Musorujsag
Élő Eredmények
×

Brawn: Lehet még ebből egy jó 17-18 futamos F1-es bajnokság

Brawn: Lehet még ebből egy jó 17-18 futamos F1-es bajnokság

Sky Sports, Racefans, Zandvoort, Circuit de Barcelona-Catalunya
Versenyekkel tömhetik fel az általában szünetet jelentő augusztust az F1 vezetői a 2020-as naptár teljes újratervezése során. Ross Brawn szerint még mindig jók a kilátások egy 17-18 versenyen idényre.

Azok után, hogy az Ausztrál Nagydíjat lefújták, pénteken a Forma–1 a bahreini és a vietnámi hétvégéjének elhalasztását is bejelentette, és jó esély van rá, hogy csak idő kérdése a holland és a spanyol versenyek halasztásáról való döntés is. Az máris biztossá vált, hogy májusnál hamarabb nem láthatunk F1-es versenyt. Az FIA és az F1 a vietnámi és a bahreini programmódosítás kapcsán azonos szövegű közleményt adott ki, közöttük csupán egyetlen különbség volt: miközben az F1 azt írta, május végén indulhat útjára legkorábban a bajnokság, az FIA május 1-jét írt…

Hogy miért az eltérés, annak lehet, hogy nem is lesz jelentősége, a 2020-as szezonrajt akár még tovább is késhet. A Racefans szerint a Holland Nagydíjnak otthont adó, 35 év kihagyás után visszatérő Zandvoort a közeli jövőben bejelentheti, hogy későbbre halasztják versenyét. A lehetőséget a szervezők is nyitva hagyták friss közleményükben. „A Formula One Management és az FIA legutóbbi híradásai után most konzultálunk velük arról, milyen következményei lehetnek ennek a Holland Nagydíjra nézve. Még nem teljesen ismert, hogy mi lesz, de amennyiben elhalasztanák a versenyt, úgy a vásárolt jegyek érvényesek maradnak. Amint új hírek lesznek, minden érintettel meg fogjuk osztani azokat” – közölte Zandvoort.

Max Verstappen Zandvoortban ()Fotó: Red Bull) Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull)

A koronavírus miatt szigorú intézkedéseket bevezető Spanyolországban a Circuit de Barcelona-Catalunya is azt jelezte, mérlegeli lehetőségeit az eredetileg május 10-re tervezett F1-es futama kapcsán. „A mostani intézkedések nem befolyásolják a Spanyol Nagydíj időpontját. A Forma–1 és az FIA bejelentette, hogy változtatni fog a versenynaptáron, és mi most elemezzük a rendelkezésre álló lehetőségeket a Forma–1-gyel” – közölte a pálya, amely két május előtti eseményét már törölte.

 

Négy-öt futam eshet ki, elmarad a nyári szünet

Az F1 sportigazgatója, Ross Brawn már az Ausztrál Nagydíj törlése után előrebocsátotta, mostantól úgy gondolkodnak, hogy a teljes 2020-as versenynaptárukat „újjá kell építeni”. Ez a versenyek teljes átütemezését sugallja. A brit Sky Sportsnak adott interjúban a szakember azt is megerősítette, hogy szinte biztosra vehető az augusztus eleji Magyar Nagydíj és az augusztus végi Belga Nagydíj közötti négyhetes nyári szünet eltörlése, és az akkori szabad hétvégéket futamokkal tölthetik fel.

„Most talán lesz egy hiátus, egy szünet, aztán kihasználjuk ezt a lehetőséget, és miután az év első felében nem lesznek versenyek, áthelyezzük a futamokat az év második felére. Az augusztusi nyári szünet elengedésével több hétvégét is nyerhetünk a versenyeknek. Szerintem egészen rendes naptárat állíthatunk össze az év hátralévő részére. Másképp fog kinézni, de még mindig egészen szép számú verseny kerülhet bele, és izgalmas versenyek lehetnek. Szóval a szezonunk később fog rajtolni, de ettől szerintem még lehet ugyanolyan szórakoztató” – mondta Brawn.

A brit számszerűsítette is, hány futamra számíthatunk. „Egészen optimista vagyok, szerintem lehet egy tizenhét-tizennyolc versenyes bajnokságunk, talán még több is. Bele tudjuk sűríteni őket az időbe. Csak azon múlik minden, hogy mikor kezdődhet el a szezon.”

Ross Brawn (Fotó: XPB)

 

Átállás a kétnapos nagydíjhétvégékre?

Az újratervezés alapproblémája a Kínai Nagydíj egy hónappal ezelőtti elhalasztása óta nem sokat változott. Az év második fele már eleve zsúfolt, köszönhetően annak, hogy eredetileg 22 futammal számoltak. A mostani átütemezés azt is jelenti, hogy a második félév minden szempontból megterhelő és mozgalmas lesz, ám Brawn úgy véli, a helyzet komolysága van annyira kijózanító, hogy az eddig emiatt zsörtölődő csapatok áldozatot vállaljanak.

Emellett más módokon is csökkenthetik a terhelést. Már Kína kapcsán fölvetődött, hogy háromról kétnapossá tennék a nagydíjhétvégét, így nyerve időt az utazáshoz. Miután az F1 2021-re amúgy is tervezi kurtítani a versenyhétvégéket, hogy még több futamot tarthasson, most lehetőség kínálkozik az új formátumok tesztelésére is. „Megtehetjük például, hogy kétnapos hétvégéket tartunk, így egy tripla hétvége máris lehetségessé válhat. Idén rugalmasnak kell lenniük a csapatoknak, ezt meg kell adniuk ahhoz, hogy megcsinálhassuk. Ezek most nagyon rendkívüli körülmények, és muszáj egy olyan szezont összehoznunk, amely megfelelő anyagi lehetőséget biztosít a csapatok számára” – utalt arra, hogy a futamok száma már csak azért sem mindegy, mert az istállók a rendezőktől befolyt jogdíjakból kapnak jelentős hányadot, és ez többüknek létfontosságú.

„Az biztos, hogy csendes lesz a kezdés, de biztosra veszem, hogy a csapatok lesznek annyira rugalmasak, hogy össze tudjuk hozni mindezt” – összegzett a szakember.

A 2020-as eredeti F1-es versenynaptár és az eddig ismert módosításai:

Időpont Verseny Helyszín Státusz
március 15. Ausztrál Nagydíj Melbourne törölve
március 22. Bahreini Nagydíj Szahír elhalasztva
április 5. Vietnámi Nagydíj Hanoi elhalasztva
április 19. Kínai Nagydíj Sanghaj elhalasztva
május 3. Holland Nagydíj Zandvoort halasztás előtt?
május 10. Spanyol Nagydíj Barcelona halasztás előtt?
május 24. Monacói Nagydíj Monte-Carlo ?
június 7. Azeri Nagydíj Baku
június 14. Kanadai Nagydíj Montreal
június 28. Francia Nagydíj Le Castellet
július 5. Osztrák Nagydíj Spielberg
július 19. Brit Nagydíj Silverstone
augusztus 2. Magyar Nagydíj Mogyoród
augusztus 30. Belga Nagydíj Spa-Francorchamps
szeptember 6. Olasz Nagydíj Monza
szeptember 20. Szingapúri Nagydíj Szingapúr
szeptember 27. Orosz Nagydíj Szocsi
október 11. Japán Nagydíj Szuzuka
október 25. Amerikai Nagydíj Austin
november 1. Mexikói Nagydíj Mexikóváros
november 15. Brazil Nagydíj Sao Paulo
november 29. Abu-dzabi Nagydíj Abu-Dzabi

Borítókép: Circuit atmosphere - start / finish line. 28.03.2019. Formula 1 World Championship, Rd 2, Bahrain Grand Prix, Sakhir, Bahrain, Preparation Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com - copy of publication required for printed pictures. Every used picture is fee-liable. © Copyright: Moy / XPB Images

További tartalmak