Musorujsag
Élő Eredmények

Labdarúgó Európa Bajnokság
Élő stream csatornák X

27 éves a dánok meglepő Eb-győzelme

m4sport.hu
A jugoszlávok kizárása után beugró dánok a torna végére kerültek csúcsformába, utolsó két meccsükön a címvédőt és az aktuális világbajnokot győzték le.
 

Huszonhét éve ezen a napon rendezték az 1992-es labdarúgó-Európa-bajnokság döntőjét, melyet hatalmas meglepetésre Dánia nyert meg. A Svédországban rendezett torna a kilencedik Eb volt a futball történetében és ezen a tornán volt utoljára nyolc résztvevő, 1996-ban már 16 csapat játszott. A dán siker azért volt meglepő, mert hivatalosan ki sem harcolták a részvételt a tornára. A selejtezők során a dán és a jugoszláv csapat is 8 mecset játszott, egymást oda-vissza megverték, nem is volt több vereségük a csoportban. A dánoknak azonban becsúszott még egy döntetlen Észak-Írországban, így egy ponttal lemaradtak az Eb-t érő csoportgyőzelemről. Jugoszlávia tagságát – a délszláv háború miatt kiszabott szankciók hozományaként – felfüggesztette a FIFA, így nem vehetett részt a tornán. Így kerültek ki a dánok, akikről sokan úgy tartják, hogy a strandról szedték össze őket, de ez nem igaz. Mivel közel voltak Svédországhoz, sokan szerettek volna velük edzőmeccset játszani a torna előtt, így akkor is épp egy meccsre készültek, amikor megtudták, mégis Eb-résztvevők. A torna aztán nem úgy indult a számukra, hogy sikersztori lesz a vége: 0-0 az angolokkal, majd 1-0-ra kikaptak a svédektől. A harmadik meccsen a Papin, Cantona csatárkettőssel felálló francia válogatott várt rájuk, de meglepetésre a dánok nyertek 2-1-re, így a svédek mögött másodikként továbbjutottak. Az elődöntőben a címvédő hollandok következtek, de hiába tudták klasszisok sorát felvonultatni (Van Basten, Gullit, Rijkaard, Bergkamp), 2-2-vel zárult a meccs. A büntetőpárbajban pedig az a Van Basten hibázott, aki négy évvel korábban a torna gólját szerezte. A döntőben aztán az aktuális világbajnok németeket is legyőzték 2-0-ra, így megérdemelten lettek Európa-bajnokok. Mindezt úgy, hogy a korszak, és talán minden idők legjobb dán játékosa, Michael Laudrup nem volt ott a tornán, mert nem értett egyet a szövetségi kapitány Richard Möller-Nielsen egyes döntéseivel. A dánok sem előtte, sem azóta nem nyertek jelentős nemzetközi tornát.

Ott akar lenni a 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzésein? Az első és egyben legfontosabb jegyigénylési időszak július 12-ig tart a kontinens 12 nagyvárosában, köztük a négy mérkőzésnek is otthont adó Budapesten is megrendezésre kerülő tornára. A három árkategóriába eső belépőkért uefa.com/euro2020.com/ticketing magyar nyelvű oldalon jelentkezhet.