Musorujsag
Élő Eredmények

A francia kapus kifakadt a kézi-vb után: „Ez a cirkusz nem mehet tovább”

m4sport.hu
A 2019-es férfi kézilabda-világbajnokságra címvédőként érkező, végül bronzérmet nyerő francia válogatott kapusa, Vincent Gérard szerint a torna szervezői az új lebonyolítással olyan meccsterhelést tettek a játékosokra, ami tarthatatlan.
(fotó: EPA/Liselotte Sabroe)

A torna létszáma nem változott 2019-re, ugyanúgy 24 nemzet kvalifikált, de a lebonyolítás igen. Két éve szintén négy hatfős csoportba sorsolták a csapatokat, de a négy-négy továbbjutó egyből a nyolcaddöntőben folytatta. Idén minden csoportból az első három helyezett jutott tovább a középdöntőbe, ahol három további mérkőzés várt mindenkire, majd a helyosztók, illetve az elődöntők és a vasárnapi bronzmérkőzés, illetve döntő következett.

2017-ben 84 mérkőzést bonyolítottak le 19 nap alatt, 2019-ben már 96 összecsapásból állt a világbajnokság, 18 napba sűrítve, azaz a napok száma csökkent, a meccseké közel 15%-kal nőtt.

A legjobb négybe jutó válogatottaknak két évvel ezelőtt 9, idén 10 mérkőzést kellett játszani, ami nem jelentős növekedés, de 9-9 meccse ugyanúgy volt az 5-8. helyezetteknek is, 2017-ben ez a szám csak 7 volt.

A terhelésre a torna közben is panaszkodtak a játékosok, főként a csoportkörben hét nap alatt lebonyolított öt mérkőzés miatt. Több mint 20 – kisebb, nagyobb – sérülés történt a tornán, többek között René Toft Hansen (Dánia), Aron Pálmarsson (Izland), Daniel Sarmiento, Daniel Dujshebaev (Spanyolország) Cyril Dumoulin és Cédric Sorhaindo (Franciaország) és Nemanja Zelenovic (Szerbia) is kiesett a vb közben, magyar részről talán nem is kell említenünk Jamali Iman  súlyos, illetve Balogh Zsolt és Bodó Richárd kisebb sérülését.

A megsérült magyar Jamali Iman a német-dán közös rendezésű férfi kézilabda-világbajnokság csoportkörének 4. fordulójában játszott Magyarország - Egyiptom mérkőzésen Koppenhágában 2019. január 16-án. (Fotó: MTI/Illyés Tibor) Jamali Iman térdét még a vb ideje alatt megműtötték (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A világ- és Európa-bajnok Vincent Gérard a franciák Németország elleni győztes bronzmeccse után elmondta, miután 2017-ben a dánok és a németek is kiestek már a 16 között, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség újragondolta a lebonyolítást, legalább nyolc „hazai érdekeltségű” meccset garantálva a közvetítésért komoly összegeket fizető televízióknak.

„Most a játékosoknak kell lépniük és jelezni, ez nem mehet így tovább. Emberek vagyunk, nem egy darab hús, amit ide-oda lehet dobálni”nyilatkozta  a kapus a sport.fr-nek, hozzátéve, a franciák négy különböző városban játszották tíz meccsüket, ami nem kevés utazással is járt.

„Ennek a cirkusznak véget kell vetni. Felejtsék el, hogy két hét leforgása alatt képesek vagyunk tíz mérkőzést játszani a legmagasabb szinten. Ezen változtatni kell. Persze, a televíziók igényeit szem előtt kell tartani, de nem lehet fontosabb. mint a játékosok egészsége” – tette hozzá a Montpellier kapusa.

További tartalmak