Musorujsag
Élő Eredmények

Dühös Ricciardo: Mindenből kihagyják a versenyzőket!

Dühös Ricciardo: Mindenből kihagyják a versenyzőket!

Autosport
Bosszúsak a versenyzők Daniel Ricciardo szerint amiatt, hogy a Forma–1 döntéshozói előzetesen nem tájékoztatják őket jövőbeli reformterveikről.

Nagy ellenállásba ütköztek a Forma–1 időmérős reformtervei az F1-es versenyzőknél. Szingapúrban szembesítették őket azzal, hogy a sportág irányítói a legutóbbi genfi találkozójukon többek között a hagyományos kvalifikáció cseréjének lehetőségéről is egyeztettek. A tervük, hogy 2020 négy versenyhétvégéjén tesztjelleggel szombaton egy kvalifikációs sprintfutammal döntsenek a vasárnapi normál verseny rajtfelállásáról. E sprintfutamnak a bajnokság fordított sorrendjében vágnának neki a versenyzők.

Ők ezt viszont hevesen ellenzik. Bár voltak félreértések annak kapcsán, hogy az újságírók több esetben pontatlanul tették föl nekik a kérdést, és csak a fordított rajtfelállást emlegették a versenyzőknek, nem téve említést arról, hogy ezt nem a vasárnapi versenyen vezetnék be, hanem a szombati minifutamon, összességében így is elmondható, hogy a mezőny tagjainak ellenállása nem a rosszul informáltság szüleménye, hanem nagyon is valós. És nem is korlátozódik a fordított rajtfelállásra, mivel többen a sprintfutamos kvalifikációt is a sportágtól idegennek érzik.

Daniel Ricciardo Szocsiban elárulta, a döntéshozók már azzal magukra haragították őket, hogy nekik nem szóltak a terveikről, azokat úgy ismerték meg, ahogyan az egyszerű szurkolók. „Emiatt a versenyzők időnként egészen frusztráltak. A média tár elénk dolgokat arról, hogy erről és erről folynak egyeztetések, és hogy valójában már eléggé elmélyedtek benne. Mi meg csak azt kérdezzük, miért nem szóltak nekünk erről…” – adott hangot nemtetszésüknek a Renault versenyzője.

Az érdekvédelmi szervezetükön, a GPDA-n keresztül egyébként a versenyzők mutatkoznak a legegységesebb csoportnak az F1 megújulásának témájában. Romain Grosjean igazgató jelezte, mindannyian azonos állásponton vannak.

„Ezért is próbálunk összefogni pár éve, hogy mi is jobban részt vehessünk ebben” – folytatta Ricciardo. „Az évek során úgy jöttek elő ötletek, úgy születtek döntések, hogy minket, versenyzőket meg sem kérdeztek. És ha fizetjük a számlát, ha nem, végső soron mi jelentjük az egész show alapját. Szerintem a véleményünk bizonyos területeken sokkal értékesebb, mint bárki másé, mivel mi érezzük ezt leginkább. Érezni az előrelépést, de még mindig nem mindig szeretik, amikor mi is részt veszünk ebben – a múltban nem szerették.”

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

Hasonló panaszt már Lewis Hamiltontól is hallhattunk, aki azt is a szabályalkotók szemére vetette, hogy legtöbbjük sosem vezetett F1-es autót, s így nem látják át a javaslataik hatását. A brit attól tart, hogy a 2021-es szabályokkal mellélő a sportág, mivel sok intézkedésük üti egymást, vagy az eredeti szándékukkal ellentétes hatást válthat ki.

Ricciardo szerint az időmérő átvariálására semmi szükség 2021-ben, amikor „előzhetőbb” autókat terveznek bevezetni, valamint más intézkedésekkel próbálják közelebb hozni egymáshoz a csapatokat. „Szerintem nem megfelelő az időzítés. Ha 2021 hozni fogja, amit kellene neki, akkor semmi okunk nincs változtatni a lebonyolítás módján. Emellett sok hétvégét fel is hígítana. Az általam követett sportágakban is ez van: amikor a fordított rajtrácshoz hasonló ötletekkel állnak elő, csak felhígítják a terméket. 2021 szerintem hoz elég változást így is. Egy kicsit kényszeresnek érzem a felvetést, miközben nem érzem úgy, hogy kényszerhelyzetben lennénk.”

„Az általam szeretett sportágak, mint az UFC (küzdősport), a kevert harcstílusokkal és hasonlókkal eljutott arra a pontra, hogy minden hétvégén vannak harcok. Ez nagyszerű a szurkolóknak, hiszen mindig küzdelmet láthatnak, de közben kevésbé vagy izgatott, kevésbé érdekel, mert mindig ott van a szemed előtt. Ugyanez igaz a versenyekre is. Ha mindig futamokat adnak, ha fordított rajtrácsot vezetnek be, azzal tulajdonképpen kicsit manipulálják az eredményt, és ettől szerintem az egész veszít valamennyit az értékéből. Én inkább ragaszkodnék a hagyományokhoz” – foglalt határozott álláspontot Ricciardo.

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak