Musorujsag
Élő Eredmények

Az olimpia halasztásának költségén vitatkozik a NOB és a szervezőbizottság

Az olimpia halasztásának költségén vitatkozik a NOB és a szervezőbizottság

MTI
Vita bontakozott ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság között arról, hogy melyik fél és milyen arányban viseli az idén nyárról egy évvel későbbre áthelyezett tokiói játékok halasztásának költségeit.

A szervezők kedden azt kérték a NOB-tól, hogy távolítsa el a weboldaláról azt a nyilatkozatot, amely Abe Sindzó japán miniszterelnököt idézi a költségek megoszlásával kapcsolatban.

A NOB és a japán kormány a múlt hónapban állapodott meg abban, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztja az idén nyárra tervezett olimpiát és paralimpiát, ugyanakkor az még nem került tisztázásra, hogy ennek a pénzügyi következményeit a NOB, vagy a japán kormány fedezi-e.

Hétfőn a NOB honlapjára felkerült egy írásos összefoglaló a játékok halasztásával kapcsolatban feltett leggyakoribb kérdésekkel és válaszokkal. Az időpont módosításával összefüggő pénzügyi hatásokról szóló kérdésre a NOB azt írta: “Abe Sindzó japán miniszterelnök beleegyezett abba, hogy Japán a továbbiakban is vállalja azokat a költségeket, amelyeket egyébként is vállalt volna a 2020-as játékokra vonatkozó, most érvényben lévő szerződés szerint, a NOB pedig a folytatásban is a saját költségeinek fedezéséért felel”. Hozzátették, hogy a NOB számára már most világos, hogy ez az összeg több százmillió dollár plusz költséget jelent.

A tokiói szervezőbizottság szóvivője, Takaja Masza erre reagálva kijelentette, hogy ebben az ügyben “nem helyénvaló a miniszterelnök nevét megemlíteni”, és jelezte, arra kérték a NOB-ot, hogy ezt a mondatot távolítsa el a honlapról.

“Azt kérjük, hogy ne említsék a japán miniszterelnök nevét, ezen kívül a NOB weboldalán nem kellene olyan kijelentéseknek szerepelnie, amelyek túlmutatnak a NOB és a Tokió 2020 között létrejött megegyezésen” – jelentette ki Takaja. A szervezőbizottság azt is jelezte, hogy Abe Sindzó és Thomas Bach NOB-elnök a plusz költségek megoszlására vonatkozóan még nem tárgyalt akkor, amikor az esemény elhalasztása mellett döntött.

A NOB egyelőre nem válaszolt a szervezőbizottságnak, ugyanakkor kedd délelőtt más szöveg volt olvasható az ominózus kérdésnél, amely már “frissített” megjegyzéssel szerepel a NOB weboldalán. Az új válasz szerint “a japán kormány ismételten jelezte, készen áll arra, hogy teljesítse a játékok sikeres megszervezéséhez szükséges feladatait, miközben a NOB is hangsúlyozta, hogy teljes mértékben elkötelezett a sikeres tokiói olimpia mellett”.

Korábban a Kyodo japán hírügynökség arról számolt be, a miniszterelnök beleegyezett abba, hogy japán vállalja a halasztással összefüggésben felvetődő költségeket, amelyek a Kyodo információ szerint hárommilliárd dollárra rúghatnak. Szuga Josihide, a japán kormány szóvivője kedden úgy nyilatkozott, Abe Sindzó nem kötött konkrét egyezséget a plusz költségek viseléséről.

A tokiói olimpia július 24-én kezdődött volna, de március végén az a döntés született, hogy a világjárvány miatt pontosan egy évvel halasztják az eseményt. Ennek értelmében a játékokra jövő július 23. és augusztus 8. között kerül sor, a paralimpiát pedig augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg.

További tartalmak