Musorujsag
Élő Eredmények

Lévai Zoltán, Szőke Alex és Galambos Ramóna harcolhat Isztambulban az olimpiai kvótákért

Lévai Zoltán, Szőke Alex és Galambos Ramóna harcolhat Isztambulban az olimpiai kvótákért

MTI
A kötöttfogású 77 kilóban Lévai Zoltán, 97-ben Szőke Alex, míg a női 57 kilósoknál Galambos Ramóna utazik a május 9-12. között Isztambulban sorra kerülő utolsó olimpiai kvalifikációs birkózó viadalra.

A kérdéses súlycsoportokban szombaton, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián rendezték az utolsó válogatót, a győzelemhez két sikerre volt szükség.

Elsőként a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán az egy súlycsoporttal lejjebb (72 kg) Eb-győztes Fritsch Róberttel csapott össze. Az első mérkőzésen nem történt értékelhető akció, így a válogatási elvek szerint ezt nem számították bele az összesítésbe.

A legidősebb Lévai fivér a második körben egyszer kitolta Fritschet, ezzel előnybe került, a harmadik meccs viszont ismét akció nélkül zárult, így a bírók döntése szerint Fritsch hiába nyert kétszer is 1-1-re – az akció nélküli első és a harmadik találkozón -, következett a negyedik mérkőzés. Ezen Lévai parterhelyzetből megpörgette Fritschet, 3-1-re nyert, s egyúttal második sikerével lezárta a párharcot és ő képviselheti majd 77 kilóban a magyar színeket a törökországi viadalon.

„Próbálom ennek az egésznek a pozitív oldalát nézni, örülök neki, hogy négy tétmérkőzéssel gazdagabb lettem, elsősorban a kvalifikáció előtt, de a végcél az olimpia lesz. Bebizonyítottam, hogy jogosan vagyok válogatott” – mondta az MTI-nek Lévai Zoltán, és azt is megjegyezte, arra is fel volt készülve, hogy akár ennél is több meccset kell majd birkóznia.

A vb- és Eb-bronzérmes Lévai Tamás a vb-második Szőke Alex ellen lépett szőnyegre, az egy-egy leküldés mellett Szőke megpróbálta megpörgetni Lévait, aki felülkerekedett, ezzel 2-1-re nyert. A következő összecsapáson Szőke lenti helyzetből kiemelte, majd egy pontért a zónán kívülre dobta a középső Lévai testvért, ezzel egyenlített. Az utolsó körben ismét Szőke volt az aktívabb, akinek egy pörgetés után két intéspontot írtak jóvá szabálytalanságért, majd egy újabb dobással állította be a 7-1-es végeredményt, ezzel eldöntve a 97 kilós csatát.

A nőknél Dollák Tamara előbb az Eb-harmadik Galambos Ramónát, majd a tavalyi kontinenstornán 55 kilóban ezüstérmes Bognár Erikát múlta felül, így megnyerte a hármas versenyt, de Galambos ellen még két győzelemre volt szüksége a címeres mez és az isztambuli repülőjegy kiharcolásához. Bognár két vereséggel búcsúzott, mivel csapattársától, Galambostól is kikapott.

A Galambos-Dollák párharc előbbi 7-2-es győzelmével folytatódott, és az utolsó találkozójukon is a tavalyi vb-n a negyeddöntőig menetelő Galambos nyert 9-0-ra, így Törökországban még egy lehetősége nyílik megszerezni a kvótát a párizsi játékokra.

„A kezdeti teljesítményemet nem tudom jól értékelni, de valamilyen szinten érthető volt, hogy nem voltam teli önbizalommal. A tavalyi vb óta bordatörésem, majd pár hete agyrázkódásom is volt és a héten még nem éreztem annyira jól magam, az edzések sem mentek igazán. Nagyon meg volt rottyanva az önbizalmam, abban sem bíztam, hogy végig fogom bírni, és nyilván elfáradtam, de ahhoz képest, hogy négy meccsem volt, nem estem össze a végére” – nyilatkozta az MTI-nek Galambos Ramóna, majd hozzátette, össze kellett szednie magát lelkileg, hogy átlendüljön a holtponton, de az utolsó két meccsen nyújtott teljesítményével elégedett.

A május 9-12. között Isztambulban sorra olimpiai világkvalifikációs tornán súlycsoportonként három hely talál gazdára. A magyarok eddig Losonczi Dávid (kötöttfogás, 87 kg) és Muszukajev Iszmail (szabadfogás, 65 kg) világbajnoki címével, valamint Nagy Bernadett (női 76 kg) Bakuban kiharcolt indulási jogával három kvótát szereztek a nyári, párizsi ötkarikás játékokra.

Borítókép: Zágráb, 2023. április 22. A későbbi győztes Lévai Zoltán (kékben) érkezik a moldovai Alexandrin Gutu elleni mérkőzésre a férfi kötöttfogású birkózók 60 kilogrammos súlycsoportjának bronzmérkőzésére a zágrábi birkózó Európa-bajnokságon 2023. április 22-én. Alexandrin Gutu sérülés miatt nem állt ki a meccsre. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak