre a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) – írja hivatalos weboldalán a honi szövetség.

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) híre szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által nagy mértékben támogatott, a KIMBA, az MBSZ és az UWW szoros együttműködése folytán létrejött képzés szerdától szombatig tart, és összesen 35 edző és 16 bíró vesz részt rajta.

„A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) ügyvezető alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Bacsa Péter sikeres megbeszélést folytatott az UWW oktatási igazgatójával, Zach Errett-tel a Belgrádban nemrégiben rendezett felnőtt-világbajnokságon. Ott merült fel a negyedik szintű edzőképzés lehetősége, s az is, hogy Magyarországon rendezzék meg. Tulajdonképpen tesztalanyok vagyunk, nálunk próbálják ki először ezt a fajta képzést” – nyilatkozta az MBSZ nemzetközi sportmenedzsere, Ali Csilla.

A szakember arra is kitért, hogy az edzőképzés mellett bírói képzés is szerepel a programban: „Tíz külföldi és huszonöt magyar edző vesz részt a négynapos eseményen – a szövetségi kapitányok, a KIMBA összes mestere, valamint több válogatott edző. Rendhagyó módon ezúttal a bírók is lehetőséget kapnak arra, hogy képezzék magukat, tizenhat magyar szakember tanulhat három napon át. Érdekesség, hogy a szombati záró napon a bírói és az edzői csapat együtt dolgozik. A képzés a résztvevőknek ingyenes.”

„Összesen nyolc előadóval találkozhatnak a meghívottak, köztük három doktorral és egy professzorral – így Ali Csilla. – Az oktatók között két amerikai, egy-egy örmény, szerb, iráni, horvát, török és francia szakember található. A programot Zach Errett állította össze. Délelőttönként az elmélet lesz középpontban, míg a gyakorlati képzésre az ebédszünet után kerül sor. A foglalkozások 3-4 fős csoportokban zajlanak, angol nyelven. Az oktatóktól elkértük az előadásukat, magyar nyelvre fordítjuk és az eseményen kivetítjük azokat. Természetesen a helyszínen is segítünk tolmácsolni. Az esemény egyébként rendkívül szigorú teszttel zárul, a sikeresen vizsgázók nagy presztízzsel járó oklevelet kapnak. Ezúton is sok sikert szeretnénk kívánni mindenkinek!”

Borítókép: Rio de Janeiro, 2016. augusztus 20. Ligeti Dániel (b) és a palaui Florian Temenglin a férfi kötöttfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntőjében a Rio de Janeiró-i nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 20-án. Ligeti technikai tussal győzött, így bejutott a negyeddöntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor

További tartalmak