Musorujsag
Élő Eredmények

Renault: Senki sem jár annyira elöl a 2021-es projekttel, mint mi!

Renault: Senki sem jár annyira elöl a 2021-es projekttel, mint mi!

Motor Sport
A Renault csapatfőnöke szerint egyetlen rivális sem fordít nagyobb hangsúlyt a 2021-es szabályváltozásokra, mint ők. Cyril Abiteboul elismerte, talán nem végzett tökéletes munkát, de lemondani a 2019-es megtorpanás után sem tervez.

Noha már korábban sem feltétlenül hozták ki a maximumot minden évükből, a Renault 2019-ben kétségkívül csalódást okozott. Az előző évhez képest egy hellyel hátrébb csúsztak a konstruktőri bajnokságban, ráadásul úgy lettek ötödikek, hogy a McLaren a saját motorjukkal múlta fölül őket – nem is kis különbséggel.

Amióta 2016-ban átvették a Lotus-csapatot és újra gyári istállóként tevékenykednek az F1-ben, a franciák képesek voltak évről évre előrelépni valamilyen szempontból. Habár az erőforrásuk terén ez 2019-ben is sikerült nekik, ez az idény összességében a megtorpanásukat hozta.

Cyril Abiteboul csapatfőnök szerint az év tükröt tartott eléjük, így szembe kellett nézniük a valósággal. És ebben a hozzájuk szegődő Daniel Ricciardo is segítségükre volt már bizonyító élversenyzőként. „A kilencedik helyről a negyedikre előrelépni fantasztikus volt, de talán kicsit elbizakodottá tett bennünket” – utalt a 2018-as sikerük negatív 2019-es hatására a Motor Sport magazinnak nyilatkozó szakember. „Az előző év jó teljesítménye elfedett bizonyos lényeges gyengeségeket, amiket csak ebben az idényben, egy nagyszerű versenyzővel, Daniellel fedeztünk föl, köszönhetően annak, hogy vele együtt nagyobb nyomás is került ránk. Ezt csak későn tudtuk korrigálni. Daniel nagyszerűen rámutatott a meglévő gyengeségeinkre, és ennek köszönhetően kerültünk olyan helyzetbe, hogy már nem bújhattunk el semmi elől. Meg kellett lépnünk bizonyos változtatásokat. És az idény bizonyította, hogy még vannak megoldásra váró problémák a csomagunkkal.”

Cyril Abiteboul (Fotó: XPB)

Abiteboul ezzel aerodinamikai problémákra célzott elsősorban, melyek évek óta kísértik a csapatot, és melyek a nagy hírveréssel beharangozott franciaországi fejlesztések blamája után személycserékhez vezettek. Előbb az aerodinamikai részlegük vezetőjét távolították el, helyére Dirk de Beert állítva, aztán Nick Chester enstone-i technikai igazgató is távozott, miközben Pat Fry hamarosan munkába áll náluk, vélhetően hasonló szerepkörben.

Miután a Renault az eredeti terv szerint mostanra már kész csapatstruktúrával kéne, hogy rendelkezzen, ám ehhez képest még most is csak ide-oda rakosgatja a kirakós elemeit, fölvetődik Abiteboul felelőssége is. A csapatfőnök elismeri, számára sem volt könnyű a 2019-es visszaesés megélése. „A Forma–1 kemény sport, és itt csapatfőnökként nem bújhatsz el. Felnőttem, de még nekem is fejlesztenem kell a csomagomon. Ez mindenkivel így van” – ismerte el.

Azt is belátja, hogy szenvedélyes habitusa nem mindig előny. „Én egy kicsit latin vagyok, nem csak francia. Franciaország déli részéről származom, rendkívül érzelmes vagyok, és komolyan veszem a dolgokat. Szeretem a versenyzést, de nehezen élem meg, amikor minden hétvégén veszítünk, ez tény. Még ha fejlődünk is, akkor is veszítünk minden hétvégén. A második mindig az első a vesztesek között. Ez számomra változást jelent. Meg kell tanulnom veszíteni, miközben nem szeretnék lemondani a győzelemről mint célról. Ez a győzelmi vágy csak tovább nő azokkal az évekkel, amelyekben nem nyerünk.”

A szakember tisztázta, még ha nem is végzett tökéletes munkát, lemondani nem áll szándékában a csapatfőnöki pozíciójáról. „Azt akkor fogom megtenni, ha már nyertünk. Ez a kihívás előttünk. Minden egyes eltelt évvel egyre erősebbé válunk, még most is így volt. Hiába lettünk ötödikek, így is erősebbek vagyunk, mint egy évvel korábban, amikor negyedikek voltunk. Kétségem sincs efelől, és ez számít igazán. Minden egyes év, amelyben sikerül javulnunk, közelebb visz minket a célunkhoz, a győzelemhez. Ez az én személyes célom is. Hogy el tudom-e érni, az már más kérdés, de az biztos, hogy jelenleg nem állok közel a visszavonuláshoz, hacsak nem fogom úgy érezni, hogy ez lehetetlen, vagy ha már el nem értük. Hiszem, hogy egy napon nyerni fogunk. Korábban már sikerült, újra meg fogjuk csinálni.”

Nico Hülkenberg (Fotó: XPB)

Reálisan nézve arra kevés az esély, hogy a Renault már 2020-ban a győztesek útjára lép. Csapatuk a gyári visszatérés óta úgy készül, hogy ezt a lépést a nagy szabályreformok bevezetésével, 2021-gyel teszi meg. Persze többen is erre pályáznak, például a McLaren, ám miközben a wokingiak főnöke nemrég egyértelművé tette, e célért nem hajlandóak feláldozni a 2020-as bajnokságukat, Abiteboul előrebocsátotta, számukra ebben az évben a 2021-es felkészülés lesz a legfontosabb, még úgy is, hogy a tavalyi csalódás miatt egyfajta eredménykényszerben tartja őket a Renault-konszern vezetősége.

„Ez egy nagy lehetőség számunkra, és nem szeretnék megismételni egy hibát sem. Egyetlen másik csapat sem tekint úgy 2021-re, ahogy mi. Szerintem egyik csapat sem tart annyira elöl 2021 kapcsán, mint mi, mivel mi már eldöntöttük, hogy nagy forrásokat fordítunk rá. De 2021 ettől nem lehet kifogás számunkra egy gyenge 2020-as szezonhoz. Jobb évet várok magunktól, és képesek is vagyunk előrelépni a változtatásokkal a legutóbbi évhez képest” – bocsátotta előre Abiteboul.

Borítókép: Grafika: Renault

További tartalmak