Musorujsag
Élő Eredmények
×

Csak 7 nemzet jutott ki a focivébére külföldön született játékos nélkül

Csak 7 nemzet jutott ki a focivébére külföldön született játékos nélkül

m4sport.hu
A labdarúgás statisztikai hátterével foglalkozó CIES Football Observatory a 2018-as labdarúgó-világbajnokságra kijutó 32 válogatottat vizsgálta legfrissebb tanulmányában.

NE FELEDJE: az oroszországi vb csoportbeosztását december 1-jén (pénteken) sorsolják, az eseményt 16 órától az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

A CIES többek között életkor, magasság és az országhatáron belül született, valamint otthon és külföldön szereplő játékosok szempontjából vizsgálta a válogatottakat a vb-selejtezőn lejátszott mérkőzéseket figyelembe véve. (A házigazda jogán a selejtezőből kimaradó oroszoknál a 2016 júliusa és 2017 novembere között lejátszott mérkőzéseket nézték.)

Életkor

A vb-szereplő válogatottak átlagos életkora 27,4 év. Az újonc Panama a legidősebb (29,4), Nigéria a legfiatalabb (24,9) együttes.

Összehasonlításképp, Európa 31 legerősebb élvonalbeli bajnokságában 25 év a játékosok átlagos életkora, a két érték közötti differencia azzal magyarázható, hogy a válogatottaknál inkább bíznak a rutinos, tapasztalt labdarúgókban, míg a klubfociban bátrabban nyúlnak a fiatalokhoz.

(forrás: .football-observatory.com) A vb-csapatok átlagos életkora (forrás: .football-observatory.com)

A CIES táblázatából az is megállapítható, hogy a világ futballját domináló nemzetek közül melyek állnak jól a legmagasabb szinten is bevethető fiatalokkal: a franciákat, a németeket és az angolokat is a hat legfiatalabb átlagéletkorú válogatott között találjuk.

Magasság

A futballisták átlagos méretét tekintve kijelenthető, hogy nincs összefüggés egy csapat sikeressége és a tagjainak magassága között. Spanyolország az egyetlen európai válogatott, amely ott van a hét 180 cm-nél alacsonyabb csapat között, a hat legmagasabb viszont kizárólag európai nemzet. A szerbek a legmagasabbak és Szaúd-Arábia a legalacsonyabb. Az európai válogatottak átlagban majdnem négy centiméterrel magasabbak a dél-amerikaiknál.

(forrás: .football-observatory.com) A vb-csapatok átlagos magassága cm-ben (forrás: .football-observatory.com)

Születési hely

A vb-szereplő nemzetek selejtezőben pályára lépő 1032 labdarúgója, illetve a házigazda oroszok 40 játékosát összevetve a CIES arra az eredményre jutott, hogy 98 olyan játékos van  (9,1%), aki nem abban az országban született, amelyet a jövő nyári tornán képviselni fog.

Marokkó kiemelkedik ebben a tekintetben, hiszen az észak-afrikai nemzet selejtezőben részt vevő játékosainak 61,5%-a nem Marokkóban született, Szenegál a második 39,4%-kal.

(forrás: .football-observatory.com) A külföldön született játékosok aránya %-ban (forrás: .football-observatory.com)

Összesen hét olyan nemzet van, amely kizárólag az ország határain belül született futballistákkal jutott ki a vb-re: Brazília, Dél-Korea, Irán, Kolumbia, Mexikó, Németország és Szaúd-Arábia.

Otthon, illetve külföldön szereplő játékosok

Miközben a magyar futballban állandó témát és keserűséget szolgáltat a külföldi topbajnokságokban tapasztalatot szerző játékosok hiánya, addig a vb-re kijutott válogatottaknál átlagban nézve a többség (64,6%) külföldi bajnokságokban szerepel.

Ebben a tekintetben kiemelkedik a horvát válogatott, déli szomszédunknál az összes hadba vetett futballista külföldön keresi kenyerét. Egyébként a mezőny felénél, tehát 16 nemzetnél 80%-nál magasabb ez az érték.

(forrás: .football-observatory.com) A külföldi bajnokságban szereplő játékosok aránya %-ban (forrás: .football-observatory.com)

A másik véglet Anglia és Szaúd-Arábia, csupán ez a két nemzet mondhatja el magáról, hogy kizárólag a hazai bajnokságban szereplő játékosokkal jutott ki Oroszországba.

Ez nem szerepel a CIES kimutatásában, de zárójelben hozzátesszük: a magyar válogatott utolsó 2017-es keretében 44% volt a külföldön szereplő játékosok aránya. De mint a példa mutatja, ez sem feltétlenül meghatározó faktor, hiszen kizárólag otthon, illetve kizárólag külföldön játszó futballistákkal is lehet eredményt elérni, valamint kudarcot vallani, ahogyan a kettő között is találunk pozitív, illetve negatív példákat.

További tartalmak