Musorujsag
Élő Eredmények

Óvhat a Renault a Mercedest másoló Racing Point ellen?

Óvhat a Renault a Mercedest másoló Racing Point ellen?

Auto Bild
Nagy vitát keltett az F1-es csapatok körében, hogy a Racing Point tulajdonképpen lemásolta a Mercedes tavalyi autóját. Egyesek tiltott információcserét sejtenek a háttérben.

Nem győzött magyarázkodni a Racing Point a barcelonai első teszthét alkalmával. Új autójukat csak az első tesztnapon mutatták meg, és az egyből nagy felzúdulást keltett azzal, hogy első ránézésre, de sok részletében is megegyezik a Mercedes tavaly bajnoki címet nyerő W10-es konstrukciójával. A gárda elmagyarázta, mi állt a koncepcióváltás hátterében, és miközben a másolás tényét nem tagadta, azt nyomatékosította, hogy mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el, tiltott információáramlásra nem került sor, pusztán fotók alapján kopírozták az egyes elemeket.

Ezt több riválisuk viszont nehezen tudja elhinni nekik. A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko jelezte, ők ugyan az Alpha Taurival szorosan együttműködő csapatként kimaradnának ebből a vitából, szerinte a Renault-nak és a McLarennek a Racing Point közvetlen ellenfeleként célszerű lenne lépéseket fontolgatnia. „Miért nem idegeskedik még jobban a Renault és a McLaren? Pérez idén meg fogja cibálni a fülüket” – riogatta a két gárdát.

Ha az első teszthetet nézzük, nem is alaptalan a megállapítása. A mindhárom napon az élmezőnyt erősítő Racing Point egyelőre a középmezőny legjobbjának tűnik, mi több, a csapat úgy számol, hogy az első teszthéten még a Ferrarinál is erősebbek voltak. „Túlteljesítettük az előzetes várakozásainkat” – állapította meg elégedetten Andy Green technikai igazgató, aki első tesztnapjuk után úgy fogalmazott, mindig is olyan autóra vágytak az év elején, amilyen az RP20-as. „Barcelona a mumuspályánk volt eddig. Most végre versenyben vagyunk. Így már más pályáktól sem kell többé tartanunk” – mondta magabiztosan.

Sergio Pérez is jelentős változásról adott hírt. „Nagyon jó autónk van. Teljesen másnak hat minden téren. A hátuljának az instabilitása már a múlté” – mondta bizakodva. Ő azonban még nincs meggyőződve arról, hogy akár a gyengébb élcsapatokat is megtréfálhatják. „Nekik még biztosan van pár dolog a tarsolyukban. Nálunk Melbourne-ig már nemigen érkezik sok minden” – utalt arra, hogy sem a Red Bull, sem a Ferrari nem hozta még ki a maximumot a csomagjából.

Sergio Pérez (Fotó:XPB)

A McLaren és a Renault ettől függetlenül nagyon is aggódhat a rózsaszín veszély miatt, és ha hitelesek az Auto Bild információi, könnyel lehet, hogy félelmük tettekhez vezet. A német lap úgy tudja, a Renault fontolgatja, hogy a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon hivatalos útra tereli a Mercedest másoló Racing Point ügyét, és óvás révén kérje annak kivizsgálását az FIA-tól, hogy történt-e a szabályok által tiltott információcsere a két csapat között.

Hogy ilyesmit terveznek, azt nem erősítette meg, ám Cyril Abiteboul csapatfőnök azt hangsúlyozta, hogy lépéseket vár az FIA-tól. „Már rég figyelmeztettünk a Ferrari és a Haas modelljének veszélyeire. Most látható, hogy a gyakorlatban ez hová vezethet. Kinyílt egy ajtó, amit már nehéz lesz becsukni. Az FIA-nak gyorsan lépnie kell, hogy visszatérjünk a normál feltételekhez. A Haas jelentette a kezdetet, a Racing Point pedig továbbvitte ezt. Mi jön még? Nem elég felállítani a vonatkozó szabályokat, azokat be is kell tartatni. Ami szinte lehetetlenség. A csapatok egyre jobban összefonódnak, és előnyt fognak kovácsolni belőle” – figyelmeztetett.

A csapatok együttműködését a szabályzat úgynevezett „listázott elemekről” szóló fejezte taglalja, mely részletesen felsorolja, mely elemeket kötelező egy csapatnak házon belül gyártania ahhoz, hogy megfeleljen a konstruktőr fogalmának. A szabályzat nemcsak az erőforrás vagy a váltó vásárlását teszi lehetővé, a partnercsapatok készen vehetik át a felfüggesztéseket, a hidraulikus rendszereket, de akár még a kormányt is. Az aerodinamikai elemeket viszont mindenkinek magának kell fejlesztenie (a Racing Point e téren is egyezést mutat a Mercedesszel), emellett a szabályzat a tervek és információk megosztását egyértelműen megtiltja.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek