Musorujsag
Élő Eredmények

Már nincs értelme tervezni a Francia Nagydíj szervezője szerint

Már nincs értelme tervezni a Francia Nagydíj szervezője szerint

Speedweek
Az azeri hétvége elmarad, állítólag hamarosan a Kanadai Nagydíj törlését is bejelenthetik, a franciák futamának szervezője pedig már jósolni sem mer.

Baku hétfőn erősítette meg, hogy nem fogja megrendezni az Azeri Nagydíjat az előzetesen neki szánt június 7-i vasárnapon, mivel túl sok a bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt. Ezzel eldőlt, hogy az F1 2020-as szezonja június 14-énél korábban nem rajtolhat el. Akkor a Kanadai Nagydíj következne az eredeti versenynaptár szerint, ám az észak-amerikai országban is minden intézkedés abba az irányba mutat, hogy lefújhatják a montreali F1-es versenyt. A helyi olimpiai bizottság már jelezte, nem engedi, hogy sportolóik elinduljanak a nyári tokiói olimpián és a sportesemény elhalasztását kérte az illetékesektől. Eközben a kormány gyakorlatilag lezárta az országot a külföldiek előtt: saját állampolgárain kívül csak az Egyesült Államokban élők léphetik hát a határt.

Ha Kanada is kiesne a programból, már június 28-ánél tartanánk, akkor a Francia Nagydíj következne a programban. Csakhogy a galloknál is tombol a koronavírus-járvány, már több mint 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, közülük 860-an hunytak el. Hogy a helyzet mikor javul, az megjósolhatatlan, éppen ezért Éric Boullier, az F1-es futam versenyigazgatója úgy véli, pillanatnyilag fölösleges is azon filozofálni, hogy adott esetben válhat-e a Le Castellet mellett megrendezendő verseny a szezonnyitóvá.

„Senki sem tudja, hogy mi lesz három hónap múlva. Semmi értelme tervezni. Mindenkinek be kell látnia, hogy jelenleg a világnak sokkal égetőbb problémája is van, mint egy Forma–1-es verseny” – mondta ki nyíltan a McLaren és a Lotus korábbi főnöke a francia Canal Plus-nek.

Franciaországban egy másik híres autósportos eseményt már lefújtak. A Le Mans-i 24 órás futam szervezői hat napja közölték, hogy az eredetileg június 13-ára és 14-ére tervezett idei viadalukat szeptemberben fogják csak pótolni. Ezen esemény csupán két hétre lett volna az F1-es nagydíjtól.

Boullier ennek kapcsán elmondta, az F1-nek a futamai tervezésénél a bajnokság egészére tekintettel kell lennie. „Képtelenség összevetni egy Forma–1-es világbajnokságot egy olyan versennyel, mint amilyen a Le Mans-i 24 órás. Számunkra a biztonság áll az első helyen. Legrosszabb esetben a szurkolóink visszakapják a már megvásárolt jegyeik árát” – bocsátotta előre.

Éric Boullier (Fotó: XPB)

Mindez persze nem jelenti azt, hogy Boullier-ék máris a futamuk lemondására készülnek. És mint kiemelte, a pálya átalakításán továbbra is dolgoznak, igaz, már elsősorban a távolabbi jövőt szem előtt tartva. „Amikor ez a világjárvány igazán lendületet vett, éppen akkor akartuk bejelenteni, hogy a 2020-as versenyünkre változtatni fogunk a pályánkon. Ez a munka meg tovább, már 2021-re és 2022-re tekintettel. A Paul Ricard-pálya korrekciójáról a Formula One Managementtel és az FIA-val is egyeztettünk” – magyarázta a francia szakember, aki már korábban beszélt arról, hogy az első kanyarok átalakításával növelnék az előzési lehetőségek számát az eddig unalmas futamokkal szolgáló pályájukon.

A járványhelyzet e munkálatokat is hátráltatja. „Az átalakítással még várnunk kell egy kicsit a bevezetett kijárási tilalom miatt. De minden változtatásra már amúgy sem lett volna elegendő időnk” – ismerte el Boullier.

Borítókép: A Francia Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak