×

Dánia leigázta a világot – először világbajnok

A társházigazda Dánia a döntőben kérdést sem hagyott afelől, hogy ki lesz a férfi kézilabda-világbajnokság győztese. A két éve is ezüstérmes Norvégia elleni 31-22-s kiütéses sikerével története során először nyerte meg a vébét.

férfi kézilabda-világbajnokság, döntő:
Dánia–Norvégia 31-22 (18-11)
a legeredményesebb játékosok: M. Hansen 7, M. Toft Hansen 5, illetve Jöndal 9, Sagosen, Johannessen 3-3

A házigazda hibátlan teljesítménnyel lett világbajnok.


A két csapat a csoportkörben is találkozott egymással, akkor az olimpiai bajnok dánok 30-26-ra nyertek. A norvégok a két évvel ezelőtti után a második, a dánok pedig a negyedik vb-döntőjüket játszották, de nyernie korábban egyik csapatnak sem sikerült.

A herningi fináléban 3-2-nél vezettek utoljára a norvégok, onnan a házigazdák Mikkel Hansen irányításával 7-2-es sorozatot produkáltak. A dánok extázisban játszottak, és egyben rendkívül taktikusan is, hiszen alaposan felkészültek az ellenfél legjobbja, Sander Sagosen semlegesítésére, és már a szünet előtt eldöntötték a meccset.

Niklas Landin a második felvonásban is bravúrosan védett, erre alapozva csapata a 47. percben már tíz góllal vezetett, és a hajrában sem történt változás a játék képében, így a dánok váratlanul nagy fölénnyel nyertek.

(fotó: EPA/LISELOTTE SABROE)Érdekesség, hogy a világbajnokságot százszázalékos teljesítménnyel megnyerő dánok idén csak a magyar válogatottól kaptak ki – január 6-án az odensei felkészülési mérkőzésen 28-25-re –, és a tornán is a magyarokkal játszották a legszorosabb meccsüket, amikor a középdöntő első fordulójában 25-22-re győztek.

(fotó: EPA/HENNING BAGGER)A világbajnokság legértékesebb játékosa a dánok gólkirálya, Mikkel Hansen lett, a torna álomcsapatába két honfitársa kapott helyet, de a bronzérmes franciáktól senki sem került be.

korábban:
a 3. helyért:
Franciaország-Németország 26-25 (9-13)