×

Bátor magyar játék, magabiztos dán győzelem a vb-középdöntőben

Háromgólos, 25–22-es vereséget szenvedett szombaton Dánia ellen a magyar férfi kézilabda-válogatott a vb-középdöntő nyitófordulójában, így már biztosan nem juthat elődöntőbe.

Herning, 2019. január 19. A dán Simon Hald (b) és Bánhidi Bence a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen Herningben 2019. január 19-én. MTI/Illyés Tibor A dán Simon Hald (b) és Bánhidi Bence a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Dánia – Magyarország mérkőzésen (Fotó: MTI/Illyés Tibor)Telt házat jelentő 15 ezer ember és elképesztő - magyar szemszögből szokatlanul ellenséges - hangulat fogadta a csapatokat. A magyarok Balogh Zsolt bokasérülése miatt ezúttal is csupán 15 játékost neveztek a keretbe, közülük az ugyancsak sérült Bodó Richárd nem lépett pályára.

Ahogyan a korábbi mérkőzéseit, ezt a találkozót is jól kezdte a magyar csapat, tartotta a lépést a gyorsabban kézilabdázó ellenfelével, amely egy-két gólosnál nagyobb különbséget nem tudott kialakítani. A játékvezetők két perc alatt négy kiállítást ítéltek egyenlő eloszlásban, ettől némileg megváltozott a játék addigi ritmusa.

A fordulópontot az jelentette, hogy a 16. percben pályára lépett a dánoknál Jannick Green kapus, akinek a védéseire alapozva csapattársai tovább növelték a különbséget.

Csoknyai István szövetségi kapitány már a szünet előtt pályára küldte az összes bevethető cserejátékosát, akik nem teljesítettek rosszul, de néha látszott rajtuk az összeszokottság hiánya.

Képgaléria a kézi-vb dán–magyar középdöntőjéről (Fotók: MTI)

A német játékvezetők a második félidőben is sokkal jobban tisztelték az olimpiai bajnok és házigazda dánokat, ez számos - meghozott és elmaradt - ítéletükön látszott. A magyarok védekezése az ellenfél gyors akciói miatt sok esetben továbbra sem állt össze, ami rendszerint hazai gólokat eredményezett.

Mindezek ellenére a válogatott nagyszerűen küzdött és remekül tartotta magát, az 51. percben például csak négy góllal vezettek a dánok. Jannick Green a hajrában is parádézott, mégis csupán három találattal győzött csapata, ami egyértelműen a magyarokat dicséri.

A dánok legeredményesebb játékosa Mikkel Hansen lett, aki 13 kísérletből hét gólt dobott. A magyar kapusok közül Mikler Roland 17 lövésből hármat, Székely Márton 16-ból ötöt védett, míg a túloldalon Green 28-ból 12-t hárított.

A két együttes 42. egymás elleni meccsén 21 magyar siker és három döntetlen mellett 18. alkalommal győztek a dánok.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, II. csoport:
Dánia–Magyarország 25–22 (15–10)
Herning, 15 ezer néző, v.: Schulze, Tönnies (németek)
lövések/gólok: 40/25, illetve 38/22
gólok hétméteresből: 4/4, illetve 1/0
kiállítások: 12, illetve 10 perc

Magyarország: Mikler - Hornyák 3, Ligetvári 2, Bánhidi 1, Schuch, Nagy L. 2, Bóka 3
cserék: Lékai, Máthé 2, Juhász 4, Sipos, Szita 5, Székely, Ilyés
szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics

A csoport állása:

(forrás: M4 Sport) (forrás: M4 Sport)Az első és a második helyezett az elődöntőbe jut, a harmadik az ötödik helyért, a negyedik pedig a hetedik helyért játszhat. A torna győztese kijut a 2020-as tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek a jövő tavasszal sorra kerülő selejtezőtornákon.