Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hivatalos: Elhalasztották az első három európai futamot is

FIA
A Forma–1 és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) vezetői csütörtökön hivatalosan is bejelentették a májusra tervezett versenyek (a holland, a spanyol és a monacói futam) halasztását is.

A koronavírus világjárvány egyre súlyosabb problémát jelent a világ számára, és komolyan érinti a sportok, az autóversenyek menetrendjét is. Az F1 eddig négy versenyt halaszott (az ausztrált, a bahreinit, a vietnámit és a kínait), az európai járványhelyzetet látva azonban csak formaságnak tűnt az újabb bejelentés.

Ez csütörtök délután meg is érkezett: az FIA és az F1 közös sajtótájékoztatója hivatalossá tette a holland, a spanyol és (bár a szervezők pont most jelezték, ők úgy készülnek, lesz futam) a monacói hétvége halasztását is.

Ezzel biztossá vált, hogy júniusig nem lesz királykategóriás viadal, vagyis leghamarabb Bakuban láthatjuk egymásnak feszülni az F1-es mezőnyt (amennyiben a helyzet lehetővé teszi, hogy Azerbajdzsán megrendezze a maga versenyét).

Max Verstappen Zandvoortban ()Fotó: Red Bull) Max Verstappen Zandvoortban ()Fotó: Red Bull)

„A koronavírus terjedésére való tekintettel, a három szervezővel való tárgyalást követően ma megerősíthetjük, hogy a Holland Nagydíj, a Spanyol Nagydíj és a Monacói Nagydíj is halasztásra kerül” – állt a közleményben. „A globális helyzetet látva az F1 szervezőkkel közösen az utazó személyzet, a bajnokság résztvevői és a szurkolók egészségének biztosítása érdekében döntött így.”

„Az FIA és az F1 a lehető leggyorsabban, május után újra fogja indítani a bajnokságot, amint ez biztonságosan megoldható. Addig is folyamatosan ellenőrizzük a jelenlegi koronavírus-helyzetet” – zárták a kommünikét.

Ami a pótlást illeti, a héten már fölmerült, a spanyol futam – amennyiben megoldható – a brit és a magyar között kaphat helyet, a holland pedig közvetlenül a belga előtt. A legnehezebb helyzetben a monacóiak vannak (a három most elmaradó futam szervezői közül), nekik ugyanis sok időbe telik felkészíteni az utcai helyszínt, ráadásul rendezési díjat sem fizetnek, így a törlés nem jelentene komolyabb bevételkiesést az F1 számára.

További tartalmak