Musorujsag
Élő Eredmények

Mi vezetett a Haladás kieséséhez?

m4sport.hu
Rengeteg apró tényező, sok kis hiba, hosszú nyeretlenségi sorozatok is szerepet játszanak a búcsúban, és sokszor a szerencse is elkerülte a szombathelyi együttest
A szombathelyi kispad a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában játszott Mezőkövesd Zsóry FC-Szombathelyi Haladás mérkőzés végén. A sereghajtó Szombathelyi Haladás 1-0-ra kikapott, így kiesett az élvonalból. MTI/Czeglédi Zsolt

A Haladás labdarúgócsapata szombaton kikapott Mezőkövesden, így már biztos, 11 évnyi élvonalbeli szerepés után búcsúzik az első osztálytól. Legutóbb 2002-ben estek ki a szombathelyiek, és 2008 óta voltak tagjai az NB I-nek.

De mi vezetett a kieséshez?

Az elmúlt szezonban Mészöly Géza vezetésével kezdték a bajnokságot, de őt a hetedik forduló (öt vereség és két győzelem) után menesztették. Érkezett a helyére Pacsi Bálint a klub utánpótlásából, neki szintén hét meccs jutott (egy győzelem, két döntetlen és négy vereség), de ugyanúgy kieső helyen adta át a csapatot, ahogy átvette.

Jött a szlovák Michal Hipp, akivel sikerült kiharcolni a bennmaradást, a Haladás a 8. helyen zárta a 2017/2018-as szezont. Az idei évet is vele kezdték el, de nem jöttek az eredmények. A nyolcadik fordulóban 1-1 győzelem, 2 döntetlen, valamint 5 vereség után visszaestek a bajnokság utolsó helyére, így neki is mennie kellett.

A tizenkettedik helyről azóta sem tudtak elmozdulni.

Érkezett Horváth Ferenc, akivel hat fordulót kellett várni az első győzelemre. Igaz, akkor a későbbi bajnok Ferencvárost verték, de ez sem hozott áttörést, hiszen a következő kilenc fordulóban ismét nem élhettek át sikerélményt a szombathelyiek.

Tavasszal aztán remek félévet produkáltak Királyék, hiszen hatszor is győztek, de még így is értékes pontokat buktak a számtalan kihagyott helyzet, illetve a remek képességű kapusok szokásosnál is gyakoribb hibái miatt. Ennek ellenére egyszer sem verték meg őket nagyon, hiszen csupán egy-egy alkalommal kaptak ki három, illetve négy góllal, ezen kívül valamennyi vereségük szoros volt.

A szezon során a Haladást irányító edzők mérlege:
Michal Hipp – 8 mérkőzés: 1 győzelem, 2 döntetlen, 5 vereség – 5 pont
Horváth Ferenc – 24 mérkőzés: 7 győzelem, 3 döntetlen, 14 vereség – 24 pont

De ugyanilyen ok lehet, hogy a csapat megerősítésére tett kísérletek nem igazán váltak be. Jöttek szlovák, bolgár, skót és ukrán csapatból is a szezon során, de érkezett labdarúgó a Vasasból, az Újpestből, még a Ferencvárostól is szereztek válogatott játékost és légióst is. Talán emiatt is tűnt úgy az egész szezon során, hogy nem volt meg a biztos alapja a csapatnak, amire építeni lehetett volna.

A Vidi elleni meccs ugyan még hátravan, de a Haladás mindössze egyetlen csapat ellen tud pozitív mérleget felmutatni. A Puskás Akadémiát kétszer is legyőzték, nyolc győzelmüket hét csapat ellen szerezték meg. Ugyanakkor a Mezőkövesdtől mindhárom alkalommal kikaptak. (De a Paks, a Vidi és a Debrecen ellen sem sikerült egyszer sem nyerniük.)

Egy fordulóval a vége előtt 8 győzelem, 5 döntetlen és 19 vereség a mérlegük, hazai környezetben csak öt győzelmet és három döntetlent tudnak felmutatni. Pedig új stadion és komoly szurkolótábor állt mögöttük, akik a mezőkövesdi vereség után is a vezetőedzőt, Horváth Ferencet éltették.

Menet közben aztán kisebb-nagyobb gondok felmerültek, hiszen probléma volt a stadion üzemeltetésével, a játékosok kifizetésével, és az egyik meghatározó labdarúgót, Halmosi Pétert is felmentették a munkavégzés alól. Ezen körülményeket is figyelembe véve nem meglepő, hogy a játékosok nem mindig tudtak arra koncentrálni, ami a dolguk lenne: a labdarúgásra.

További tartalmak