Musorujsag
Élő Eredmények

Akinek letelt a büntetése, indulhat a jövő évi olimpián

MTI
A WADA kódexe nem olimpiában vagy olimpiai ciklusban határozza meg a büntetésnek a mértékét, hanem hónapokban vagy években

Tiszeker Ágnes szerint a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kódexének a rendelkezései alapján az a sportoló, akinek letelt a büntetése, el fog tudni indulni a 2021-re halasztott tokiói nyári olimpián.

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője az MTI érdeklődésére reagált így Travis Tygartnak, az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) vezérigazgatójának szavaira, aki keddi nyilatkozatában nehezményezte, hogy az olimpia jövő évre halasztásával megnyílik az ajtó azok előtt, akik doppingvétség miatt elvileg nem vehettek volna részt a játékokon.”A WADA kódexe nem olimpiában vagy olimpiai ciklusban határozza meg a büntetésnek a mértékét, hanem hónapokban vagy években, és még véletlenül sem tér ki arra, hogy ez érintse-e az olimpiát vagy sem – szögezte le a MACS első embere. – Tehát ha szigorúan a jogi részét nézem, akkor igen a válasz: akinek letelt a doppingbüntetése, az el fog tudni indulni.”

Tiszeker Ágnes teljesen egyetért Tygart ama kijelentésével, hogy a most érvényben lévő jogszabályok alapján a bíróságok előtt megtámadhatók lennének azok a döntések, amelyekkel egy versenyengedélyét visszakapott sportolótól megtagadnák a 2021-es tokiói indulás jogát. A magyar szakember utalt rá, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egy korábbi szabályát, az úgynevezett Oszaka-szabályt a CAS, a lausanne-i sportdöntőbíróság korábban már „elmeszelte, mert nem lehet kétszer büntetni valakit ugyanazért a vétségért”. „Én ezzel teljesen egyetértek” – mondta.

Tygart szerint a doppingellenes szabályokat visszamenőleges hatállyal nem lehetne megváltoztatni, a 2021 januárjában hatályba lépő friss WADA-kódexben viszont már lehetne alkalmazni a tiltásokat. „Ezzel viszont nem értek egyet. Ugyanis a szöveget 2019 novemberében fogadta el a WADA közgyűlése, tehát nem lehet változtatni rajta új közgyűlési döntés nélkül.”

Tiszeker Ágnes kitért rá: a NOB keddi döntése, amely szerint a 2020-as olimpia legkésőbb 2021 júliusáig kerül megrendezésre, nehézséget jelent, mert nem tudni, hogy pontosan mikor lesz.

„Egyáltalán nem biztos, hogy éppen egy évvel tolják el, itt még zajlik az alkudozás a szponzorokkal, a szervező bizottsággal, hogy melyik lenne a legalkalmasabb időpont. A legnagyobb gond, hogy a 2021-es olimpia ütközik a nemzetközi atlétikai szövetség világbajnokságával, amit az Egyesült Államokban rendeznek. Na most, hogy a világ legnézettebb sporteseménye meg a harmadik legnézettebbje vetélkedik egymással néhány hónap különbséggel, biztos, hogy komoly nehézséget fog okozni” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

További tartalmak