Musorujsag
Élő Eredmények

Megmenekül a lebontástól Schumacherék kultikus gokartpályája

Megmenekül a lebontástól Schumacherék kultikus gokartpályája

Express
Habár szinte biztosnak tűnt, hogy ledózerolják a Michael Schumacher nevével összeforrt kerpeni gokartpályát, egy éles fordulatnak köszönhetően most úgy fest, megmenekül a híres létesítmény.

Michael Schumacher még a Mercedes versenyzője volt, amikor szülővárosában, Kerpenben pedzegetni kezdték, hosszú távon nincs jövője a város mellett fekvő Erftlandring nevű gokartpályájának, mivel a helyi RWE barnaszén-kitermelő vállalat arra szeretne terjeszkedni. Akkor még az esetleges költözésről és egy új pálya építéséről szóltak a hírek, aztán szép lassan egy éveken át húzódó vita bontakozott ki. Az RWE fölvásárolta a környező területeket, és hiába a helyiek erőteljes ellenállása, a küzdelem a természeti terület és a pálya megmentéséért, 2018-ban már biztosnak tűnt, hogy a gokartlétesítményt eltüntetik a föld színéről. És e téren még a múlt év végén sem volt változás.

A kölni Express című lap beszámolója szerint most viszont bekövetkezett a sokak által remélt, mégis váratlan fordulat, mely mind a pálya 550 dolgozójának, mind a helyet amolyan szentélynek tekintő Schumacher-szurkolóknak reményt adhat: az RWE módosított korábbi tervein. Ki kell emelni, nemcsak a gokartpályát féltők tiltakozása gyakorolt nyomást a vállalatra, a környezetvédők a hambachi erdőt szerették volna megóvni a bányászattól, s ezért számos tüntetést is szerveztek, a helyi vezetőknél is erősen lobbiztak.

Az RWE szóvivője, Guido Steffen az Expressnek megerősítette: „A tervünk most úgy fest, hogy nem vesszük igénybe a jelenlegi kitermelési területen fekvő köves pusztát. Ez egybevág az észak-westfaliai tartományi kormány kezdeményezésével, amit az RWE-nek nyújtott be. Ez alapján abból indulunk ki, hogy a területen fekvő gokartpálya is megmarad.”

A kerpeni gokartpálya 2001-ben világbajnoki futamnak is otthont adott. Michael Schumacher vendégszereplőként indult, többek között az akkor még gyerek Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel is megküzdött (Fotó: XPB)

A kerpeni pálya jelenlegi elnöke, Michael Schumacher barátja és korábbi pártfogója, Gerhard Noack egyelőre óvatosan fogadta a hírt. „Amíg nem erősíti meg hivatalosan is az RWE, addig nem kommentálnám a hírt. De természetesen örülni fogunk, ha valóban így lesz” – fogalmazott.

A vállalat márpedig a német lapnak bizton állította, érintetlen marad a hambachi erdő, valamint a mellette fekvő pálya, és hamarosan a gokartklubbal is felveszik a kapcsolatot ez ügyben. „Az új helyzet kapcsán hamarosan beszélni fogunk a gokartklubbal. A tervek módosításának még csak az elején járunk, és még az engedélyezési eljárásra is várnunk kell, szóval végső megállapodásokról még korai lenne beszélni” – mondta a cég szóvivője.

A kerpeni gokartpálya kultikus hely lett az F1-ben sikeressé váló, e pályáról induló Schumacher fivérek miatt. Az 1980-ban épült Erftlandring 11,74 négyzetkilométer területű létesítmény, melynek környékén korábban közel 2000 ember élt. Itt dolgoztak Michael és Ralf Schumacher szülei is. Sok ház azóta már üresen áll a bánya terjeszkedése miatt, tulajdonosaikat kárpótolták. A pálya kétharmad részben a Schumacher család tulajdonában volt, a másik egyharmad pedig a kerpeni gokartklubhoz tartozott. Az RWE a tervei miatt azonban felvásárolta azt, a klubnak októberben kellett volna átadnia a pályát a bányászati cégnek.

Most, hogy úgy fest, Schumacherék versenyzői otthona mégis megmenekül, máris szó van arról, hogy a család visszavásárolja a gokartközpontot.

Borítókép: Michael Schumacher 2001-ben a kerpeni gokartpályán (Fotó: XPB)

További tartalmak