Musorujsag
Élő Eredmények
×

A Holland Nagydíj végleges törlésére is felkészült a szervező

A Holland Nagydíj végleges törlésére is felkészült a szervező

Motorsport
A Holland Nagydíj versenyigazgatója attól tart, a halasztás után akár végleg is lefújhatják a 2020-as F1-es futamukat. Rámutatott, az F1 mostani problémája eltörpül a világ súlyos nehézségei mellett.

A Forma–1 csütörtökön jelentette be, hogy Kína, Ausztrália, Bahrein és Vietnám után Hollandia, Spanyolország és Monaco nagydíjait sem rendezik meg az előzetesen tervezett időpontban a koronavírus világjárvány miatt. Az erről szóló bejelentést követően Monaco aztán közleményben tudatta, hogy nem lát lehetőséget a versenyhétvégéje átütemezésére, ezért fájó szívvel lemond a 2020-as F1-es nagydíjáról. A többi helyszín eközben az F1 naptár-újratervezésére és saját új dátumára vár.

A 35 év kihagyás után újra a programba került Zandvoort főszervezője, a korábbi F1-es versenyző Jan Lammers elárulta, olyannyira nem biztosak a járványhelyzet gyors rendeződésében, hogy már arra is felkészültek, hogy Monacóhoz hasonlóan nekik is le kell mondaniuk a 2020-as versenyükről. „Elfogadtuk a tényt, hogy ez akár az egyik következmény lehet. Vannak országok, amelyekbe még meg sem érkezett igazán a vírusjárvány. Hol lesz a grafikon csúcspontja? Kínában már visszanyerték az irányítást, de mikor jön el nálunk ez a pillanat? Szeretnénk azt gondolni, hogy uralni tudjuk a helyzetet, de nem tudjuk, a vírus lett úrrá rajtunk” – nyilatkozta aggályosan a holland a Motorsportnak.

Zandvoort Vietnámhoz hasonlóan különösen sajnálhatja a halasztást, hiszen már nagyon várták a naptárban való debütálásukat. A hollandoknál ráadásul garantált volt a telt ház, hiszen a Max Verstappen miatti őrület elképesztő méreteket ölt az országban. Lammers szerint ezek azonban jelentéktelen szempontok a jelenlegi helyzet komolysága mellett. „Természetesen sajnáljuk a szurkolóinkat, de közben e szurkolók is ugyanazon világban élnek, mint mi. A vírus átvette az irányítást fölöttünk, szóval semminek sem vagyunk az urai jelenleg. A vírus ül a volánnál, ő szabja meg, hogy merre megyünk. Inkább nem kezdenék siránkozni arról, hogy mennyire kellemetlen, rossz és szomorú ez, mivel vannak vállalatok, amelyek egyik pillanatról a másikra bezártak, és vannak emberek, akiknek most nincs bevételük.”

„Ennél sokkal több minden történik most a világban, és ilyen helyzetben hiba lett volna május harmadikán nagydíjat rendezni. És még ha meg is tudtuk volna valósítani, akkor is föltettük volna magunknak a kérdést, hogy tényleg akarjuk-e. Az ilyesmire lehetett számítani. A legfontosabb hír most az, hogy nem május harmadikán lesz. A nagy kérdés pedig az lett, hogy akkor mikor.”

Max Verstappen Zandvoortban ()Fotó: Red Bull) Max Verstappen Zandvoortban ()Fotó: Red Bull)

Korábban híre ment, az F1 azon gondolkodik, hogy az augusztusi nyári szünet időszakában, a hónap végén esedékes Belga Nagydíj előtt szorít helyet Hollandiának, ami logisztikai szempontból is logikus lenne. Ez az idősáv kellően távol van ahhoz, hogy most még reálisnak tűnjön az akkori futamrendezés. Lammers szerint viszont már semmire sincs garancia. „A fellegekben járnánk, ha júliusban már kijelenthetnék, hogy az ország és a világ megtisztult a vírustól. De hogy ez reális-e? Pillanatnyilag minden eshetőségre fel kell készülnünk, és még szurkolóként is azon gondolkodom, nem lenne-e jobb az egészet egy évvel elhalasztani. Minden eshetőség lehetséges. Ha augusztusban gondolkodnánk, akkor még lenne időnk az előtt, hogy rákényszerülnénk a törlésre. Ha körülnézünk, mi zajlik most a világban, jogos a kérdés, hogy mennyire reális ez…” – mondta nem túl bizakodóan.

Végül rámutatott, még az a jobbik eset, amikor valakinek a futamok időpontján és a versenynaptár újratervezésén kell gondolkodnia. „Bergamóban félóránként temetés van. Ha szurkolóként jegyet vásároltál, és azon agyalsz, hogy mikor lesz futam, az a történések tükrében csak egy kellemetlenség, nem dráma vagy katasztrófa. Az emberek az egyik nap még egészségesek, a következő héten meg már az életben maradásért küzdenek. Ha ez nem a saját környezetedben történik, akkor szerencsésnek vallhatod magad. Az ember csak akkor fogja fel, mi zajlik a világban, amikor az egész közel kerül hozzá.”

Borítókép: Max Verstappen Zandvoortban ()Fotó: Red Bull)

További tartalmak