Musorujsag
Élő Eredmények

Bácsi Péter: Az egész világ látta, hogy tus volt | Losonczi Dávid: A célom az olimpiai aranyérem

Bácsi Péter: Az egész világ látta, hogy tus volt | Losonczi Dávid: A célom az olimpiai aranyérem

m4sport.hu
Hiába ismerte el a nemzetközi szövetség elnöke is a nyilvánvaló tévedést, a szabályok értelmében óvni nem lehet, a kihirdetett eredményt már nem fogják megváltoztatni.

Bácsi Péter, a magyar szövetség szakmai igazgatója összességében elégedett a birkózó-válogatott belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon szerzett három érmével, ugyanakkor maradt benne hiányérzet a kvóták száma és Losonczi Dávid elveszített döntője miatt.

A birkózásnak a lényege a tus, a két váll, és esetünkben egyértelműen látszik, hogy mind a két váll leért. Adtak már meg ennél sokkal gyorsabban is tust más világversenyeken is. A mérkőzésvezető létszer is felemelte a kezét de a szőnyegelnök nem hagyta jóvá ezt, ami hatalmas hiba volt. A magyar szövetség ezért is kért felülvizsgálatot, hiszen kettészakadtak az álláspontok. A törökök szerint nem volt tus, a világ többi része szerint igen. A döntő után a kubaiak, a németek és mások is jöttek oda és mondták, ez tragédia nem is értik, mi történt” – mondta Bácsi az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában Losonczi elvett aranyáról.

Kiemelte, a török török jól csinálta amit csinált, törte Dávid birkózását, volt is egy két fejes, amit őrült, hogy nem ő kapott. “Jól birkózott, ennek ellenére két vállra fektették. és Dávidnak járt volna a világbajnoki aranyérem. Sokan mondják, hogy óvni kell, de a birkózásban ez megszűnt, a kihirdetett eredményt már nem fogják megváltoztatni. De föl kell emelni a hangunkat, hogy a jövőben, mondjuk az olimpián ilyen ne fordulhasson elő“.

A szakmai igazgató szerint a nemzetközi birkózásra sem vet jó fényt, hiszen nemrég volt, hogy a sportág lekerült az olimpia műsoráról, aminek oka, hogy  olyan dolgok voltak a háttérben ami a NOB nemtetszését váltotta ki. Bácsi szerint nem lenne jó, ha megint ide tartanának.

Kapcsolódó tartalom

Úgy véli, összességében nem mutat rosszul a három érem, de ez akár három arany is lehetett volna és volt több olyan súlycsoport, ahol még kvótáért küzdhettünk volna. “Van bennem hiányérzet, de a három érem tekintetében nem volt rossz vb. De kőkemény harcra lesz szükség a további kvótákért. Mindenhol van esélyünk, hol kisebb, hol nagyobb, de a maximumot kell nyújtani fizikálisan és mentálisan is, a topon kell lenni, hogy valaki ott legyen Párizsban” – összegzett Bácsi.

Kell még kicsit emésztgetni, de próbálom a jó oldalát nézni és örülni neki. Ha az olimpián jó eredményt érek el, akkor biztos örülni fogok ennek az ezüstnek. Közel van még a meccs, kell egy kis idő még” – összegzett az egész vb-n remekül teljesítő Losonczi, akihez a nemzetközi szövetség elnöke, Nenad Lalovics is lement elnézést kérni.

Kapcsolódó tartalom

Azt mondta, elnézést kér, mindenki látta, ki nyerte ezt a meccset. Én pont akkor voltam a mélypontom, elsírtam magam. Azt mondta, ha az olimpián is így birkózom, meg fogom nyerni” – mondta a magyar birkózó, aki a döntőt megelőző meccseiből hármat is tussal nyert.

Úgy véli, rendkívül jól birkózott,. kirobbanó formába volt, olyan erővel tudott szőnyegre lépni, amivel mindenkit mindenkit felőrölt. “A döntőbe másképp kellett volna felmenni, nem akartam ott is megsemmisíteni az ellenfelemet, de ez egy jó tapasztalat lesz a későbbiekben is. Most egy hosszabb pihenő jön, utána alapozás, amit nagyon meg kell nyomni, ha ezt meg tudom csinálni jó esélyem lesz mindenki ellen. szeretnék csúcsformába kerülni és ott a legjobban birkózni. A célom az olimpiai aranyérem“.

A magyar válogatott három éremmel és két párizsi kvótával zárta a vb-t. A szabadfogásúak 65 kilogrammos kategóriájában Muszukajev Iszmail aranyérmes lett, az olimpia műsorán nem szereplő kötöttfogású 72 kilóban Fritsch Róbert, majd pedig a kötöttfogásúak 87 kilogrammos kategóriájában Losonczi Dávid ezüstöt szerzett. Olimpiai indulási jogot Muszukajev és Losonczi harcolt ki Magyarországnak.

Az áprilisban Bakuban sorra kerülő európai kvótaszerző viadalon a legjobb kettő, míg a májusi, isztambuli világkvalifikáción három ötkarikás hely talál majd gazdára súlycsoportonként.

Borítókép: Belgrád, 2023. szeptember 24. Losonczi Dávid (kékben) a török Ali Cengiz ellen küzd a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának döntõjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 24-én. Losonczi Dávid ezüstérmet nyert. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak

Kapcsolódó hírek