Musorujsag
Élő Eredmények

Videó: Ligeti Dánielnek nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a birkózó vb-n

Videó: Ligeti Dánielnek nem sikerült olimpiai kvótát szereznie a birkózó vb-n

m4sport.hu
A bronzmeccs elvesztése után az ötödik helyezettek összecsapásán orosz riválisa jobbnak bizonyult.

A szabadfogásúak 125 kilogrammos kategóriájában szereplő Ligeti Dániel vasárnap késő este elveszítette az olimpiai kvótáért kiírt mérkőzését a belgrádi birkózó-világbajnokságon.

A szombathelyiek ötszörös Európa-bajnoki dobogósa alig egy órával azután lépett szőnyegre a párizsi indulási jog megszerzéséért, hogy a bronzmérkőzésen 5-0-ra kikapott a törökök sztárjától, az olimpiai és háromszoros világbajnok Taha Akgültől. A kvótáért a hozzá hasonlóan ötödik, semleges színekben versenyző orosz Abdulla Kurbanovval csapott össze.

A nap utolsó mérkőzésére roppant koncentráltan érkezett meg a 34 éves magyar, aki az első menetben gyakorlatilag az utolsó két másodpercig így is birkózott. A csarnokban ekkor már csupán Ligeti szombathelyi szurkolótáborának tagjai tartózkodtak, akik elképesztő buzdításban részesítették kedvencüket. Közben Ligeti állásból próbálta fárasztani riválisát, majd a második perc végén az orosz lábratámadását a zónában szépen kontrázta meg, amivel 1-0-ás előnybe került.

A folytatásban Ligeti jól hárította riválisa támadásait, úgy tűnt, kézben tartja a meccset, azonban az orosz öt másodperccel a szünet előtt ki tudta venni a lábát, majd hárommal később kétpontos akciót ért el, miután a magyar klasszis a szőnyeg szélén megpróbált belevágni a kitolási kísérletbe, de riválisa alá esett (1-2).

Szinte rögtön jött a szünet, mely után Ligeti azonnal óriási erőket mozgósított, hogy visszavegye a vezetést, de dobási kísérleteit kissé elkapkodta, Kurbanov pedig kihasználta ezeket a szituációkat és gyorsan 6-1-re elhúzott. Az idén Eb-bronzérmet nyert magyar a menet közepén kissé fáradtnak tűnt, de az utolsó perc elején mégis le tudta dönteni ellenfelét, amivel 6-3-ra zárkózott, több akció azonban nem maradt benne. A hajrában még egy kétségbeesett dobási kísérletet indított ugyan, de ismét az orosz alá esett, így végül 8-3-ra kapott ki.

MTI/Kovács Tamás

A nyilvánvalóan roppant csalódott magyar nehézsúlyú a meccs után nem akart nyilatkozni. “Dani az egész vb-n nagyon koncentrált volt, itt az orosz ellen a második menetben viszont úgy láttam, hogy kicsit pánikolt és kapkodni kezdett. Nem kellett volna, lett volna ideje bőven előkészíteni egy akciót, amivel meg lehetett volna nyerni ezt a meccset” – értékelt a szakvezető, Bánkuti Zsolt, aki azt is elárulta, hogy a bronzmérkőzést sem adták fel előre Taha Akgül ellen, de a második menetben 0-5-nél azt kérte Ligetitől, hogy gondoljon a kvótacsatára.

A londoni és a riói játékokon is szerepelt Ligetinek jövőre még két lehetősége lesz megszerezni a párizsi indulási jogot.

Amerikai nap volt vasárnap Belgrádban

A négyből három súlycsoportban amerikai szabadfogású diadalmaskodott vasárnap, a belgrádi olimpiai kvalifikációs birkózó-világbajnokság első éremosztó napján. A tengerentúli birkózók közül 61 kilogrammban Vitali Arujau, 70 kilóban Zain Retherford, 86-ban pedig az olimpiai bajnok David Taylor nyerte az aranyérmet.

Utóbbi kategória az egész vb egyik legjobban várt fináléját hozta, ugyanis a kétszeres vb-első és a tokiói olimpián is győztes Taylor a tavalyi évhez hasonlóan az irániak sztárjával, a Rióban 74 kilóban bajnok, háromszoros világbajnok Haszan Jazdanicsaratival meccselt. A találkozó óriási küzdelmet hozott, végig Taylor volt előnyben, az utolsó másodpercekben ráadásul be is tusolta ellenfelét.

A nap negyedik súlycsoportjának fináléjában az irániak örülhettek, miután a negyeddöntőben Ligeti Dánielt legyőző Amir Hoszein Zare imponáló magabiztosággal 10-0-ra verte a georgiai Geno Petrisvilit.

Eredmények:
szabadfogás 61 kg, világbajnok:
Vitali Arujau (Egyesült Államok)
2. Abaszgadzsi Magomedov (semleges színekben, orosz)
3. Tajrbek Zsumasbek Uulu (Kirgizisztán) és
Sota Partenadze (Georgia)
a döntőben:
Arujau-Magomedov 10-9
szabadfogás 70 kg, világbajnok:
Zain Allen Retherford (Egyesült Államok)
2. Amirmohammad Jazdanicserati (Irán)
3. Ramazan Ramazanov (Bulgária) és
Arman Andreszjan (Örményország)
a döntőben:
Retherford-Jazdanicserati 8-4
szabadfogás 86 kg, Európa-bajnok:
David Morris Taylor (Egyesült Államok)
2. Haszan Aljazam Jazdanicsarati (Irán)
3. Myles Nazem Amine (San Marino) és
Azamat Dauletbekov (Kazahsztán)
a döntőben:
Taylor-Jazdanicsarati 9-3-nál tus
szabadfogás 125 kg, világbajnok:
Amir Hoszein Zare (Irán)
2. Geno Petriasvili (Georgia)
3. Taha Akgül (Törökország) és
Mason Mark Parris (Egyesült Államok)
5. LIGETI DÁNIEL
a döntőben:
Zare-Petriasvili 11-0 – technikai tus

Borítókép: Belgrád, 2023. szeptember 17. Ligeti Dániel, miután veszített a török Taha Akgul ellen a férfi szabadfogású birkózók 125 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésén a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 17-én. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak