Musorujsag
Élő Eredmények

Párizs 2024: Először kapott közös logót az olimpia és a paralimpia

Párizs 2024: Először kapott közös logót az olimpia és a paralimpia

MTI
A 2024-es párizsi játékok szervezői az előkelő Grand Rex filmszínházban látványos műsor kíséretében bemutatták az öt év múlva sorra kerülő olimpia és paralimpia emblémáját.

A Magyar Olimpiai Bizottság a honlapján kiemelte: az ötkarikás játékok történetében először fordul elő, hogy olimpia és paralimpia közös logót kapott.

Az embléma három fő elem köré épül: az aranyérem, amely a sportra utal, a láng, amely az olimpiai és paralimpiai játékokat jelképezi, valamint Marianne, a franciák történelmi szimbóluma.

Az art deco stílusú betűtípussal ellátott dizájn, amely az 1924-es párizsi játékoknak is emléket állít, egyfajta optikai illúzió, így a logóból egyszerre kivehető az érem, az arc és a lángok alakja, nézőponttól függően.

Tony Estanguet, a párizsi szervezőbizottság elnöke elmondta: a logó kulcskérdés volt számukra, a megvalósítási folyamatból pedig olimpikonok és paralimpikonok egyaránt aktívan kivették a részüket.

Az eredeti logón, amelyet a pályázási időszak alatt használtak a párizsi szervezők, az ikonikus Eiffel-torony és a 24-es szám közös grafikája volt látható.

További tartalmak