Musorujsag
Élő Eredmények

Exkluzív: a Schumacher-kiállítás megnyitóján jártunk!

Exkluzív: a Schumacher-kiállítás megnyitóján jártunk!

Boxutca | Szerző: Rozmán Zoltán
Péntek délután Kölnben hivatalosan megnyitott a Michael Schumacher magángyűjteményéből készült állandó jellegű kiállítás. Mi is ott voltunk a Motorworldben, amikor Sabine Kehmék átvágták a szalagot!

Munkagépek és munkások sorakoznak a kölni Butzweilerhof egykori repterének épületegyüttese körül – éppen egy új otthon épül, és az első lakók már be is költöztek! Ahogy az egy otthonavatáson lenni szokott, még itt is sok a teendő, nagy a felfordulás. A friss aszfalt szaga még körüllengi a helyet, melynek parkolójában viszont már egyre több klasszikus és extravagáns autó bukkan fel, várva a bebocsátást. Hol egy Aston Martin, hol egy Porsche érkezik éppen tréleren, miközben a – most még inkább csak majdani – elülső parkoló bejáratánál a láthatósági mellényes építkezők igazítanak útba egy-egy, a látvány miatt kissé elbizonytalanodó újságírót.

A nagyközönség előtt hivatalosan szombaton nyitja meg a kapuit a Motorworld Köln, mely autótörténeti kiállításai mellett otthont ad az első állandó jellegű, minden eddiginél nagyobb Michael Schumacher-kiállításnak, ám a szervezők egy amolyan nulladik napot is közbeiktattak, melyre a média képviselőit várták.

Az ajtón belépve elsőként a friss festékszag üti meg az ember orrát, aztán tárul csak elénk a sajtótájékoztató helyszínét képező színpad mögött egy emelvényre tolt 1998-as vörös Ferrari látványa, amely végleg megnyugtat minket: igen, megérkeztünk. Nem mindennapi kulissza ez egy sajtótájékoztatóhoz, és a figyelmünket elsőre olyannyira el is vonja a csodálatos masina, hogy csak később tűnik fel, odafent, a beszűrődő naptól még csillogó üvegkorlátok mögött hasonló csodák egész sora lapul arra várva, hogy a felvezető lépcsőn átvágják a szalagot, és a sajtó munkatársaik elsőként megcsodálhassák őket.

Érdeklődőből mindenesetre nem volt hiány. Német tévétársaságok és rádiók egész hada élesítgette a kameráit, fotósok serénykedtek már fél órával a hivatalos megnyitó előtt, és vagy 60 újságíró lapozgatta az angol és német nyelven is kiadott sajtóanyagot.

DSCN3361

„Egy hely az autók iránti szenvedély számára” – fogalmazta meg a Motorworld Köln első embere, Andreas Dünkel a hivatalos megnyitón a létesítmény mottóját. Ahogyan odakint is szembesültünk vele, ez a hely igencsak alakul még. Erről nemcsak a festékszag és a háttérben megbúvó állványok árulkodnak, hanem az is, ahogyan ottlétünk alatt a kiállítócsarnokba egyre több utcai autómodell is megérkezik, néha erőteljes motordörmögéssel megtöltve a helységet. Egyelőre a később több csarnokot kapó múzeum is terjeszkedik, ám mint azt Köln főpolgármestere, Henriette Reker megjegyezte, hamarosan nemcsak több új lakóház és iskola is fog épülni az egykori reptér területén, mellyel a cél, hogy az eredeti funkciója elvesztésével a várostól kissé elszakadó részt újra visszacsatolják Kölnhöz, lendületet adjanak neki, élettel töltsék meg.

Mostantól ez a hely az otthona Michael Schumacher azon magángyűjteményének is, amelyet eddig ilyen formában és méretben még sehol sem csodálhatott meg a nagyközönség. A fenti mottó a fő indoka volt annak, hogy a Schumacher család és menedzserük, Sabine Kehm a Motorworld mellett döntött, amikor kiállítási helyet keresett az értékes tárgyaknak; a polgármesterasszony által vázolt terv pedig egyfajta szimbóluma annak, amit a család e felbecsülhetetlen értékkel bíró gyűjteménnyel tervez megvalósítani: visszaadni valamit a szurkolóknak a sok éven át tartó támogatásért.

Mint azt a megnyitóra ellátogató, s azon az egész családot is képviselő menedzser elmondta, már 2013-as síbalesete előtt tervezték Schumacherrel, hogy egyszer majd keresnek egy otthont az évek során összegyűjtött autóknak és tárgyaknak, ám a rekordbajnok nem kapkodott, a megfelelő lehetőségre várt. Fájdalom, hogy e lehetőség csak súlyos balesete után érkezett el. „Nagyon remélem, hogy örömüket lelik majd a magángyűjteményből készült kiállításban. Úgy vélem, ez valóban a tökéletes otthona ennek. Azért is, mert Kerpen és a gokartpályája, ahol minden elkezdődött, nagyon közel van ide, de azért is, mert a Motorworld projektjei és tervei sugározzák a motorsport iránti szenvedélyt is, ami összeköt bennünket” – fogalmazott Kehm.

Andreas Dünkel igazgató, Henriette Reker polgármester és Sabine Kehm menedzser Andreas Dünkel igazgató, Henriette Reker polgármester és Sabine Kehm menedzser

Szombaton, amikor először a nagyközönség is bejárhatja az egykori hangárépület alsó és felső, galériásan kialakított szintjeit, június 16-a lesz. Pontosan a negyedik évfordulója annak, hogy Kehmék hivatalosan bejelentették: Schumacher felébredt a kómából, és Svájcba szállították Franciaországból, ahol a kezelését folytatják. Ez az a dátum, amelytől a Schumacher család szigorúan elszigetelte a külvilágtól a korábbi versenyzőt, s amióta állapotáról semmilyen információt nem ad.

Mostantól viszont ez lesz az a nap is, amellyel a család e privát gyűjteményt közzétéve újra megnyílik a szurkolók felé – igaz, egy kicsit más formában, végre ismét az F1-es sportpályafutást a fókuszpontba helyezve.

Talán ők is tudják, nem mindenki elégedett a hallgatásukkal, ám e kiállítással azt is jelezték, nagyon is hálásak a kapott támogatásért és szeretetért, s nem feledkeztek meg a rajongókról. „A család kimondott kérése volt, hogy a belépés legyen díjtalan” – mondta ennek bizonyítékaként Kehm. „Tekintve e kiállítás mélységét és komolyságát, a kiállított tárgyak számát, ez rendkívüli lépésnek mondható. Ez nem egy múzeum, amelyben egy helyen összegyűjtünk minden létező dolgot, aminek köze van hozzá. Ez ehelyett Michael személyes gyűjteményének a jelentős része, amiből egy egészen különleges kiállítást hoztunk össze.”

Sabine Kehm Sabine Kehm

A tárlat összesen 16 versenyautót tartalmaz, köztük 7 olyan példányt, amelyekkel Schumacher hét bajnoki szezonjában versenyzett. Emellett ki van állítva a Forma–Fordban és a Forma–3-ban használt gépe, de még a 2001-es világbajnokságon használt gokartja is, mellyel még az ifjú Lewis Hamilton és Nico Rosberg ellen küzdött a kerpeni esőben. Továbbá sisakok, overallok, sapkák és kesztyűk, régi fotók, valamint nagyjából 50 eredeti győzelmi trófea és díj is megcsodálható, melyek közt nemcsak futamgyőzelmekért járóra bukkanhatunk, hanem Laureus-díjra, FIA-gálán kapottra, sőt még a kisebb kategóriákban, például gokartban szerzett serlegekre is.

DSCN3422

Kehm elárulta, szinte valamennyi tárgy Schumacher gyűjteményébe tartozik, kivéve a 2010-es Mercedes W01-est, valamint az 1991-ben a Sportautó-világbajnokságon használt Mercedes C291-est. „Valójában kettő kivétel van, de ezek tudatos kivételek. Két Mercedes látható a kiállításon, melyek nem Michael tulajdonai, hanem kölcsönkaptuk a Mercedes-Benztől. Michaelnek is a birtokában van egy Forma–1-es Mercedes, mely azonban egy állandó jellegű kiállításon látható. Úgy döntöttünk, ezt a kölcsönlehetőséget kihasználjuk, mert szerettük volna, hogy Michael mercedeses korszakából is legyen itt valami. Ezeket leszámítva valamennyi itteni tárgy a Schumacher család tulajdonát képezi. Illetve egyetlen sisak az enyém, azt én adtam oda örömmel” – utalt Kehm egy fejvédőre, melyet aláírva kapott ajándékba Schumachertől.

A hivatalos megnyitó A hivatalos megnyitó

Mint azt a menedzser elmondta, bizonyos tárgyakat a család továbbra is otthonában tart, köztük versenyautókat is. Hiányoltuk is például a 2006-os búcsúfutama után ajándékba kapott interlagosi Ferrariját. „Természetesen nem akartuk idehozni az egész lakását” – indokolt Kehm, hozzátéve, e gyűjtemény így is egyedülálló motorsporttörténeti értékkel bír. „Én személy szerint nem tudok hasonlóról, hogy egy versenyző ennyi mindennel rendelkezzen, és azt kiállítsák.”

A gyűjtemény személyességét a már említett pár fotón túl a volt csapattársaktól kapott ajándékok is növelik. Látható például egy szélcsatornás Ferrari-modell, melyet még 1999-es silverstone-i lábtörése után adott neki Jean Todt, a munkatársak aláírásaival, üzeneteivel. Emellett az egyik bajnoki elsőség után a szerelők által készített orrkúp is megcsodálható – ugyancsak aláírásokkal tele. De vannak még kitüntetések és eredeti paddockbelépős kártyák Michael és Corinna Schumacher nevével, fényképével; egy félbevágott sisakminta, amelyet azért festettek aranyra, hogy kiválasszák a 2011-es spái 20. évfordulós hétvégén használt speciális fejvédő színét, de olyan lábbelik is, melynek kötésén még azt is megfigyelhetjük, hogy a precizitásáról ismert legenda figyelme valóban kiterjedt a legapróbb részletekre is.

DSCN3415

Ezenkívül kiemelt rész foglalkozik a Schumacher által a legkedvesebbnek nevezett 2000-es első ferraris bajnoki címmel. Az F1-2000-es modell mellett kiállították a versenyző abban az évben viselt overallját, mellette a világbajnok trófea méretarányos másolatát az egyik, a szuzukai győzelmi trófeát a másik oldalon. De ezen a részen még egy valódi V10-es Ferrari-motort is láthatunk.

„A kiállításon végighaladva remélem, hogy mindenki jól fog szórakozni, bízom benne, hogy ez feleleveníti Michael pályafutását, és az ember eszébe juttatja, hogy ő minden idők legsikeresebb F1-es versenyzője. Ezzel a kiállítással szeretnénk tisztelegni a pályafutása előtt. Bízom benne, hogy legalább akkora örömüket fogják lelni ebben, mint mi, amikor összeállítottuk és létrehoztuk azt” – mondta zárásként Kehm.

Azt már elhallgatta – később Andreas Dünkel hívta fel rá a figyelmünket –, hogy mindennek a létrejötte hónapokon át tartó aprólékos munka eredménye. A kiállításra küldött tárgyakról Kehm a családdal közösen döntött, a multimédiás eszközökön és az erre kialakított videoszobában megjelenő anyagok pedig szintén Kehm gyűjtőmunkájának termékei. A leírások mellett magát Schumachert is hallhatjuk, láthatjuk őt pályafutása fontos pillanataiban, hallhatjuk a hangját az összegyűjtött interjúrészletekben, és ilyen formában egy nem is kis szeletet visszakapunk abból, amit a 2012-es visszavonulás, de leginkább a 2013-as szörnyű baleset elvett tőlünk.

DSCN3409

Ahogyan kilépünk az egykori hangár ajtaján, a friss aszfaltszag kíséretében kikerüljük a munkagépeket és munkájuk nyomait, már nincs bennünk bizonytalanság: ez valóban egy igen értékes kiállítás, a most még csak épülő és szépülő Motorworld Köln pedig bizonyosan otthonná fog válni. Nemcsak egy páratlan F1-es magángyűjtemény otthonává, de a mindezt teljesen ingyen megtekintő Schumi-szurkolók otthonává is, ahol a nehéz négy esztendő után látogatásukkal újra kifejezhetik a rekordbajnoki iránti szeretetüket, s cserébe régi emlékeket idéző, mégis teljesen új, távolról sem mindennapi emlékekkel, élménnyel gazdagodhatnak Michael Schumacherről. Egy hétszeres F1-es világbajnokhoz igazán méltó módon.

Képgaléria a Motorworld Köln Schumacher-kiállításáról:

 

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2018/06/DSCN3646-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

További tartalmak