Felfüggesztették az olimpiai láng váltóját

Az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

Leállították az olimpiai láng váltóját Japánban annak nyomán, hogy kedden eldőlt, nem idén, hanem jövőre rendezik meg a tokiói nyári játékokat.

A láng március 12-én lobbant fel a hagyományos keretek között, de a szokásosnál kevesebb, mindössze száz meghívott és akkreditált vendég részvételével az ókori játékok helyszínén, Olümpiában.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok 19-én vették át a fáklyát az athéni Panathinaiko Stadionban a koronavírus-járvány miatt nézők és delegációk részvétele nélkül megrendezett ünnepség keretében. Menet közben, Spártában a sok érdeklődő miatt a Görög Olimpiai Bizottság kénytelen volt rövid időre félbeszakítani a váltót.

A láng 20-án érkezett meg Japánba, ahol rögtön az első napon tömegjelenetek játszódtak le annak ellenére, hogy a kormány kérte, ne legyenek nagyobb csoportosulások a helyszíneken. A további napokon is hasonlóan nagy volt a népszerűsége a lángváltónak, a helyieket nem nagyon lehetett rávenni, hogy tartózkodjanak a futás helyszíni megtekintésétől.

A játékok halasztásáról szóló keddi döntés után a szervezők bejelentették, hogy a váltót törlik, de az olimpia jelképe marad Japánban a remény szimbólumaként.

"Most nem a sport, hanem az emberi élet védelme a legfontosabb" - mondta Thomas Bach NOB-elnök. - Az olimpiai láng lesz a fény az alagút végén" - tette hozzá.

Az eredeti tervek szerint a láng 121 napon át, 47 japán prefektúrán keresztül mintegy 20 ezer kilométert megtéve jutott volna el a július 24-i megnyitóra.

Az év második felében vagy jövőre lehetnek kvalifikációs versenyek vitorlázásban

A tokiói játékok halasztása következtében a Nemzetközi Vitorlás Szövetség (WS) a 2020-as év második felében vagy 2021 elején tervezi megtartani hátralévő kvalifikációs versenyeit, amelyen magyarok is érdekeltek.

A WS március elején a koronavírus-járvány miatt törölte az április 11-19-re kiírt genovai világkupa-fordulót, amely az utolsó kvótaszerző verseny lett volna Európa számára. Ezen a 470-esben szereplő Gyapjas-testvérek indultak volna eséllyel az ötkarikás részvételért.

A nemzetközi szövetség - amely támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntését az olimpia elhalasztásáról - a NOB-bal egyeztetve jelöli majd ki az új időpontokat a hátralévő kvalifikációs viadalokra.

A magyar vitorlázók közül Berecz Zsombor (Finndingi), Érdi Mária (Laser Radial) és Vadnai Benjamin (Laser Standard) szerzett kvótát, utóbbi testvérével, Jonatánnal válogatózik az olimpiai indulásért.