Musorujsag
Élő Eredmények

Hétfőn a negyeddöntőnél tovább egyik magyar birkózó sem jutott az Eb-n

Hétfőn a negyeddöntőnél tovább egyik magyar birkózó sem jutott az Eb-n

MTI
Fritsch Róbert és Vitek Dárius is elveszítette negyeddöntőjét, így nem lesz magyar a bukaresti birkózó Európa-bajnokság hétfői nyitónapjának esti elődöntős programjában.

A kötöttfogásúak 72 kilogrammos kategóriájában Eb-győztes és világbajnoki ezüstérmes Fritsch Róbert ezúttal egy kategóriával feljebb, 77 kilóban indult és egészen a negyeddöntőig remekül menetelt, román, majd finn ellenfelét is jó birkózással verte. A nyolc között aztán a moldovaiak U23-as világ- és Európa-bajnoka, Alexandrin Gutu várt rá.

A mérkőzést Gutu kezdte jobban, agresszív harcmodorával a magyar klasszis sokáig nem tudott mit kezdeni. Ennek először – másfél perc után – egy passzivitásért kapott intés és leküldés (0-1) lett az eredménye. Parterhelyzetből Gutu már nem volt olyan meggyőző, nem tudott mit kezdeni ellenfelével, aki viszont a sikeres védekezés után kicsit figyelmetlenné vált és a moldovai állásból indított támadását nem tudta kezelni. Gutu a zónába szorította Fritschet, aki nem tudott elforogni, viszont kilépni sem akart és megpróbált belevágni a kitolási kísérletbe, amit Gutu jól fogott meg és a hátára borította ellenfelét (0-5).

Fritsch helyzete rendkívül nehézzé vált ekkor, ráadásul a magyar sokáig nem találta Gutu védekezésének az ellenszerét. A második menet második percében ugyan a moldovait leküldték (1-5), de a BHSE kötöttfogásúja parterhelyzetből sem tudott akciót csinálni. Az utolsó másfél percben Fritsch Róbert végig ment előre, kereste a fogást, de sokáig nem találta, aztán tíz másodperccel a vége előtt sikerült fejlefogásból összeszednie ellenfelét és gyönyörűen lecsavarta őt. Az állásból indított akcióért négy pontot ítéltek, de a moldovaiak challenge-e után a zsűri a felvételek alapján úgy látta, Gutu térde lent volt már az indításkor, így csak két pontot adtak a magyarnak (3-5), ami a moldovai győzelmét jelentette.

A másik magyar érdekeltségű negyeddöntő sokkal simábban alakult. A nehézsúlyú Vitek Dárius (130 kg) az azeri Beka Kandelakival találkozott és vélhetőleg önbizalommal telve ment fel a szőnyegre, mivel januárban, a zágrábi nemzetközi viadalon legyőzte ellenfelét. A meccs ezzel szemben magyar szempontból fájdalmasan egyoldalú és gyors volt. A kezdés után kialakult izgalommentes állóharc során valamivel az azeri volt a meggyőzőbb, így másfél percet követően Viteknek kellett a szőnyegre hasalnia (0-1), ott pedig Kandelaki össze tudta fogni és villámgyorsan négyszer megpörgette, amivel 9-0-s technikai tusgyőzelmet aratott.

Fritsch és Vitek, a nyolcaddöntőben vereséget szenvedett Takács Istvánhoz (87 kg) hasonlóan a vigaszági folytatásban bízhat, amihez legyőzőik fináléba jutására van szükségük.

Borítókép: Fritsch Róbert (szemben) (MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak