Musorujsag
Élő Eredmények

A megértő szurkolók adhatnak reményt az idei Holland Nagydíjnak

A megértő szurkolók adhatnak reményt az idei Holland Nagydíjnak

Motorsport Week
Korábban elképzelhetetlennek tartotta a Holland Nagydíj sportigazgatója, hogy zárt kapus futammal térjenek vissza az F1-be, ám a szurkolók véleményét látva már készen áll a kompromisszumra is – noha optimistának továbbra sem nevezhető.

Zandvoortnak nem érdeke nézők nélkül versenyt rendezni – jelentette ki pár hete Jan Lammers. A holland verseny sportigazgatója az elmúlt hónapokban többször is pesszimistán (vagy csak realistán?) nyilatkozott az eredetileg május 3-ra tervezett, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztott futamuk későbbi megtartásáról. Azt mondta, a vírushelyzetet elnézve egyre nehezebben tartja elképzelhetőnek, hogy 2020-ban még lehet versenyezni náluk, és azt is egyértelművé tette, hogy nem ideális feltételek mellett okosabbnak érezné, ha már inkább 2021-et vennék célba. Azzal érvelt, hogy a Holland Nagydíj elsősorban a Max Verstappen-lázban égő holland közönség miatt térhet vissza 35 év szünet után a naptárba, s ennélfogva furcsának találná, ha a futam elérkeztével éppen a közönséget zárnák ki az élményből.

Ezek alapján nem tűnt úgy, hogy sok remény van a verseny megrendezésére, ám azóta történt egy változás: Lammers meggondolta magát. Nemrég jelezte, kikérnék a szurkolóik véleményét, és ha ők belemennének, megfontolnák a zárt kapus esemény lehetőségét. Úgy tűnik, az „engedélyt” megkapták, és ez Lammers szerint ez nagy segítség lehet számukra.

„Az első személyes reakcióm az volt, hogy nem akarunk versenyt nézők nélkül. Viszont ez már egy hónapja volt. Közben megtudtam, hogy ha választaniuk kell a közül, hogy versenyt rendeznek Zandvoortban, de ők csak tévében nézhetik azt, és a közül, hogy egyáltalán nem rendeznek versenyt Zandvoortban, akkor a már jegyet váltó nézők inkább szeretnének egy zandvoorti versenyt, még ha csak a tévében nézhetik is azt” – nyilatkozta a Motorsport Weeknek a korábbi F1-es versenyző.

Lammers válláról ez egyfajta terhet vett le, így már nyugodtabb lelkiismerettel vállalná a zárt kapus későbbi versenyt. „Elfogadták azt a tényt, hogy ezért senki sem hibáztatható. Nagyon hűséges szurkolóközönségünk van, szerencsések vagyunk. Pillanatnyilag tehát nyitottak vagyunk erre, ők szeretnének versenyt látni Zandvoortban, és ha nem is lehetnek majd jelen rajta, elfogadják, hogy a megvett jegyük érvényes lesz a következő évben.”

Fotó: XPB

A szakember ugyanakkor figyelmeztetett, a versenyük megtartása ettől még nem vált valószínűbbé, hiszen számos akadály állja útjukat. „Nem tűnik valószínűnek, hogy versenyzünk itt, de már mondtam, a helyzet akár napról napra változhat. Ha az FOM szeretne versenyt itt közönség nélkül, akkor olyan módon valósítható ez meg, hogy nekünk ne kerüljön pénzbe” – hívta föl a figyelmet az egyik akadályra.

A másikat a kormányuk döntése jelenti, amelynek értelmében az országban szeptember 1-éig nem rendezhetőek tömeges rendezvények. Ez megköti Zandvoort kezét: az eredetileg tervezett augusztusi pótlásra esély sincs, és kérdés, belefér-e még az F1 programjába Hollandia szeptemberben, amikor már Oroszország, Azerbajdzsán és Ázsia felé kanyarodna a karaván. „Elég szűk a rendelkezésünkre álló idősáv. Szeptember elsejéig semmit sem rendezhetünk, hacsak nem történik valami drámai változás. De még ha nézők nélkül is tartanánk versenyt, úgy is pár ezer ember lenne jelen a pályán, ami egy amatőr focimeccs esetében egy telt házas stadiont jelentene. A kérdés, mi a véleménye erről a kormánynak. Egyértelmű válaszokra van szükségünk, a kormányzat állásfoglalására. Megtarthatónak tűnik az esemény, mind a létszámot, mind az időkeretet figyelembe véve, legkorábban valamikor késő szeptemberben. De erre nem alapozhatunk. Egyszerűen elfogadtuk már, hogy nagyon valószínű, hogy egy évet csúszni fog az egész” – összegzett Lammers.

Zandvoort a bizonytalanság ellenére mindenesetre folytatja az átalakított pályája felkészítését az F1 fogadására. Azok után, hogy a járvány miatt egy időre megállt az élet a létesítményen belül, bizonyos munkálatok már zajlanak rajta. A két leginkább megdöntött kanyar, a John Hugenholtzról elnevezett 3-as és az Arie Luyendyk nevét viselő 14-es (utolsó) kanyar már a járvány előtt elkészült. Ebben a hónapban a pálya biztonsági kerítéseinek és hálóinak telepítését is befejezik. Az F1 továbbra is tárgyal a 2020-as versenyprogram részleteiről, és továbbra is szándékában áll pótolni az elmaradt Holland Nagydíjat.

Borítókép: Zandvoort (Fotó: Formula1.com)

További tartalmak