Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Négy érem, közte egy arany a magyar termés a budapesti birkózó rangsoroló zárónapján

Négy érem, közte egy arany a magyar termés a budapesti birkózó rangsoroló zárónapján

m4sport.hu/MTI
Szilvássy Erik (82 kg) arany-, Szőke Alex (97 kg) és Losonczi Dávid (87 kg) ezüst-, Váncza István (72 kg) pedig bronzérmet szerzett a BOK Csarnokban rendezett Polyák Imre-Varga János birkózó emlékverseny zárónapján.

Az esti programot magyar részről az Eb-ezüstérmes Váncza István indította, aki egy-egy győzelem és vereség után jutott el a bronzmérkőzésig a 72 kilóban. A Gagik Snjoyan elleni mérkőzés elején ő volt az aktívabb, így a bírók a franciát küldték le parterhelyzetbe (1-0), a ferencvárosi sportoló viszont nem tudott akciót végrehajtani. A szünet után Snjoyan próbálkozhatott (1-1), de ő sem járt sikerrel, majd ismét leküldték a franciát, akit Váncza ezúttal kiemelt és egy pontért a küzdőtéren kívülre dobott, így 2-1-re megnyerte a találkozót és felállhatott dobogó legalsó fokára.

A következő magyar érdekeltségű éremcsatára 82 kilóban került sor, amelyben előbb Dömök Péter lépett szőnyegre a moldovai Mihail Braduval szemben. Az első felvonásban Dömök volt a passzívabb (0-1), de Bradu nem tudta kihasználni a lehetőséget, viszont a második menetet egy levitellel indította, ezzel 3-0-s előnyre tett szert. A folytatásban nem történt értékelhető akció, így Dömök kikapott és az ötödik helyen zárt.

A 82 kilós Szilvássy Erik aranyérmes birkózása:

Később a súlycsoport döntőjében Szilvássy Erik a gerogiaiak Eb-ezüstérmesével, Gela Bolkvadzéval csapott össze. Szilvássy egy válldobással próbálkozott, de kicsúszott a gerogiai karja a szorításból, ezt követően Bolkvadzét küldték le először (1-0), de nem történt akció. A szünethez közeledve Szilvássy kilökte a zónából a gerogiait, ezért azonban nem járt pont. A második felvonásban a magyart küldték le (1-1), aki remekül védekezett, majd álló helyzetből azonnal földre vitte Bolkvadzét (3-1), ezzel pedig meg is nyerte a mérkőzést, és megszerezte a magyar csapat egyetlen aranyérmét.

„A döntőben éreztem magam a legjobban, az egész versenyen összejött az, amit elterveztem, de ezt a döntőt bírtam volna még egyszer ennyi ideig. Egyszerűen nem tudom mi történt, de nem fáradtam el” – mondta az MTI-nek Szilvássy, majd hozzátette, hogy az elődöntőben átesett a holtponton. Elmondása szerint eddig háromszor birkózott Mihail Braduval, és ugyan mindig legyőzte, de mindegyik alkalommal megszenvedett ellene.

„Nagyon várom már a nem olimpiai súlyos világbajnokságot, mert úgy érzem, sikerült hozzászoknom ehhez az új súlycsoporthoz is, és igazából mindenkit meg tudok verni. Egy nagyon jó felkészülést szeretnék magam mögött tudni októberig, ugyanezt a melót viszem tovább és remélem, meglesz az eredménye” – mondta, majd azt is elárulta, a sportágban azt beszélik, hogy a nyári játékok után kötöttfogásban bevezetnék a nem olimpiai súlycsoportok közé a 92 kilót, aminek nagyon örülne.

A 87 kilóban Losonczi Dávid délelőtt dél-koreai, kazah, iráni vetélytársakat múlt felül az elődöntőig vezető úton, majd a törökök világbajnokát, Ali Cengizt is kétvállra fektette, a fináléban pedig a bolgár Eb-győztes Szemen Novikov következett volna. Az ESMTK vb-győztesének viszont felszakadt az álla a délelőtti mérkőzések folyamán, és végül nem állt ki Novikov ellen, így ezüstéremmel zárta a viadalt.

„Volt bennem egy tüske a világbajnokság után, és a sors fintora, hogy ugyanabban a helyzetben tusoltam be, mint tavaly a vb-n. Hatalmas megkönnyebbülés ez számomra és felszabadultam, mivel bebizonyítottam, hogy képes vagyok arra, amit úgymond elvettek tőlem. Nagyon büszke vagyok és hatalmas motivációt ad ez a verseny a következő időszakra” – értékelt az éremátadást követően Losonczi, aki azt is kiemelte, annak ellenére, hogy ennek a viadalnak nem volt komoly tétje, jól birkózott és mentálisan is nagyon jó állapotban volt egész nap.

Ugyanebben a kategóriában az Európa-bajnok Takács István sérülés miatt visszalépett a bronzcsatától.

A vb-ezüstérmes, olimpia ötödik Szőke Alex iráni birkózót vert, majd mérkőzés nélkül jutott döntőbe, mivel hondurasi riválisa az első meccsen megsérült. A fináléban pedig az iráni világbajnok és olimpiai bronzérmes Mohammadhadi Abdollah Saravi várt rá.

Az első menetben az iráninak kedveztek a bírók (1-0), de az erzsébeti sportoló kivédekezte a parterhelyzetet, a második menetben pedig nagyobb iramot diktált, ennek pedig meg is lett az eredménye, leküldték Saravit (1-1), de Szőke sem tudott akciót végrehajtani. Ezt követően az iráni egy zónaszéli helyzetből két pontért levitte a magyart (3-1), aki a hajrában már nem tudott megújulni és végül 3-1-re kikapott, így második lett.

„Vegyesek az érzéseim, örülök is meg nem is. Papíron ugyan hármat, de gyakorlatilag, mindössze kettőt birkóztam, mert a hondurasi fiú nem állt ki ellenem, pedig jól jött volna még az a meccs. A döntőt nézve jól taktikáztunk, de elfáradtam a végére. Még azért látszik, hogy a sérülésem miatt nem vagyok a régi formámban, de már kezdem újra azt az utat bejárni, amit régen. Építem a régi Alex új kiadását” – hangsúlyozta a vb-ezüstérmes, olimpiai ötödik magyar sportoló.

Korábban a magyarok közül Kuramagomedov Murad (szf, 74 kg), Szabados Noémi (női, 72 kg), Szenttamási Róza (női, 55 kg) ezüstérmet, Juhász Balázs (szf, 92 kg) és Vitek Dárius (kf, 130 kg) bronzérmet nyert a nemzetközi rangsorversenyen.

Borítókép: MBSZ/Róth Tamás

További tartalmak