Óvást nyújtott be a Racing Point a szabálysértő Renault ellen! (frissítve)

Megóvta a Japán Nagydíj végeredményét a Racing Point csapata. Vádjuk szerint a Renault szabálytalan autókkal versenyzett.

Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)
Nem ért véget az eleve téves körben jövő leintéssel a Japán Nagydíj. Charles Leclerc utólagos 15 másodperces időbüntetése után is van esély arra, hogy módosul a végeredmény, miután a Racing Point csapata óvást nyújtott be az FIA-nál a Renault-autók vélt technikai szabálysértése miatt. A rózsaszín istálló azzal vádolja a riválist, hogy egy szabálytalan rendszer segítségével állította a fékerőelosztást.

Az FIA hivatalos dokumentumában azt írja, mind a Leclerc büntetésével 6.-nak előrelépő Daniel Ricciardo, mind a 10. pozícióban rangsorolt Nico Hülkenberg autójának szabályosságával gondok lehetnek. „A SportPesa Racing Point csapata a Forma–1-es sportszabályzat, a technikai szabályzat és az FIA Nemzetközi Sportkódexének megszegésével vádolja a 3-as és a 27-es rajtszámú autót, melyek egy, a kör során megtett távolságtól függő, előre beállított fékerőelosztást módosító rendszert használtak” – állt a hivatalos dokumentumban.

Az FIA nem jelölte meg, hogy pontosan melyik szabálypont megszegésének gyanúja merült föl. A technikai szabályzat 11.1.3-as pontja tiltja az olyan automatikus rendszerek használatát, amelyek képesek menet közben módosítani az autó konfigurációját, vagy hatással vannak a teljesítményre. 11.9-es pont ugyanakkor egy kivételt is említ: az elektronikus fékrendszernél hátul van mód a nyomás automatikusan működő rendszeren keresztül történő szabályozására.

Hogy mi lesz az ügyből, az egyelőre kérdéses. Az érintetteket a versenybíróság helyi idő szerint 18 óra 30 percre, azaz magyar idő szerint 11 óra 30 percre idézte be. Bő egy órával később jelezték, az óvást elfogadhatónak ítélik, ám döntés már nem születik a versenyt követő estén, mivel az ügyet az FIA technikai szakértőinek adják át. A tényleges tárgyalásra szerdán kerül sor.

Ricciardo a hatodik helyével 8, Hülkenberg a tizedik pozíciójával 1 egységet szerzett, a Renault pedig 16 pontra növelte előnyét a Toro Rossóval szemben, és 21-re a Racing Pointtal szemben. Sergio Pérez a verseny egy körrel korábbi leintésének köszönhetően zárt a 9. helyen, míg Lance Stroll emiatt szorult ki a pontzónából. Ez azt jelenti, hogy a Renault-k esetleges büntetésével vagy kizárásával a Racing Point több pontot is nyerhet.