Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hollandia nem kér a zártkapus futamból?

Hollandia nem kér a zártkapus futamból?

Motorsport, GMM
A Holland Nagydíj főszervezője, Jan Lammers nem lelkesedik a zárt kapus futam ötletéért, sőt, ha választani lehetne, ő inkább törölné a versenyt, minthogy nézők nélkül rendezze meg azt. Ami az alternatív megoldásokat illeti, neki is van ötlete az F1 vezetői számára.

A királykategória május elején tért volna vissza Hollandiába, a futamot azonban a koronavírus járvány miatt elhalasztották. A pótlásokkal és a szezon kezdésével kapcsolatban a napokban fölmerült, az F1 nézők nélkül, zárkapus viadalokkal vághat neki az idénynek – ez több európai helyszínt is érinthet, a vezetőség pedig egyre komolyabban vizsgálja a lehetőséget.

Úgy tűnik, ezért az ötletért nem rajong minden szervező: a korábbi F1-es, Jan Lammers, aki a holland futamért felel nemrég kijelentette, bár hivatalos megkeresés még nem érkezett a zárt kapus viadal ügyében, ő inkább lefújná a versenyt, minthogy szurkolók nélkül tartsák meg azt.

Véleménye annyira talán nem meglepő, az ország ugyanis a visszatérés, és Max Verstappen elképesztő népszerűsége miatt is különleges eseményre készül, és rengeteg nézőt vár. „Ez egy elképzelhetetlen forgatókönyv” – mondta a zárt kapus futam kapcsán. „Ha van egy futamod, akkor azt kompromisszumok nélkül kell megrendezned. Annak ünnepnek kell lennie. Nálunk ez most a visszatérésről szól, amire 35 év után kerülne sor.”

Jan Lammers (Fotó: Pieters/xpb.cc)

„Egy nagyszerű bulinak kell lennie, amit mindenki meg akar ünnepelni. Persze, ha megkeresnek minket a kéréssel, komolyan el fogunk gondolkodni rajta, de a futam nézők nélkül nem opció, amíg konkrétan nekünk nem szegezik a kérdést. Szerencsére ez még nem történt meg. De aggódunk, hogy ez nem is lenne lehetséges” – magyarázta.

Noha az ötlet nem tetszik neki, Lammers elismeri, az FIA és az F1 kemény munkát végez, és tényleg mindent megtesz a szezonért. „Nem felejthetjük el, hogy most egy elképesztő fordulattal kell szembenézniük. Mindent próbálnak megmenteni, amit csak lehet: csapatokat, szervezőket, szponzorokat. Azt teszik, amit elvárnak tőlük, minden forgatókönyvre készülnek. Ez jó. Reméljük, hamarosan megkapjuk a zöld jelzést, és mehetnek a versenyek. Az jó lenne, mert akkor a vírushelyzet is javul, és egyébként is ez a legfontosabb” – hangsúlyozta.

Ami a lehetséges megoldásokat illeti, az F1 a holland szerint is kísérletezhetne 2020-ban: olyan alternatív megoldásokat próbálhatna ki, melyek a jövőben akár állandóvá is válhatnak. Egy ötlete neki is van – rendezzenek hétközi futamokat! „Miért nem lehetne kedden, vagy szerdán versenyt tartani, ahogy a bajnokok ligája meccseivel is teszik? Miért kell a hétvégén tartani őket, ami a legjobb időszak a család számára? Ilyenkor lehet vannak családtagok, akik teljesen mást csinálnának. Felmerült az is, hogy Silverstone-ban más-más nyomvonalakon is tartanak versenyeket. Szerintem a járvány gazdasági és sportszempontból is három vissza, és két előrelépés lesz az F1-nek. Tanulunk valamit. Rájövünk, milyen lehetőségeink vannak” – fogalmazott.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull)

További tartalmak