Beleszületett a kosárlabdába a DEAC NBA-csapatokat megjárt légiósa

Tíz NBA-csapat is felmérte, ám végül Európában kötött ki a hazai kosárbajnokság egyik MVP-várományosa, Gerald Isaiah Armwood, aki az M4 Sportnak többek között arról is mesélt, mi a hasonlóság Washington és Debrecen között.

Sok társához hasonlóan kipróbálta magát több sportágban, végül a kosárlabdát választotta a DEAC játékosa, Gerald Isaiah Armwood. A Baltimore-ban született légiós első látásra szerelmbe esett a kosárlabdával, és már csak a családi hagyományok miatt sem választhatott mást.

„Gyakorlatilag beleszülettem ebbe a közegbe” – mondta az M4 Sportnak az amerikai, aki középiskolai karrierje után az egyik legjobb egyetemi programnál, a Villanovánál tanulta a szakmát, két év elteltével pedig a George Washington Egyetemre ment, ahol szép sikereket ért el.

2014-ben jelentkezett az NBA-draftra, és bár saját bevallása nem volt messze a szinttől, nem kelt el a játékosbörzén, pedig tíz NBA-csapat is felmérte őt. Ügynöke tanácsára végül Európába szerződött, amit cseppent sem bán.

„A kosárlabda az kosárlabda. Amerikában, meg itt is” – véli az erőcsatár, aki viszont kiemelte az atmoszféra, a közeg közötti különbséget. Úgy véli, erőssége, hogy nyomás alatt is jól játszik, hogy termetéhez képest (206 cm) fürge, és hogy több poszton (centerben és kiscsatárként) is bevethető.

Gerald Isaiah Armwood (Fotó: washingtonexaminer.com) Armwood legutóbb Washingtonban kapott olyan bizalmat, mint Debrecenben (Fotó: washingtonexaminer.com)Mondani sem kell, Armwood vált az újonc DEAC egyik vezérévé: a liga legjobbja, ami a teljesítményindexét illeti (29.25 VAL), valamint pontok (19.25) és blokkok (2.13) tekintetében is ő átlagol a legjobban az NB I-ben.

A jó teljesítményt a csapattársaknak és edzőjének tulajdonítja, előbbiek jól olvassák a játékot, és tömik a labdákkal, Berényi Sándor vezetőedző pedig nagy szabadságot ad neki a pályán, ezt tartja a kulcsnak.

„Az egyetemen csak a Washingtonnál élveztem ilyen bizalmat a pályán” – nyilatkozta. Korábban az volt a szerepe a csapataiban, hogy a padról beállva adjon új lendületet a játéknak, most az, hogy a lehető legtöbb pontot szerezze, bár sosem érdekelték a statisztikák. Az már annál inkább, ha róla kapnak pontot.