Musorujsag
Élő Eredmények

A statisztikák alapján Norvégia megleckéztetheti a vb-döntőben a hibátlan dánokat

m4sport.hu | Szerző: Pollák Márton
Férfi kézilabda-világbajnokságon 24 éve nem látott döntőt játszik egymással vasárnap Dánia és Norvégia, az összecsapáson a hazai pálya az olimpiai bajnok, a statisztika viszont inkább az esélytelenebbnek tartott norvégok mellett szól.
epa07294478 Eivind Tangen of Norway against Magnus Landin of Denmark during the men's IHF Handball World Championship Group C match between Denmark and Norway in Herning, Denmark, 17 January 2019. EPA/HENNING BAGGER DENMARK OUT epa07294478 Eivind Tangen of Norway against Magnus Landin of Denmark during the men's IHF Handball World Championship Group C match between Denmark and Norway in Herning, Denmark, 17 January 2019. EPA/HENNING BAGGER DENMARK OUT Norvégia a vb csoportkörében még fennakadt a dánokon, de a torna során folyamatosan javuló játékot mutatott (Fotó: EPA/HENNING BAGGER)

A Norvégia–Dánia világbajnoki döntőt az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti!

Mindenképpen új „király” ül a trónra a 2019-es világbajnokság végeztével, mert Dánia és Norvégia révén két olyan válogatott jutott a döntőbe, amely még soha nem ünnepelhetett vb-címet. Ilyenre korábban 24 évvel ezelőtt volt példa, akkor a franciák hosszabbításban verték a horvátokat. Legutóbb pedig tizennégy éve fordult elő, hogy új világbajnokot avattak kézilabdában: 2005-ben a spanyolok a címvédő horvátokat legyőzve szerezték meg első aranyérmüket.

Norvégia ezt megelőzően soha még csak elődöntőbe se jutott, a jég pedig az előző világbajnokságon tört meg, mikor bemasíroztak ugyan a döntőbe, de ott az akkori címvédő franciák 33–26-ra legyőzték őket. Dánia viszont már háromszor is megtapasztalhatta, milyen elbukni egy finálét (1967, 2011, 2013).

Ha csak a statisztikákat nézzük, akkor vasárnap is pórul járhatnak a dánok, mert a norvégoknál egyetlen csapat sem lőtt többször kapura, s mindezt 70 százalékos hatékonysággal tették, ami a legjobb a tornán – mögöttük éppen Dánia áll a második helyen (68 százalék). Kombinatív játékukról árulkodik, hogy gólpasszok és széljáték tekintetében is viszik a prímet, védekezésükről pedig sokat elmond, hogy válogatottjuk büszkélkedhet a legtöbb labdalopással, ami azért az erőnlétük dicsérete is – Iváncsik Tamás sem felejtette el, hogy mikor Norvégiában játszott, voltak olyan csapattársai, akik síléccel jártak edzésre.

epa07294452 Mikkel Hansen of Denmark celebrates a score during the men's IHF Handball World Championship Group C match between Denmark and Norway in Herning, Denmark, 17 January 2019. EPA/HENNING BAGGER DENMARK OUT epa07294452 Mikkel Hansen of Denmark celebrates a score during the men's IHF Handball World Championship Group C match between Denmark and Norway in Herning, Denmark, 17 January 2019. EPA/HENNING BAGGER DENMARK OUT Mikkel Hansen semlegesítése kulcsfontosságú lesz a norvégoknak (Fotó: EPA/HENNING BAGGER)

A dánoknak az átlövés az egyik legfélelmetesebb fegyverük (55 százalékkal a legjobbak a tornán) és blokkok tekintetében is csak a németek előzték meg őket, viszont a norvégok az elődöntőben megoldották Németországot, így kérdés, Dánia mivel készül a vb-ezüstérmes ellen.

Olimpiai bajnokok garmadával biztos, a dán csapatban kilencen itt vannak a riói aranyérmesek közül, plusz náluk játszik a torna eddig legeredményesebb játékosa, Mikkel Hansen. A hazai pálya mellett pedig tüzelheti a dán játékosokat, hogy 2011-ben és 2013-ban is elbukta a finálét a válogatott – előbb a franciák, majd a spanyolok jelentettek megoldhatatlan akadályt Dániának.

De a mostani norvég garnitúrának is nagyon érik egy nagyobb siker, az előző vb-n döntős együttesből tizenegyen vasárnap is ott lesznek a herningi sportcsarnokban, ahol a csoportkörben összecsapott már a két együttes. Dánia akkor 30–26-ra legyőzte Norvégiát, így a házigazdák százszázalékos teljesítménnyel, a norvégok viszont folyamatosan javuló játékkal jutottak a fináléba.

Ennek ellenére a Handball Planet szavazóinak 61 százaléka három vagy annál több gólos dán győzelmet sejt, 20 százalék szerint egy vagy két góllal nyer az olimpiai bajnok, és csak 19 százalék voksolt a norvégok sikerére (15 százalék véli úgy, hogy a vb-ezüstérmes három vagy több góllal veri a házigazdát, 4 százalék pedig egy vagy két gólos norvég sikerre szavazott).

A világbajnokság vasárnapi programja:

Németország–Franciaország 14:30, M4 Sport és m4sport.hu
Norvégia–Dánia 17:30, M4 Sport és m4sport.hu

További tartalmak