Musorujsag
Élő Eredmények

Bácsi Péter: Nehéz lesz, de még mindig a 4-6 kvóta megszerzése a cél a birkózóknál

Bácsi Péter: Nehéz lesz, de még mindig a 4-6 kvóta megszerzése a cél a birkózóknál

MTI
Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) szakmai igazgatója szerint az utolsó, isztambuli kvalifikációs versenyen nehéz dolguk lesz a magyar versenyzőknek, mivel kiélezett küzdelem zajlik a helyekért, de még mindig a 4-6 kvóta megszerzése a cél a párizsi olimpiára.

 

A sportvezető az MTI-nek elmondta, még annak ellenére sem látja rossznak a helyzetet, hogy a hétvégén lezajlott európai kvalifikációs tornán a magyar válogatott 13-ból Nagy Bernadett révén (női 76 kg) mindössze egy indulási jogot szerzett Bakuban.

A kötöttfogásúakkal kapcsolatban kiemelte, a 67 kilós Váncza István olimpiai ezüstérmes ukrán riválisával szemben mindent megtett a kvótáért, viszont a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán az edzői utasításokkal ellentétes, rossz taktikát választott a kvótamérkőzésen, amelyen finn ellenfele kevesebb mint három perc alatt technikai tussal múlta felül.

A kvóta hiányában a hétvégi felnőtt válogatón a 77 kilósok között Lévai Zoltán és a 72 kilogrammban Európa-bajnok, vb-ezüstérmes Fritsch Róbert is rajthoz áll, csakúgy mint a 97 kilóban Lévai Tamás és az azeri fővárosban az első körben búcsúzó, szintén vb-második Szőke Alex. Váncza Istvánnak ugyanakkor nem kell szombaton szőnyegre lépnie, mert biztosan indulhat a törökországi kvalifikációs viadalon.

Bácsi nem tudta hova tenni az orosz színekben háromszoros Európa-bajnok Orsós Sztalvira (53 kg) teljesítményét, aki elsőszámú kiemeltként a negyeddöntőben kikapott a vb- és Eb-bronzérmes német Annika Wendlétől.

„Érthetetlen, tulajdonképpen támadás nélkül lement a meccs. Beszéltem az edzőkkel és nála sem ez volt a taktikai utasítás. Egy rutinos, képzett versenyzőről beszélünk, aki árnyékát nyújtotta önmagának” – fogalmazott. A hölgyek csapatával kapcsolatban elárulta, hogy a szombati válogatón az 57 kilósok csapnak majd össze az isztambuli kvalifikációs részvételért, mivel Bognár Erika egy-egy győztes és vesztes mérkőzéssel búcsúzott Bakuban, ahol éppen az a török Elvira Kamaloglu állította meg, aki a tavalyi vb-n Galambos Ramónát is – de a török sem a vb-n, sem a hétvégi viadalon nem szerzett kvótát, így hazai pályán léphet majd szőnyegre a kvótáért.

A szabadfogásúaknál utólag kiderült, hogy a 97 kilós Bajcajev Vlagyiszlav egy győzelemmel biztosíthatta volna helyét a nyári játékokon, mivel lengyel riválisa megsérült, így nem tudott kiállni a kvótameccsre.

„Alapvetően Bajcajevnek nem volt rossz sorsolása, de talán a legkellemetlenebb ellenfél a fehérorosz volt. Ezen a mérkőzésen is egy-egy intést osztottak ki, majd a végén Bajcajevnek kockáztatnia kellett. Az utolsó akció döntött, ami a fehérorosznak kedvezett” – mondta.

A 125 kilós Ligeti Dánielről nem tudott rosszat mondani, a sportvezető szerint ezúttal nem volt meg benne az az átütő erő, amivel meg tudta volna fordítani a mérkőzést a lengyel ellen, aki láthatóan felkészült a magyar versenyzőből és végül 7-4-re múlta felül.

„Továbbra is 4-6 kvóta elérése a cél, ez biztos nagyon nehéz lesz, mivel kiélezett küzdelmek zajlanak a helyekért és nagyon komoly ellenfelek maradtak bent. Itt akár megemlíthetem a szabadfogásúak 74 kilós súlycsoportjában az olasz Frank Chamizót is, aki szintén nem szerzett kvótát Bakuban, de ha valaki ki akar jutni az olimpiára, azért meg kell dolgozni. Volt Bakuban nem kevés meglepetés, úgyhogy fel van adva a lecke Isztambulra” – zárta gondolatait a versenyzőként kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember.

Az isztambuli világkvalifikációt május 9-12. között rendezik, amelyen minden súlycsoportban első három helyezett válthatja meg a jegyét a francia fővárosba.

A magyar birkózók eddig minden fogásnemben egy-egy indulási jogot szereztek a nyári játékokra: Muszukajev Iszamil (szabadfogású 65 kg) és Losonczi Dávid (kötöttfogású 87 kg) súlycsoportjuk világbajnokaként vívták ki a párizsi kvótát, valamint a női 76 kilóban Nagy Bernadett biztosította helyét a játékokra.

 

További tartalmak