×

Botrány lett Norris virtuális Indy 500-as szerepléséből

Botrányba fulladt az Indycar virtuális Indy 500-as versenye a hétvégén – a középpontba pedig az F1-es vendégszereplő, Lando Norris került, akit egyik ellenfele szándékosan kiütött, mert nem akarta a győzelemét.

Lando Norris repülése, Indy2
Ha nincs verseny a valóságban, van verseny virtuálisan. Ha nincs balhé a valóságban, csinál a virtuális tér! Az autó- és motorsport az utóbbi hetekben átköltözött a szimulátorok világába – lassan már nincs olyan sorozat, amelynek ne lenne valamilyen platformon saját e-sportos változata. Az Indycar sem kivétel ez alól, a tengerentúli széria az F1-énél talán komolyabb, iRacing-re alapul. Eddig sokan dicsérték is az ott megszervezett szériát, ám ezen a hétvégén az Indianapolisban megrendezett futam nem a színvonalával, hanem a botrányaival szolgáltatott beszédtémát, az egyik főszereplő pedig az ott másodszor vendégszereplő F1-es versenyző, Lando Norris lett.

A történet előzménye, hogy Norris meghívást kapott a McLaren Indy-csapatának egyik versenyzőjétől, így egy hete az austini versenypályán szimulátorba ült, és elsőre le is győzte a teljes amerikai mezőnyt. Bár azt mondta, a következő állomás nem vonzza annyira, mivel annak helyszíne az indianapolisi oválpálya, melyen még nagyobb hátrányban van a tapasztalat szempontjából, és emiatt nagyon sokat kellene gyakorolnia, végül mégis rajthoz állt. És nem is szerepelt rosszul, hiszen a pole-szerző (és későbbi győztes) Scott McLauglin mögött második lett az időmérőn, a versenyen pedig két körrel a leintés előtt még vezetett.

Aztán jött a botránynak alapot adó eseménysorozat: az Indy 500-as győztese, Simon Pagenaut balesetbe kényszerítette őt. A valódi verseny tavalyi győztese a négyes kanyarnál lassított le és húzódott a pálya közepére, így Norrisnak esélye sem volt elkerülni őt. Hamar kiderült, hogy a manőver szándékos volt, és kimondottan Norris ellen irányult.

A találkozásuk előzménye az volt, hogy miközben Norris korábban megelőzte Graham Rahalt az első helyért, Rahal egy elkerülő manőverrel nekikoccant Pagenaud-nak. A dühös versenyző már akkor hangot adott nemtetszésének: „Ó, Norris? Tényleg? Hű, Lando, hű” – mondta, miközben konstatálta, hogy oda a győzelmi esélye.

Miután kiállt a pitbe, Pagenaud aztán kijelentette: „Most kivesszük Landót! Csináljuk!”

Ez sikerült is neki, igaz, közvetlenül az ütközésük után állította, ő csak a pitbe akart menni, nem akart balesetet okozni. A két versenyző a futam után megbeszélte egymással a történteket, ám Norris élő Twitch-csatornás közvetítésén Pagenaut-t nem lehetett hallani e beszélgetés során, ezért a brit utólag magyarázta el követőinek, miről esett szó. „Bocsánatot kért. Azt mondta, a boxba akart befordulni, és közben engem akart visszafogni, mert szerette volna, hogy (Oliver) Askew-t nyerjen, ne én. Szóval lényegében le akart kicsit lassítani. Azt mondta, nem állt szándékában ütközni velem, csak vissza akart fogni” – magyarázta, majd szarkasztikusan hozzátette: „Azzal, hogy a kanyar közepén visszavesz, és pont elém áll…”

Nézd meg landonorris RACE DAY! INDY CAR TIMEEEEE című tartalmát a twitch.tv weboldalon

Ekkor ráadásul még nem is látta Pagenaud közvetítését, amit utóbb többek között Max Verstappennel együtt néztek vissza. Ebben szembesült először a ténnyel, hogy Pagenaud előre eltervezte, kiveszi őt a versenyből. „Még a megfigyelője is azt mondta, hogy csinálják meg. Nos, ez érdekes taktika, pajtás! Elképesztő!” – kommentált, majd az eseményeket végignézve Pagenaud pitbe hajtós mentsége hallatán, hozzátette: „Ő egy hazug! Ez egy csoportos merénylet! Még a szpottere is nevet!”

A szimulátorozást Norrishoz hasonlóan komolyan vevő Max Verstappen sem kendőzte a véleményét. „Ez a leghülyébb dolog, amit valaha láttam! Ez hülye! A Twitch-en mond ilyesmit, hogy ’rendben, üssük ki a versenyből?’ Ha ezt is teszi, akkor legalább ne mondja ki!” – háborgott a holland.

Norris nagyot csalódott Pagenaud-ban. Mint elmondta, szinte megállás nélkül gyakorolt az indianapolisi versenyre, és gesztusaival jelezte, egyáltalán nem élvezte ezt annyira az unalmas oválpályán. Ahogy mondta, naphosszat csak egyenesen ment órákon keresztül, folyamatosan balra forgatva a kormányát. Próbálta tökéletesíteni a technikáját, minden apró részletre odafigyelt, és amikor leszüretelhette volna ennek gyümölcsét, egy sportszerűtlen társ mindent elvett tőle. Szerinte azért, mert bosszantotta, hogy kívülről érkezőként, F1-esként iskolázta le az Indy-mezőny tagjait.

„Mindent kipróbáltam, egy kézzel kormányozni, a térdemmel kormányozni. Huszonnégy órán keresztül! Erre jön egy fickó, aki kicsit paprikás lesz, mert nem vagyok Indycar-versenyző, és így haladok az Indy-győzelem felé, és mindent tönkretesz…” – méltatlankodott. „Sajnálom a fiúkat is. Talán egyesek nem veszik komolyan ezt, és azt gondolják, ez csak egy játék, úgysem számít. De sok versenyző van még rajtuk kívül, nekem itt van Jarv (Andrew Jarvis, a tavalyi versenymérnöke, aki idén már a McLaren Indy-csapatát erősíti – a szerk.), dolgoznak a stratégián, sok időt fordítunk erre, még otthon is dolgozunk, miközben ők is csinálhatnának mást a családjukkal odahaza. Így is szeretnének részt venni, versenyt nyerni. Erre jönnek egyesek, akik önzőek, és semmivel sem törődnek…”

Pagenaud eközben viccet csinált a történtekből:

Az ügynek nagy visszhangja lett. Az iRacing ügyvezető alelnöke, Steve Myers szerint a mostani versenyek remek lehetőséget kínálnának a szimulátorozás és a sorozat népszerűsítésére, és sajnálattal látja, hogy az Indycar most „gúnyt űzött” ebből. Az iRacignek a valós versenyzéshez hasonlóan van sportszabályzata, mely szigorúan büntetendőnek minősíti a szándékos balesetokozást. Korábban már tiltottak is el emiatt versenyzőket (pl. Scott Speedet). Myers ugyanakkor jelezte, ők semmit sem tehetnek ebben az ügyben, mivel ez az Indycar saját sorozata, ennélfogva az ő belügyük.

A futam során történt még egy másik szándékos sportszerűtlenség is, melynek elkövetője az a Santino Ferrucci volt, aki egy éve a valódi versenypályán is okozott már szándékos ütközést. Most a Pagenaud által említett Oliver Askew-t ütötte ki a versenyből, melyet így végül a szintén nem az Indycarban versenyző Scott McLauglin nyert meg. Zak Brown, a McLaren ügyvezetője Ferrucci tettén a múltja miatt nem „lepődött meg”, Pagenaud-én viszont annál inkább. „Az ember nem ezt várná egy bajnoktól” – kommentált az amerikai.

Nem valós pálya, nem valós autók, de valódi versengés és valódi érzelmek – a jelek szerint az e-sport nemcsak a futamok és a szórakoztatás szempontjából kínál alternatívát ezekben az időkben, de a valódi botrányokkal szemben is…