Csoknyai: Belehaltunk a mérkőzésbe

Csoknyai István szövetségi kapitány szerint a magyar kézilabda-válogatott „belehalt” az Egyiptom elleni mérkőzésbe, de nagyot küzdve sikerült szerezni egy pontot. A kapitányi páros másik tagja, Vladan Matics szerint Jamali Iman sérülése után biztosan kihasználja első cserelehetőségét a csapat.

A magyar válogatott remek kezdés után az első félidőben három-, a másodikban négygólos hátrányból tudott egyenlíteni, így 30–30-as döntetlent játszott Egyiptommal a német-dán közös rendezésű világbajnokság csoportkörének negyedik fordulójában, így a svédek elleni mérkőzés eredményétől függetlenül kiharcolta a középdöntőbe jutást, és a másodiknál rosszabb helyen nem végezhet a csoportban.

Képgaléria a Magyarország–Egyiptom vb-meccsről (Fotó: MTI)


„Van bajunk rendesen, belehaltunk a mérkőzésbe – értékelt a mérkőzés után Csoknyai István az M4 Sportnak. – A kezdősorunk nagyon szépen dolgozott, de a cserék sajnos nem tudtak úgy segíteni. Jamali megsérült, úgyhogy balátlövő poszton Bodó egyedül maradt. A túloldalon Balogh nagyon hiányzott, az ő gyors játéka nagyon kellett volna. Bosszant, hogy rengeteg ziccert kihagytunk. Védekezésben az első 15-20 percben uraltuk a mérkőzést, utána a fáradtságból adódóan felpuhultunk és nagyon könnyen helyzetbe kerültek az egyiptomi lövők, és a beállót sem tudtuk semlegesíteni. Ami dicséretes, és amibe kapaszkodnunk kell, hogy egy másodpercre sem adta fel a csapat, végig küzdött és szerzett egy pontot, hiszen a végén mi mentünk a döntetlenért. Talán ha a végén emberelőnyben tudtunk volna még egyet támadni, akkor megnyerhettük volna. Nem tudom, hogy félig teli vagy félig üres a pohár.”

Balogh Zsolt bokája hétfőn sérült meg, a MOL-Pick Szeged jobbátlövője azóta már hazautazott, Jamali elülső térdszalagja pedig minden bizonnyal elszakadt a szerdai találkozón, így számára valószínűleg véget ért a torna.

„Az egyik szemem sír, a másik nevet – fogalmazott Vladan Matics. – Nagy dolog, hogy továbbjutottunk, de még egy átlövő kiesett, és sok ziccert nem tudtunk góllal befejezni. De megvan az egy pont, nem roppantunk össze mínusz négynél, megmutattuk, hogy mentálisan erősek vagyunk, de fizikailag elfogytunk. Megyünk tovább, az első lépés megvan, megyünk a második körbe.”

A kapitány kérdésre válaszolva közölte, Jamali sérülése után biztosan kihasználja első cserelehetőségét a magyar csapat. „Biztos, hogy cserélünk. Este leülünk, megbeszéljük, hogy kire van szükségünk, és igyekszünk a legjobb döntés meghozni” – fogalmazott Matics, aki később az MTI-nek azt mondta, hogy Jamali helyére minden bizonnyal Szita Zoltánt, a Balatonfüred balátlövőjét cserélik be a keretbe.

A háromgólos Bánhidi Bence szerint azért tudott fordítani az egyiptomi válogatott, mert a magyar csapat védekezése „felpuhult”, a ziccereket pedig nem sikerült értékesíteni. „Buta hibákból kaptuk a gólokat, amiket megbeszéltünk mérkőzés előtt. A végjátékban eladtunk eladtunk két labdát, ezekre oda kell figyelni az ilyen fontos mérkőzéseken. Kihagytuk a ziccereinket, nem figyeltünk oda, lehet, hogy egy picit elfáradtunk fejben és fizikailag, de ez már a negyedik mérkőzésünk volt, úgyhogy ez természetes. De az iksz jó nekünk, úgyhogy boldogan tudunk bemenni az öltözőbe.”

A mérkőzést öt góllal befejező Nagy László a támadójátékkal nagyjából elégedett volt, a védekezés viszont szétesett. „A harminc lőtt góllal hellyel-közzel elégedettek lehetünk, viszont rengeteget hibáztunk így is tiszta helyzetben, naggyá tettük a kapusukat. Ami számomra aggasztóbb, hogy a védekezésünk nem volt feszes, harminc gólt kaptunk egy Egyiptomtól, amely lerohanásból nem is nagyon ért el gólt. Nem is nagyon csináltak olyan dolgot, amire ne számítottunk volna. A kapuban is visszaesett egy kicsit a teljesítmény, de mindez a védekezésünk eredménye. A végén örülhettünk a döntetlennek.”

A hat találatával a magyar csapatból legeredményesebb Lékai Máté a sok kihagyott ziccerben látja a pontvesztés okát. „Harminc gólt kaptunk, ami sok, de lőhettünk volna negyvenet. Rengeteg ziccert kihagytunk, amit egy ilyen jó csapat ellen nem szabad. Pozitív, hogy küzdöttünk és visszajöttünk, de szomorú vagyok” – fogalmazott a Veszprém irányítója, aki szerint a sérülések után „borzalmasan nehéz” helyzetbe került a támadósor. „Nagyon kevesen vagyunk, borzalmasan nehéz lesz. Valakinek elő kell lépnie azok közül, akik eddig nem támadtak. Bízom benne, hogy valaki előlép a fényre és tizenötöt fog verni.”

David Davis, az egyiptomi válogatott és a Telekom Veszprém spanyol trénere szerint csapatának volt lehetősége a győzelemre, de a döntetlennel is elégedett. „Tudtuk kezelni a nehezebb szituációkat is, nyugodtak voltunk, nagyon jól játszott a csapatom. Megvolt a lehetőségünk arra is, hogy megnyerjük a mérkőzést, de így sem lehetünk elégedetlenek. Boldog vagyok, mert holnap Angola ellen meglesz az esélyünk a középdöntőbe jutásra, és úgy gondolom, hogy ez sikerülni is fog.”

A magyar válogatott a D csoportban pénteken 25-25-ös döntetlent játszott Argentínával, vasárnap Angolát 34-24-re, hétfőn Katart 32-26-ra legyőzte. A mieink csütörtökön a svédek ellen zárják a csoportkört, a 20:30-kor kezdődő mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.