Kovács Kokó István: A 2021-es olimpián nem elég a legjobbnak lenni

A koronavírus-járvány és a karantén idején az M4 Sport Sport7 című műsora is az internetre költözik. A virtuális asztaltársaság a világjárvány miatt kialakult helyzetről, az olimpia elhalasztásáról, a sportolók érintettségéről, otthoni edzéslehetőségeiről és felajánlásairól, valamint Monspart Sarolta Nemzet Sportolója-jelöléséről beszélgetett az első online adásban.


A Nemzetközi Olimpiai Bizottság hétfőn bejelentette a tokiói olimpia új időpontját, amelyet szinte napra pontosan egy évvel halasztanak el.

Kovács Kokó István szerint jó döntést hozott a NOB, hiszen az eredeti időpontban a világ jelentős részén valószínűleg még tombolni fog a járvány, a mostani helyzetben pedig a felkészülés, a doppingellenőrzés és a kvalifikációs rendszerek betartása lehetetlenné vált. Az olimpiai bajnok ökölvívó szerint az egyéves halasztás még pont az a távlat, amely a sportolók többségének még „belefér”, példaként Ungvári Miklóst és Lőrincz Tamást hozta fel, akik már pályafutásuk vége felé járnak, mégis úgy döntöttek, hogy ezt az egy évet még vállalják.

Knézy Jenő úgy véli, néhány sportolónak, például a sérülésből visszatért Baji Balázsnak még jól is jöhet a halasztás, szerinte ugyanakkor a NOB túl sokáig húzta a döntést. „Thomas Bach foggal-körömmel védte az olimpiarendezést, miközben az egész világ tudta már, hogy ezt nem szabadna megrendezni. Pedig 1981-ben nyugatnémet tőrvívóként még azt mondta, hogy meg kellene hallani a sportolók hangját, mert ők is emberek, ehhez képest ő nem akart meghallani semmit, a NOB csak akkor lépett, amikor már az ausztrálok, a kanadaiak, az amerikai úszók és atléták belengették, hogy nem mennek.”

Petrovics-Mérei Andrea szerint az olimpia halasztása volt az egyetlen ésszerű döntés, amellyel Baji Balázs ugyan időt nyert, de amely az idei játékok után családalapítást tervező Márton Anitát komoly dilemma elé állította, ahogyan valószínűleg a női vízilabda-válogatott több tagját is. Ráadásul a női pólósoknak még kvótájuk sincs, azt sem tudni, mikor harcolhatják ki a kvalifikációt. Tény ugyanakkor, hogy az idő a magyar csapatnak dolgozik, még jobban össze fog kovácsolódni a társaság, Gurisatti Gréta pedig felépülhet a sérüléséből.

Kovács Kokó István megjegyezte, hogy a csúcsformájuk közelében lévő sportolókat hátrányosan érintheti a felkészülés hirtelen megszakítása, ráadásul a még nem kvalifikált versenyzők egyelőre azt sem tudják, hogy mikor kell újra formába lendülniük. „A tokiói olimpia bajnokainak még egy plusz érdeme lesz majd, hogy ők alkalmazkodtak a legjobban ehhez a helyzethez. 2021-ben nem elég a legjobbnak lenni, de ezt a szituációt is a lehető legjobban kell átvészelni, amit 2020 okozott.”

Knézy Jenő felhívta a figyelmet arra, hogy az elkapkodott újrakezdés komoly sérülésveszéllyel járna, hiszen hiába készülnek a sportolók otthon a legnagyobb erőbedobással, a szervezetük akkor sem kap olyan terhelést, mint verseny- vagy meccsszituációban.

A műsorban Kapás Boglárka pozitív koronavírus-tesztje kapcsán elhangzott, hogy a vizes sportokat űzőknek még nehezebb dolguk van az otthoni edzéssel, hiszen ezt a közeget otthoni körülmények között lehetetlen modellezni, a labdasportok képviselőinek pedig partner hiányában a passzolgatást is nehéz megoldani, így edzőnek és sportolónak is nagyon kreatívnak kell lenni, hogy hosszú hetekre sikerüljön fenntartani az érdeklődést annak érdekében, hogy a megszokott edzéskörülmények hiányában is nap mint nap el lehessen végezni a munkát.

Kovács Kokó István megjegyezte, hogy a sportolóknak a jelen helyzetben nem az a feladatuk, hogy egy nagyon közeli időpontra a lehető legjobban formában lendüljenek, hanem az, hogy egészségesek maradjanak és megfelelő szinten tartsák magukat, hogy amikor megvan az időpont és újra lehet edzeni, akkor ne a nulláról kelljen kezdeni.

A tokiói olimpia kapcsán a beszélgetést irányító Mohay Bence szóba hozta, hogy a jelenlegi helyzetben az olimpiai láng a remény szimbóluma, hiszen ha a világ túljut a járványon, a jövőre megrendezendő játékoknak különleges jelentősége lesz.

A műsor másik fő témája az volt, hogy a Nemzet Sportolói Monspart Saroltát javasolták társaságuk 12. tagjának a február 29-én elhunyt Székely Éva helyére.

A beszélgetőtársak egyetértettek abban, hogy szimbolikus jelentősége van a tájfutásban világbajnok, Európában az egyik első női maratonistának számító Monspart Sarolta jelölésének, hiszen nem olimpiai sportolóként válaszották maguk közé a többségében olimpikon tagok.

„Talán egy picit azt is jelzi, hogy merrefelé megy a világ, merre változik. Nagyon jó, hogy olyan valaki kerülhet be a Nemzeti Sportolói közé, aki ennyi mindent tett nemcsak sportolóként, hanem utána is azért, hogy az emberek egészségesen éljenek” – fogalmazott Petrovics-Mérei Andrea.

„Azt a szerepet, amit ő a magyar szabadidősportban betölt, azt már régen kellett volna valamilyen komoly címmel díjazni” – mondta Kovács Kokó István, aki Monspart Sarolta segítségével készült fel első maratonjára, és aki egy kulisszatitkot is elárult a debütálásról. „Olyan mennyiségű folyadékot fogyasztottam el a futás előtt, hogy már a start pillanatában majdnem bevizeltem, és végig is kellett vinnem magammal 42 kilométeren keresztül a teli tartályt.”

Knézy Jenő felelevenítette, hogy az 1972-ben világbajnok Monspart Saroltát hat évvel később megcsípte egy kullancs, ami miatt gyakorlatilag újra meg kellett tanulnia járni és kommunikálni, „úgyhogy az az út, amit végigjárt, abszolút predesztinálja őt arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen.”

Az adás végén Kovács Kokó István indította el azt a sorozatot, amelyben a Sport7 résztvevői megmutatják, ők hogyan sportolnak otthoni körülmények között.