Musorujsag
Élő Eredmények

Egy új döntés miatt lőttek a 2020-as Holland Nagydíjnak?

Egy új döntés miatt lőttek a 2020-as Holland Nagydíjnak?

De Telegraaf, Dutch News, Crash
Miközben egyre reálisabbnak tűnik a Forma–1-es szezon ausztriai rajtha, a hollandok eleve halasztott versenye körül tovább nőtt a bizonytalanság. Ugrott az augusztusi időpont is – de lehet, hogy a 2020-as bemutatkozás is.

Az már hetekkel ezelőtt hivatalossá vált, hogy május elején elmarad a 35 év szünet után az F1-es versenynaptárba visszakerült Zandvoort F1-es futama. A halasztás bejelentésekor még az volt a terv, hogy a Holland Nagydíjat a nyári szünet előrehozatalával felszabadított augusztusra ütemezik át. Ezt a tervet most viszont a holland kormány határozata meghiúsította.

A holland miniszterelnök, Mark Rutte kedden jelentette be, hogy miközben május 11-ével újra megnyitják az iskolákat és óvodákat (teszik ezt azért, mert a kutatások alapján a gyerekekre nem jelent akkora veszélyt a koronavírus), a sportesemények rendezését egészen szeptember 1-jéig tiltani fogják. A 18 év alattiak ugyan nézők nélkül játszhatnak majd meccseket és edzhetnek is, a nagyobb sporteseményekre még hónapokig nem kerülhet sor.

Hollandiában a keddi adatok alapján eddig összesen 34 134 koronavírusos esetet regisztráltak, melyhez 3916 haláleset párosult.

 „Nem tudjuk kezelni ennek kockázatát. Ez azt jelenti, hogy nem lesznek profi futballmérkőzések sem szeptember elsejéig. Nem kerülhető el ez az áldozat” – fogalmazott Rutte. „Jobb óvatosnak lenni, mint később megbánni dolgokat. Szeretném azt mondani, hogy ennél messzebbre is mehetünk, de ez nagyon ijesztő és veszélyes lenne. Némi javulás tapasztalható az adatokban, de képzeljük el, mi lenne, ha lazítanánk, és ezzel a vírus megint tetőzni kezdene. Ezt szeretnénk elkerülni.”

Mindez azt is jelenti, hogy az F1-es Holland Nagydíjat is legkorábban szeptemberben lehetne megrendezni – csakúgy, mint a hasonló tiltó intézkedést augusztus 31-ig bevezető Belgium nagydíját.

Jan Lammers, a Holland Nagydíj sportigazgatója már korábbi nyilatkozataiban is azt sugallta, a kialakult helyzetben nem akarnak mindenáron, bármilyen feltételek mellett versenyt rendezni 2020-ban, és azt sem tartanák elfogadhatónak, hogy nézők nélküli eseménnyel ejtsék meg F1-es visszatérésüket. A holland kormány rendelkezésére reagálva a korábbi F1-es versenyző elismerte, fennáll a lehetősége annak, hogy átalakított pályájuk végül csak 2021-ben tér vissza.

Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull) Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull)

„Most várunk és figyeljük, milyen lehetőségeink maradtak még. De nem gondolnám, hogy az idei verseny még lehetséges lesz” – nyilatkozta a Telegraaf című holland lapnak. „Ez van. Legalább világos minden, és tiszteletben tartom a szakértők állásfoglalását. Eléggé egyértelmű volt a kommunikációjuk. A Forma–1 vezetősége és az FIA most az idei versenynaptár megalkotása kapcsán egy szinte lehetetlen küldetéssel néz szembe.”

Lammers nyomatékosította, számukra nem csak az fontos, hogy legyen versenyük, a hogyan is számít. „Nem gondolkodtunk olyan forgatókönyveken, hogy másfél méteres távolságot kell tartani a pályán, vagy hogy közönség nélkül versenyzünk. Ez számunkra nem opció, és nem is szeretnénk bizonytalan terveket, sem bizonytalan válaszokat. Úgy szeretnénk megtartani az eseményünket, ahogyan előzetesen terveztük, és ahogyan arra már készültünk. De most a vírus diktál. Szingapúrban is azt gondoltuk, mindent jól kezeltek, erre most már bánják, hogy lazítottak a szabályokon” – utalt arra, hogy miközben az ázsiai városállamot korábban mintaként emlegették a járvány kezelése kapcsán, nemrég rohamos ütemben terjedni kezdett náluk a fertőzés.

Robert van Overdijk, a zandvoorti pálya igazgatója szerint benne volt a levegőben a mostani szigorítás. „Nem jött meglepetésként. Ebben az üzletágban egészen szeptember elsejéig nem lehet tisztán látni. Várjuk a fejleményeket a Forma–1 vezetőitől és az FIA-tól. Nem tervezünk, csak kivárunk” – fogalmazott.

Az F1 eközben a hírek szerint a következő egy-két hétben már előállhat alternatív naptártervezetével, melyben várhatóan több versenypálya is két versennyel szerepelhet. Már Ausztria és Nagy-Britannia is megerősítette, hogy fennáll a duplázás lehetősége, ami azt sugallja, hiába két futamot töröltek csak eddig hivatalosan (a többit halasztották), az F1 vélhetően felkészült rá, hogy több helyszínről is le kell majd mondania idén.

Borítókép: Max Verstappen Zandvoortban (Fotó: Red Bull)

További tartalmak