Musorujsag
Élő Eredmények

Sport7 - Mennyire érti a néző a sportokat? Mi a szerepe ebben a kommentátornak?

Sport7 - Mennyire érti a néző a sportokat? Mi a szerepe ebben a kommentátornak?

M4 Sport
Petrovics-Mérei Andrea, Kovács Kokó István, Knézy Jenő és a beszélgetést vezénylő Mohay Bence alkotta virtuális asztaltársaság a Sport7 online csütörtöki adásában a sport érthetőségének témájával foglalkozik.

Nem egyszerű kívülállóként figyelni egy sportközvetítést, hiszen minden sport más és más, nemcsak a szabályok tekintetében, hanem abban is, mi zajlik a pályán, milyen felkészülést igényel mindez. Mitől függ, hogy a néző tisztában van-e azzal, amit lát? Milyen hatással vannak a szabályok a követhetőségre? Mennyi szerepe van a megértésben egy kommentátornak vagy adott esetben a játékvezetőnek? Ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat online műsorunkban az M4 műsorvezetőiből álló kvartett.

Az M4 Sporton a vízilabda háziasszonya, Petrovics-Mérei Andrea elárulta, többször is előfordult azon ritka alkalmak egyikén, mikor férjével, Petrovics Mátyással együtt tudott pólómeccset nézni, hogy egy-egy bírói ítélet kapcsán csak néztek egymásra, ők maguk sem tudták, mi alapján ítélt a játékvezető. „Vannak olyan sportágak, a vízilabda főleg ilyen, ahol az, aki nincs benne nap, mint nap, nehezen érti meg, mi történik, például egy víz alatti szituációnál. Én egyébként külön venném, mi az, ami játékvezető-függő, mi az, ami azért nem világos, mert olyan szabályrendszere van a sportágnak, hogy azt meg kell tanulni.”

Kovács Kokó István az amerikai futballt hozta fel példának, hiszen annak a szabálykönyve több száz oldalas, minden bizonnyal a nézők, szurkolók nem olvasták végig, azonban, ahogyan az európai futballban is, sokszor a kommentátorra hagyatkoznak, aki elmagyarázza, mi, miért történt és így is élvezhető számukra a sportág.

„Azért hozzátenném, hogy az NFL-ben szigorú rendszer van, nem mennek neki a játékosok a bírónak, ha éppen nem tetszik nekik az ítélet és ez kihat a nézőkre is” – reflektált Petrovics-Mérei Andrea Kokó szavaira.

Mohay Bence a vívás kapcsán a nyelvtanulást hozta fel példának. „Ha egy sportágat megtanulsz, úgy tudod igazán megérteni, ha közel mész hozzá, sokat nézed az edzéseket, megtanulod a sportág kultúráját. Szerintem a vívással is így van és nem is kell mindenkinek érteni, hanem a kommentátornak kell jól elmagyarázni.”

Műsorvezetőink egyetértettek abban, hogy a kommentárnak meg kell találnia az arany középutat, legyen szakmai is, ugyanakkor érthető legyen azok számára is, akik nincsenek benne az adott sportágban és négyévente néznek csak például egy olimpiát.

Az olimpiai programot illetően nagy versenyben vannak a sportágak, hiszen az maradhat bent, amelyiknek nagy a nézettsége, ez pedig nagyban függ attól, hogy a nézők értik és élvezik-e azt. „Ezért is egyszerűsödött le például a cselgáncs és az öttusa szabályzata is, hiszen senki nem tudta követni a pontozást” – tette hozzá Kovács István, majd Petrovics-Mérei Andrea hozzátette, fontos az is, hogy a változtatások mellett a sportági hagyományok is megmaradjanak.

Knézy Jenő sportágáról, a kerékpárról elmondta, sokat kellett dolgozniuk azért, hogy az egész napos közvetítéseket érdekesebbé tegyék, akár a versenyzők történeteivel, az adott ország történelmével, a tájak bemutatásával, pedig a kerékpár szabályrendszere nem változott.

„A sportágaknál az is nagyon sokat számít, hogy korábban próbálta-e, űzte-e az adott néző. A kerékpározni mindenki tud, így bele tudja képzelni magát a versenyző helyébe – jegyezte meg Kovács Kokó István. – Bele tudjuk élni magunkat egy vízilabdázó vagy úszó helyzetébe, tudjuk, hogy mekkora munka az, amit ők végeznek, míg egy kalapácsvetőébe csak nagyon kevesek.”

„Ami nem mérhető és van bíró, ott közrejátszik az emberi faktor. Ha benne van, akkor – nem megbántva a bírókat, mert sokan nagyon tisztességesek – bármi előfordulhat – tért át a játékvezetők szerepére Knézy Jenő. – Ez nagyon nehéz kommentátori szemmel, hiszen nehéz megállni, hogy ne jegyezze meg az ember, ha a bíró jogtalanul ítélt.”

Kovács István szerint egy sportág nagyon sokat veszíthet az által, ha hosszú ideig sportdiplomáciai célokat szolgál, példaként az amatőr ökölvívást említette meg, amelyről kiderült, meg lehetett vásárolni az aranyérmeket, megvolt az ára. „Ezt a sportot teljesen tönkre is tették.”

Ebben a témában is felmerült a kommentátor szerepe, munkatársaink kiemelték, nagyon fontos az objektív tájékoztatás, hogy ne az legyen, hogy a riporter/kommentátor a véleményével elviszi a nézőt egy teljesen más irányba, ehhez pedig alapos szabályismeretre van szükség a részéről.

A teljes adást a lejátszóra kattintva tekintheti meg.

További tartalmak